Zamek w Żarach

(Żary • Sorau)

Tytuł ARCHEOBADANIA W ŻARACH
Żaranie! Zazdroszczę Wam starannych archeobadań w strefie "O". W takim Sulechowie to najczęściej są kpiny: BRAK badań i budowy na starówce.Inna rzecz - że macie CO badać. Żary to stary serbski osada/gród i szkoda, że front w 1945 roku braci Serbołużyczan za Nysę wygnał. Ja, Sulechowianin, też mam taką analogię: wygonionych w 1945 roku mieszkańców Chwalimia, których starosłowiańską gwarę jeszcze przed II w. św. językoznawcy badać nie zdążyli. Chwalimiacy w Reichu dziś się wynarodowili. A Wasi pobratymcy - dzisiejsi Chorwaci Waszą okolicę=eksSerbię zwą Białą Serbią czyli Siwą=Starą Serbią . Doceńcie to i załóżcież skansen serbołużycki. Niemcy choć Słowian tu tępili takie skanseny na OberLausitz ( Górnych Lużycach ) mają. To niezłe dochody. I tym sposobem swój Zamek odbudujecie. Lub oddajcie ekswłaścicielom za 1 eurówkę...

2007-09-22  20:36 •
Remont idzie pełną parą. Jest szansa na to, że zamek będzie odrestaurowany. Oby tak dalej jak jest teraz. Byłem, widziałem co tam się dzieje. Ponad 200 ludzi pracuje, Dach zmieniany jest. Stropy odbudowane, jednym słowem PIĘKNIE.

2006-08-23  03:06 • Rybka
zamek jest piękny.byłam we wnętrzu tego zamku na wyciecce klasowej.oj szkoda szkoda bo jest to perełka naszego miasta.A Żary też niczego sobie jest to śliczne miasteczko.

2006-08-20  04:30 • aaa
ja uważam że z renowacją naszego zamku nie wyjdzie.Nadal będie stał jak stoi ..no może bardziej się te ruiny obsypią aż żal .. bo moi dziadkowe po wojnie mieli ten sad przy zamku ale im później zabrano..pozdrawiem optymistów

2006-04-06  11:45 • Daeclan z Żar
Jest szansa na to, że zamek wróci do dawnej świetności. I oby, bo nawet jako ruiny prezentuje się imponująco. Wyremontowany posłuży być może do zorganizowania prawdziwego festiwalu Tellemanowskiego i innych imprez kulturalnych.

2006-04-03  19:36 • Piotrek
Stało się w kąńcu po wielu wielu latach udało sie znaleść kogoś kto zaopiekuje sie tym zamkiem już tej wiosny (2006) r.rusza remont dachu i wszystko wskazuje że obecny właściciel jest naprawde zainteresowany żeby zamek w żarach doczekał sie remontu , na 2007 r. przewidziane jest jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem wielkie otwarcie zamku już wyremontowanego. W zamku przewidziany jest również ogródek piwny jak i również muzeum musze powiedzieć że mnie osobiście cieszy to że w żarach bedzie zamek .

2005-11-24  04:43 • Marian z Rybnika
Urodziłem się w tym mieście i chociaż dawno już w nim nie mieszkam,to zawsze z dużym sentymentem wracam do niego odwiedzając moją rodzinę.Zamek zawsze mnie intrygował i jedno,co mi się nasuwa,to to że w tym mieście nie ma gospodarza z prawdziwego zdarzenia tak samo z resztą jak w tym kraju.Są tylko partykularne interesy jakichś tam grup i cwaniaczków chcących się tylko szybko dorobić i nie przeszkadza im to,że z butów im nadal wystaje słoma.

2005-11-20  23:33 • owsik
jestem mieszkańcem żar . zamek jest przepiękny . został on sprzedany w ty roku jakiemus polakowi a w przyszły roku rozpocznie sie jego remont.

2005-10-23  22:06 • (WNZ) Squad
wreszcie ktoś kupił zamek kto go odremontue, ale szkoda że to nie miasto jest właścicielem tylko prywatne osoby z Poznania.Miasto pędzie płacić za wynajęcie np.sali konferencyjnej itp.ale zamek pędzie ozdobą miasta i napewno przyciągnie wielu turystów z Poski i zagranicy.

2005-09-19  16:47 •
Wracam czesto do Zar bo mam na cmentarzu swoich najblizszych i regularnie odwiedzam starowke, pieknie odnowiona ale kiedy wzrok kieruje w strone pieknej bryly zamku lzy cisna mi sie do oczu ? ! Dawniejsze czasy {polska C } nie sprzyjaly takim budowla , bo to przeciez burzuazja, ale teraz przy tak wielkiej ekspansji mlodego pokolenia zaran ? Licze ze jeszcze doczekam chwili usmiechu na mojej twarzy.Trzymam kcuki za Z A R A N i pozdrawiam z Wisly ! .

