blankŻelazno - English versionŻelazno - esk verze

Wie??a w ??ela??nie

(Żelazno • Eisersdorf)

Nazwy podobne do Żelazno • Eisersdorf:    Żelazna (100%)

iLokalizacja zamku na mapie PolskistniejÄ?ca do dzi?? na terenie wsi wie??a powsta??a prawdopodobnie w XV wieku. Wie??a ma plan prostokÄ?ta o bokach 6,5x7 metr??w i cztery kondygnacje wysoko??ci. W 1727 roku wie??a zosta??a przebudowana, o czym ??wiadczy wykuta na nadpro??u data. PoczÄ?tkowo budynek nie by?? otynkowany, obecnie jednak tynk zakrywa pierwotne mury.
Podczas prac remontowych z 1966 roku natrafiono na ??lady strzelnic oraz wykuszu latryny. Mo??liwe, ??e nie by??a to poczÄ?tkowo wie??a mieszkalna, nie trafiono bowiem na ??lady okien w murach.

Wie??a w ??ela??nie - Elewacja północna według pomiaru IHASiT PWr  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=435&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(435);return false;'>źródło</a>] Wie??a w ??ela??nie - Plany kondygnacji według pomiaru IHASiT PWr  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=435&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(435);return false;'>źródło</a>] Wie??a w ??ela??nie - fot. ZeroJeden, VIII 2002 Wie??a w ??ela??nie - fot. ZeroJeden, VIII 2002 Wie??a w ??ela??nie - fot. JAPCOK, VIII 2002 Wie??a w ??ela??nie - Widok od północnego-wschodu, fot. ZeroJeden, VIII 2002 Wie??a w ??ela??nie - fot. ZeroJeden, V 2006 Wie??a w ??ela??nie - fot. ZeroJeden, V 2006 Wie??a w ??ela??nie - Widok od południowego-zachodu, fot. ZeroJeden, IV 2010 Wie??a w ??ela??nie - Widok od południa, fot. ZeroJeden, IV 2010