blankBartoszyce - Česká verze

Zamek w Bartoszycach

(Bartoszyce • Barsztyn • Bartenstein)

Nazwy podobne do Bartoszyce • Barsztyn • Bartenstein:    Barten ·

pLokalizacja zamku na mapie Polskiierwszymi umocnieniami w Bartoszycach były wały pruskiego grodu w zakolu Łyny. W 1240 roku Krzyżacy wykorzystując pozostałości tego grodziska wznieśli tu drewniano-ziemny zamek, jednak już w 1264 roku został on zdobyty przez pruskich powstańców, a w 1273 roku spłonął po tym jak odzyskali go Krzyżacy.
Nowy zamek miał już prawdopodobnie elementy murowane. W jego niezbyt obszernych murach urzędował prokurator podległy komturowi w Bałgii. Wokół zamku szybko zaczęły powstawać osiedla i w 1326 roku Dietrich von Altenburg nadał Bartoszycom przywilej lokacyjny. 17 lutego 1332 roku miasto zostało przeniesione na prawy brzeg Łyny przez Wielkiego
Budynek starostwa około 1935 roku
Mistrza Ludera z Brunszwiku. W 1440 roku Bartoszyce przystąpiły do Związku Pruskiego i chociaż w 1446 roku wycofały się z niego to mieszkańcy nadal przejawiali niechęć do Zakonu. W 1454 roku wybuchło powstanie i w lutym zamek został przez powstańców zniszczony. W listopadzie 1460 roku miasto odcięte od pomocy ze strony Polski skapitulowało poddając się Zakonowi.
Zniszczony zamek nie podniósł się już w pierwotnej postaci z ruiny. Później z wykorzystaniem starszych murów wzniesiono w jego miejscu siedzibę starostów książęcych. W 1902 roku przeniesiono tu z Frydlądu siedzibę starostwa powiatowego. Budynek spłonął pod koniec drugiej wojny światowej.
Obecnie w miejscu dawnego zamku pozostało tylko zalesione wzgórze. Badań archeologicznych jeszcze nie prowadzono, a z powodu braku przekazów ikonograficznych nie można nic powiedzieć o wyglądzie pierwotnego zamku. W 1684 roku, ponad 200 lat po zniszczeniu zamku, Krzysztof Hartknoch wykonał miedzioryt przedstawiający panoramę Bartoszyc z zamkiem, jednak nie należy go uznawać za wiarygodne źródło.
Zamek w Bartoszycach - Część wzgórza, na której stał zamek, fot. ZeroJeden, IV 2007 Zamek w Bartoszycach - Budynek starostwa od wschodu w latch 30. XX wieku Zamek w Bartoszycach - Widok od północy na budynek starostwa w latach 30. XX wieku Zamek w Bartoszycach - Budynek starostwa około 1910 roku Zamek w Bartoszycach - Budynek starostwa w latach 20. XX wieku Zamek w Bartoszycach - Budynek starostwa około 1935 roku Zamek w Bartoszycach - Budynek starostwa na początku XX wieku Zamek w Bartoszycach - Budynek starostwa w latach 20. XX wieku Zamek w Bartoszycach - Budynek starostwa od północy około 1930 roku Zamek w Bartoszycach - fot. ZeroJeden, IV 2007 Zamek w Bartoszycach - Rumowisko luźnych cegieł pochodzących z budynku starostwa, fot. ZeroJeden, IV 2007 Zamek w Bartoszycach - fot. ZeroJeden, IV 2007 Zamek w Bartoszycach - fot. ZeroJeden, IV 2007 Zamek w Bartoszycach - Widok z lotu ptaka od południowego-zachodu, fot. ZeroJeden, IX 2012 Zamek w Bartoszycach - Budynek starostwa w okresie międzywojennym Zamek w Bartoszycach - Budynek starostwa około 1920 roku Zamek w Bartoszycach - Budynek starostwa w 1915 roku Zamek w Bartoszycach - Plan miasta z lat 1807-1818 Rechefelda, wg H.Bonka  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=211&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(211);return false;'>źródło</a>] Zamek w Bartoszycach - Zamek i miasto w końcu XVII wieku według Christopha Johanna Hartknocha, rysunek z 1684 roku Zamek w Bartoszycach - Zamek w Bartoszycach na sztychu z XVI wieku