2005-09-14  20:49 • LANDRYN
TO WSZYSTKO NISZCZEJE DZIĘKI WKŁADOWI NASZEGO BURMISTRZA I RADNYCH, ONI NIE UMIĄ ZAJĄĆ SIĘ CZYMŚ SENSOWNYM, A JAK PRZYJDZIE CZAS WYBORÓW TO GADAJĄ GŁUPOTY.DZIĘKI RENOWACJI ZAMKU NASZE MIASTO I REGION DUŻO BY ZYSKAŁ A JAK PRZYJDZIE CO DO CZEGO I ZAMEK NIE BĘDZIE NADAWAŁ SIĘ DO RENOWACJI TO POSTAWIĄ NA JEGO MIEJSCU KOLEJNY SUPERMARKET! JAK BYM WYGRAŁ W TOTKA...

2005-06-29  07:57 • margoth6
Powiem tylko tyle, ze jestem mieszkancem Zar i tutaj sie urodzilem. Szczerze powiedziawszy dowiedzialem sie z kilku zrodel, ze te lata sa latami, gdzie mozna jeszcze uratowac ta perelke, te popekane mury mozna jeszcze zwiazac. Pozniej pozostanie juz tylko je zbuzyc, a zamek postawic od nowa. A czy to nie jest drozsza inwestycja? Tak naprawde to ci radni siedza tylko i pierdza w te stolki i jeszcze podwyzszaja sobie albo bija sie o wieksze diety. to nic innego jak tylko pajacyki i jaselka, zupelnie jak w rzadzie. LUDZIE!!!!!! wasza przepustka do Europy niszczeje i rozsypuje sie. Na odbudowe tego cudenka znalazly by sie pieniadze. Ale nie oni musza sobie dac bo maja malo. A z zamkiem mozna bylo by duzo zrobic. I turystyka by sie zwiekszyla, bo mozna by zrobic tam hotel, czy sale bankietowe, przeniesc tam urzad miasta, itp., itd. Poproscie UNIE, bo w koncu jestesmy w Unii. Na to znajda sie fundusze. A jak bedzie kasa to wynajmijcie jakas firme, ktora wyremontuje ten budynek. Najlepiej jakas miejscowa. Spadlo by bezrobocie w Zarach, a firma zarska na pewno by to zrobila, i nie uciekla jak poprzedni inwestor. To tyle bo szkoda slow. Jest duzo pomyslow na to co zrobic z zamkiem, ale ci zadufani radni nic nie zrobia, bo i tak nie sluchaja szarych zwyklych obywateli. A obiecuja tylko przed wyborami. NARA

2005-05-02  20:17 • Zimny
szkoda ze nasi radni dopiero sie opamietają jak za pózno bedzie i zamek sam sie przewróci:( jest to doskonała wizytówka do promowania miata i wogóle tej części polski. Było by to doskonałe miejsce do uprawania turystyki weekendowej i przygranicznej. Trzeba coś z tym zrobić, żeby ludzie przejeżdzający tędy tranzytem, zatrzymali się chociarz na chwile, albo żeby wrócili tu ze swoimi rodzinami. A więc wszyscy odpowiedzialni "za to: do roboty bo czas ucieka:(! sorki za błędy:/

2005-04-30  03:04 • iron
Za każdym razem gdy jestem w Żarach i widze pałac nie moge zcierpiec, że takie cudo coraz bardziej niszczeje... czekać tylko jak sie wszytko zawali... ah ten nasz kraj...

2005-04-26  01:37 • hubcio
@mega 1- dlaczego Gmina Żary sprzedała ZAMEK , kiedy , komu i za ile ? 2-jakie sankcje wobec obecnego właściciela Zamku wyciągnęli Burmistrz i konserwator Zabytków za zaniedbanie nieruchomości 1 - zamek kupił na początku lat 90. krakowski biznesmen, nie pamiętam za ile, ale była to niska cena. Niska cena w zamian za wyremontowanie zamku. Niestety. Biznesmen nie zajmował się nim, teraz siedzi w więzieniu... 2 - Zamek został odebrany właścicielowi. Teraz może go wykupić gmina za chyba 180 tys. zł. Jak narazie nic w tym kierudnku nie zrobiła... (znaczy niby zrobiła, ale nic konkretnego)

2005-03-28  06:13 • kbi
A ja nie pochodzę z Żar, tylko tu pracowałem. tak prawdę mówiąc, dobrze jakby zamek wykupił jakiś Niemiec - on wiedziałby jak się tym zająć. zakłamani i sprzedajni urzędnicy to jednak nie tylko Żary: byłe zielonogórskie cierpi na chorobę historyczną. szkoda, że rządzą tu potomkowie ludzi ze Wschodu i nie potrafią zagospodarować terenu..

2005-03-24  04:10 • radziol
Urodziłem się i wychowałem w Żarach. Jestem dumny z mojego pochodzenia, wstyd mi jednak gdy patrzę na ruiny zamku i pałacu. Wiem od rodziców którzy do Żar przyjecghali zaraz za frontem, że w pałacu do czasu wyremontowania mieściło się Starostwo Powiatowe. Tylko częściowo uszkodzony był zamek i jedno skrzydło pałacu. Reszty po przeprowadzce do ratusza dokonali POLACY mieszkańcyŻar. Dlatego nie przyjmuję tłumaczeń ,że to wojna i ruscy .Polacy totacy sami kulturalni hunowie jak i rosjanie. Mam nadzieję że plany odbudowy kompleksu zamkowo - pałacowego w Żarach się powiodą.

