blankBesiekiery - Česká verze

Zamek w Besiekierach

zLokalizacja zamku na mapie Polskiamek besiekierski wzniósł wojewoda łęczycki Wawrzyniec Sokołowski w końcu XV wieku. Ta rycerska siedziba położona na terenie nizinnym miała wieżę i otoczona była fosą, której pozostałości są widoczne do dziś.
W 1597 roku kardynał Andrzej Batory przebudował zamek. Kolejnej przebudowy podjął się po uszkodzeniach z okresu potopu szwedzkiego starosta łęczycki Jan Szczawiński w 1655 roku. Jego herb Prawdzic dotąd zachował się na kartuszu. W XVIII wieku zamek był w rękach Gajewskich, którzy obniżyli budynek mieszkalny o jedno piętro.
Wzniesiony z cegły na planie prostokąta posiadał zwodzony most prowadzący do wysuniętej poza południowy odcinek muru obwodowego wieży bramnej. Pierwotny dom mieszkalny istniał naprzeciw wjazdu zamykając dziedziniec od północy, potem dobudowano jeszcze budynki przy bramie. Ten pierwszy budynek był prostokątny, jednotraktowy, trzykondygnacyjny, zapewne posiadał piwnice.
Po opuszczeniu w 1800 roku zamek nie został już zasiedlony i powoli popadł w ruinę.
Zamek w Besiekierach - Wnętrze północnego skrzydła od strony wschodniej, fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek w Besiekierach - fot. ZeroJeden, IV 2002 Zamek w Besiekierach - Pozostałości wieży bramnej od strony dziedzińca, fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek w Besiekierach - Pozostałości wieży bramnej od strony dziedzińca, fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek w Besiekierach - Wnętrze skrzydła północnego, fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek w Besiekierach - Północno-zachodni narożnik skrzydła północnego od wewnątrz, fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek w Besiekierach - Zachodni mur kurtynowy od strony dziedzińca, fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek w Besiekierach - Widok z dziedzińca na narożnik północno-zachodni, fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek w Besiekierach - Widok ruin od północy, fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek w Besiekierach - Widok na północną ścianę zamku, fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek w Besiekierach - Widok od północnego-wschodu, fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek w Besiekierach - fot. ZeroJeden, IV 2002 Zamek w Besiekierach - Widok na ruiny od wschodu, fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek w Besiekierach - fot. ZeroJeden, X 2014 Zamek w Besiekierach - fot. ZeroJeden, X 2014 Zamek w Besiekierach - fot. ZeroJeden, X 2014 Zamek w Besiekierach - fot. ZeroJeden, X 2014 Zamek w Besiekierach - fot. ZeroJeden, X 2014 Zamek w Besiekierach - fot. ZeroJeden, X 2014 Zamek w Besiekierach - fot. ZeroJeden, X 2014 Zamek w Besiekierach - fot. ZeroJeden, X 2014 Zamek w Besiekierach - fot. ZeroJeden, X 2014 Zamek w Besiekierach - fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek w Besiekierach - fot. ZeroJeden, X 2014 Zamek w Besiekierach - fot. ZeroJeden, X 2014 Zamek w Besiekierach - fot. ZeroJeden, X 2014 Zamek w Besiekierach - fot. ZeroJeden, X 2014 Zamek w Besiekierach - Ruiny zamku na fotografii sprzed 1915 roku Zamek w Besiekierach - Ruiny zamku na fotografii sprzed 1915 roku Zamek w Besiekierach - Ruiny zamku na fotografii sprzed 1915 roku Zamek w Besiekierach - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2019 Zamek w Besiekierach - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2019 Zamek w Besiekierach - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2019 Zamek w Besiekierach - Wnętrze północnego skrzydła i zachodni odcinek muru kurtynowego, fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek w Besiekierach - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2019 Zamek w Besiekierach - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2019 Zamek w Besiekierach - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2019 Zamek w Besiekierach - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2019 Zamek w Besiekierach - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2019 Zamek w Besiekierach - Ruiny zamku w Besiekierach na zdjęciu z 1941 roku Zamek w Besiekierach - Pozostałości wieży bramnej od strony dziedzińca, fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek w Besiekierach - fot. ZeroJeden, IV 2002 Zamek w Besiekierach - fot. JAPCOK, IV 2002 Zamek w Besiekierach - fot. JAPCOK, IV 2002 Zamek w Besiekierach - fot. JAPCOK, IV 2002 Zamek w Besiekierach - Plan wg pomiaru z lat 1815-1830 według Bohdana Guerquina  <!--[<a href='171' title='Zamek w Besiekierach - 171' alt='Zamek w Besiekierach - 171' target=_blank>źródło</a>]-->  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=262&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(262);return false;'>źródło</a>] Zamek w Besiekierach - Rekonstrukcja rzutu pierwszej budowli według Tadeusza Poklewskiego i Emilii Garbarczyk  <!--[<a href='171' title='Zamek w Besiekierach - 171' alt='Zamek w Besiekierach - 171' target=_blank>źródło</a>]-->  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=117&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(117);return false;'>źródło</a>] Zamek w Besiekierach - Rekonstrukcja rzutu zamku po przebudowie w połowie XVII wieku według Tadeusza Poklewskiego i Emilii Garbarczyk  <!--[<a href='171' title='Zamek w Besiekierach - 171' alt='Zamek w Besiekierach - 171' target=_blank>źródło</a>]-->  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=117&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(117);return false;'>źródło</a>] Zamek w Besiekierach - Zamek w Besiekierach w 1 połowie XIX wieku, akwarela, gwasz J. Freya. Stronczyński, Atlas III Zamek w Besiekierach - Rekonstrukcja bryły pierwszego zamku według Tadeusza Poklewskiego i Emilii Garbarczyk  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=117&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(117);return false;'>źródło</a>] Zamek w Besiekierach - Rekonstrukcja zamku po przeburowie w połowie XVII wieku według Tadeusza Poklewskiego i Emilii Garbarczyk  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=117&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(117);return false;'>źródło</a>]