blankZawieprzyce - Česká verzeZawieprzyce - Deutsch

Zamek w Zawieprzycach

zLokalizacja zamku na mapie Polskiawieprzyce od XIV wieku były własnością Zawieprzyckich, którzy w pierwszej połowie XVI wieku wznieśli tu trójkondygnacjowy zamek na planie prostokąta. Na narożach od tyłu znajdowały się dwa czworoboczne alkierze, które flankowały elewację.
W 1599 roku zamek przeszedł na własność Adaukta Ciecierskiego, a w 1611 roku - Firlejów. Od 1662 roku był własnością Józefa Gorajskiego, a od 1671 - Atanazego Miączyńskiego, który w roku 1674 rozpoczął przebudowę zamku na pałac. Przebudowa trwała do 1679 roku, prowadzona była pod kierunkiem
Zamek w Zawieprzycach na zdjęciu z okresu międzywojennego
architekta Tylmana z Gameren. Obok zamku wzniesiona została kaplica oraz oficyna i lamus.
W 1748 pałac został uszkodzony, ale niedługo potem go odbudowano. W 1794 roku przeszedł na własność Morskich, a później Ostrowskich. W 1838 roku został spalony. Ruiny w połowie XX wieku zostały zabezpieczone. Obecnie z murów zamkowych pozostało niewiele, całość zakrywają bujne krzaki. Zachowała się natomiast w całości pałacowa kaplica oraz lamus.
Zamek w Zawieprzycach - Drzeworyt według rysunku F.Strzyżowskiego, Tygodnik Illustrowany 1862 ze zbiorów Biblioteki Instytutu Badań Literackich PAN Zamek w Zawieprzycach - Drzeworyt, Kłosy 1869 ze zbiorów Biblioteki Instytutu Badań Literackich PAN Zamek w Zawieprzycach - Zamek w Zawieprzycach na litografii Adama Lerue, Album lubelskie, 1858-1859 Zamek w Zawieprzycach - Zamek w Zawieprzycach na litografii Juliana Ceglińskiego według rysunku Marcina Olszyńskiego z 1850 roku Zamek w Zawieprzycach - fot. ZeroJeden, VI 2003 Zamek w Zawieprzycach - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2018 Zamek w Zawieprzycach - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2018 Zamek w Zawieprzycach - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2018 Zamek w Zawieprzycach - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2018 Zamek w Zawieprzycach - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2018 Zamek w Zawieprzycach - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2018 Zamek w Zawieprzycach - Kaplica zamkowa, fot. ZeroJeden, VI 2003 Zamek w Zawieprzycach - Kaplica zamkowa od strony rzeki, fot. ZeroJeden, VI 2003 Zamek w Zawieprzycach - Ruiny zabudowań u stóp wzgórza zamkowego, fot. ZeroJeden, VI 2003 Zamek w Zawieprzycach - Ruiny zamku w Zawieprzycach na zdjęciu z lat 1918-1935 Zamek w Zawieprzycach - Lamus zamkowy, fot. ZeroJeden, VI 2003 Zamek w Zawieprzycach - fot. ZeroJeden, VI 2003 Zamek w Zawieprzycach - Brama zamku w Zawieprzycach na zdjęciu z lat 20. XX wieku Zamek w Zawieprzycach - Zamek w Zawieprzycach na zdjęciu z okresu międzywojennego