blankBełżyce - English versionBełżyce - Česká verze

Zamek w Bełżycach

pLokalizacja zamku na mapie Polskiierwsza wzmianka o wsi pochodzi z połowy XIV wieku, natomiast zamek wzniósł prawdopodobnie Spytek z Tarnowa przed 1416 rokiem. W 1417 roku Bełżyce otrzymały prawa miejskie.
W połowie XV wieku właścicielami Bełżyc byli Pileccy herbu Leliwa, w 1446 roku odbył się tu zjazd szlachty polskiej związany z wyborem Kazimierza Jagiellończyka na króla. W XVI wieku włości należały do Orzechowskich, a w końcu tego wieku w zamku urządzono szkołę i zbór arian.
Na przełomie XVIII i XIX wieku zamek został opuszczony, a w 1829 roku rozebrano umocnienia i wykorzystując pozostałości zabudowań zamkowych wzniesiono tu browar i gorzelnię. W czasie drugiej wojny światowej w budynkach browaru ulokowano mleczarnię.
W istniejących zabudowaniach zachowały się dolne partie murów zamkowych z kolebkowymi sklepieniami.
Zamek w Bełżycach - Zaplecze mleczarni powstałej na miejscu zamku, fot. ZeroJeden, IV 2002 Zamek w Bełżycach - fot. JAPCOK, IV 2002 Zamek w Bełżycach - fot. ZeroJeden, VI 2014