2005-03-23  18:51 • we
Zamek bardzo imponujacy. Pozostawia w cieniu inne i bardziej znane z historii zamki. Szkoda, ze niszczeje.

2004-12-29  18:30 • ryho
Żarski kompleks pałacowo-zamkowy jest dużą atrakcją turystyczną miasta. Szkoda, że władze miejskie nie potrafią docenić jego walorów i wykozystać chociażby w celu promowania miasta. Wiadome jest wszystkim, że Żary maja bogatą historię a sam zamek wraz z pałacem jest jego dużą cześcią. Gdyby władze miasta potrafiły to wykorzystać ośmielił bym się powiedzieć, że możemy smiało konkurować z taką potęgą historyczną jak chociażby sławetny Malbork, niestety na to potrzeba przedewszystkim chęci władz miejskich. no cóż łatwiej jest go rozebrać i zapomnieć, w końcu to tańsze i mniej problemowe.

2004-10-17  07:32 • ula
Plan zagospodarowania zamku zarskiego był już w latach 60-tych. O czym pisało "Słowo Żarskie" a ja jako mała dziewczynka stojąc na taborecie czytałam ten artykuł na głos całej rodzinie. I już wówczas czułam, że to "bajki". A szkoda, bo plany były piękne miało to być CENTRUM KULTURY. W tymże wydaniu Słowa.. pisał jeden z redaktorów o "naturalnych zapachach" rozchodzących się z tunelu stacji PKP - ciekawe czy tam jeszcze "tak pachnie".....

2004-09-22  01:50 • Sebastian połoński
Jest bardzo piękny Sebastian Połoński

2004-08-16  02:56 • hakej
zgodnie z planem rozwoju miasta zamek ma zostac wyremontowany (ROZWOJU SPOŁECZNO- GOSPODARCZEGO MIASTA ŻARY 2003 ? 2012)

2004-08-06  07:01 • dzony
tak,tak... też jestem z żar i też łza mi się w oku kręci jak patrzę na żarski zamek i pałac,znam przypadki posiadania przez mieszkańców żar przedmiotów,mebli,nawet żyrandoli z pałacu...o ile się nie mylę zamek jest zamieszkany,przynajmniej częściowo.Mam nadzieje że za kilka lat sytuacja się zmieni:)

2004-07-30  04:57 • Ma\rek
jestem mieszkańcem tego miasta i wiem a mam na to nawet dowody,że w 1974r. władze miały gotowy projekt zagospodarowania zamku,obecny radny a wówczas Naczelnik Miasta spieprzył robotę a teraz się z tego wybiela.Obecnie Zamek jest rajem dla zbieraczy złomu i innych złodzieji.Może Władze w końcu wyłożą kilka złoty abz w zamian za zamieszkanie na Zamku ktoś zaopiekował się nim

Zamek posiada swój klimacik a jest to również zasługą mieszkańców Zar.

2004-01-20  20:17 • Thomas
Od urodzenia mieszkam w Żarach i kocham to miasto i jegio piękne okolice. To jest taka moja mała ojczyzna. Z wykształcenia jestem historykiem i ubolewam nad tym, że władze mojego miasta dopuściły się tak strasznego zaniedbania sprzedając zamek wraz z pałacem, osobie która nie podjęła żadnych starań aby odrestaurować ten zabytek architektoniczny. Niestety, starania władz miasta aby odzyskać zamek wraz z pałacem są według mnie znikome. To wstyd, hańba, przykład braku gospodarności i odpowiedzialność urzędników, których decyzje doprowadziły do tego, że pomnik dawnej świetności Żar popada w ruinę, a jego wlaścicielem jest zwyczajny łobuz, złodziej i zwykły kryminalista, który pod pretekstem odbudowy pałacu zaciągnął w bankach pożyczkę i wieść o nim przepadła. Osobiście, uważam że tą osobą już dawno powinien się zająć prokurator.

2003-10-21  23:33 • mega
Chciałabym poznać fakty : 1- dlaczego Gmina Żary sprzedała ZAMEK , kiedy , komu i za ile ? 2-jakie sankcje wobec obecnego właściciela Zamku wyciągnęli Burmistrz i konserwator Zabytków za zaniedbanie nieruchomości

2003-07-27  17:21 • Novy
Dodatkowa atrakcja podczas pobytu na przystanku Woodstock. Polecam zwiedzenie tego zamku.

2000-08-10  03:07 • marek
Zobaczyłem ten zamek - jest taki piękny. Niestety nie ma pieniędzy , zeby go ratować . Przydałby się mieszkańcom Żar i nie tylko . Powinien za wszelką cenę być odrestaurowany. Szkoda takich perełek, żeby miały zniknąć . Jest jeszcze czas....jeszcze