blankZłotów - Česká verze

Zamek w Złotowie

(Złotów • Flatow)

Zajrzyjcie na strone zlotowskiego forum dyskusyjnego i wypowiedzcie sie kochani: www.forumzlotow.prv.pl

2005-11-17  06:08 •
to jest jakas bzdura. debatujcie o czyms przydatnym.

2005-09-21  06:10 • Sekvoy
Szkoda że nie ma tego zamku,miałbym piekny widok, a tak same drzewa,he

2005-09-16  21:06 • złotowianka
Złotowski zamek znajdował się na półwyspie jez. Miejskiego. Został doszczętnie zniszczony podczas "potopu" szwedzkiego. To, złotowianie, co nazywacie obecnie zamkiem, w rzeczywistości jest neoklasycystycznym pałacem Działyńskich, późniejszych właścicieli Złotowa. Znajduje się on nie na półwyspie tylko przy ulicy Grudzińskich. W ostatnich latach pałac był siedzibą nadleśnictwa. To powinno sprawę wyjaśnić i zapobiec kolejnym komentarzom o pięknym zamku złotowskim, który można dziś obejrzeć.

2020-08-07  12:11 •

2005-07-20  03:41 • Jotgie
Co wy p[iszecie. Przecież ten zamek, opisywany na stronie nie stnieje! Spalili go Szwedzi w czasie potopu. A ten, który istnieje to żaden zamek! To tylko jego pseudo a wlaściwie to "domek" myśliwski Grudzińskich.

2005-06-13  15:34 • magdalenka;)
Urodziłam się w Złotowie, kocham to nasze maleńskie, ale niezwykłe miasteczko. Mieszkam na ul. Jastrowskiej, więc nasz zamek oglądam codziennie i obserwuję... chociaż jest piękny to bardzo zniszczony. I martwi mnie to.Jak można było dopuścić do tego, aby jeden z największych zabytków naszego miasta doprowadzić to naprawdę okropnego stanu ???

2005-06-09  02:40 •
Mieszkam w złotowie ale ładniejszego zamku niewiedałem

2005-05-10  19:27 • ***
Mieszkam w Zamku od dwóch lat i jego właściciele mają tak piękny zabytek w d....., jest nieogrzewany, pleśnieje, cały teren jest pod opieką dozorcy który nie przykłada się do swoich obowiązków.......w sumie to jedna wielka parodia.Na dodatek wszyscy którzy tam zamieszkują są nielegalnie. to na tyle :)

2005-01-13  02:09 • Dżeki
Mieszkam w Złotowie od urodzenia:-)))To najpiękniejsze miasto na świecie!!!!!!Ten zamek też był piękny;-)))))szkoda że go zepsuli:-(((((możnaby było się w nim bawić w chowanego!!!:-DDDDDDzapraszam do Złotowa;-)))

2004-10-28  07:22 • Mały
Nic nie wiem o waszym zamku, ale chętnie bym się dowiedział więcej, bo częstro przejeżdżam przez wasze miasto i bardzo mi się podoba. Chętnie dowiedział bym się więcej o waszych dziejach. Łukasz z Wrzesni ł

2004-08-01  18:00 • Wielat
Drogi Jasio, Zapewne jesteś zbyt młody, by wiedzieć, że badania archeologiczne na terenie Wyspy Zamkowej prowadzone były dwukrotnie w latach siedemdziesiątych ubiegłego stulecia. Kolejne zaplanowane są na rok 2005. Zamek wprawdzie zniszczono, ale żadne wodne odmety nie pochłonęły jego riun. Na temat jego konstrukcji i zabudowy wiadomo co nieco i to nie tylko z ryciny Dahlberga. Zapraszam do złotowskiego Muzeum po szcegóły.

2004-05-21  01:20 • Jasio
Na zielonej wyspie, której nie ma, stoi piękny zamek, którego nie ma! Ostrzelali go Szwedzi, którzy nie mięli akurat nic do roboty i poszli do kościoła NMP, spalili go i właśnie z jego ruin i zgliszczy dali ognia w ten cud architektury! Ów ?potop? był w tym przypadku tak dosłowny, że pochłonął w odmętach jeziora Miejskiego i zamek i wyspę i to tak dokładnie, że do dzisiejszego dnia żaden archeolog nie znalazł jeszcze absolutnie niczego, co świadczyłoby o jego istnieniu. Nie przymierzając historia o Atlantydzie...

Mieszkam w Złotowie i wiem, jak piekny jest nasz zamek.