blankZłoty Stok - Česká verze

Zamek w Złotym Stoku

(Złoty Stok • Reichenstein)

Nazwy podobne do Złoty Stok • Reichenstein:    Reichenbach · Złoty Potok ·

rLokalizacja zamku na mapie Polskiycina Wernera z 1750 roku przedstawia na skraju miasta niezidentyfikowany duży budynek z narożnymi wieżyczkami. Podczas prac budowlanych na terenie miasta natrafiono na pozostałości kamiennej piwnicy. Nie wiadomo czy te dwa odkrycia można ze sobą identyfikować, całkiem możliwe, że świadczą one o istnieniu tu w średniowieczu zamku, który potem został przebudowany na uwiecznioną przez Wernera renesansową budowlę.
Wieś wymieniona po raz pierwszy w XIII wieku była własnością Eberharda von Reichenstein, a potem rodziny von Haugwitzów. Jeśli istniał tu zamek to prawdopodobnie oni byli jego fundatorami.
Zamek w Złotym Stoku - Fryderyk Bernard Wernher, Topografia Śląska 1744-1768 Zamek w Złotym Stoku - fot. ZeroJeden, IV 2010