blankZamczysko - esk verze

Zamek Rajsko w Rajsku

(Zamczysko • Rajsko • Neidburg)

Tytuł-
2009-02-20  19:53 • Imię/nazwisko/nick turystka
ruiny są urocze,ja byłam jesienią,i bym polecała tą pore roku poniewasz zieleń nie przysłania pełni uroku ruin i fajne fotki wychodzą.ale latem też pewnie jest ładnie jak w koło jest zielono.urocze miejsce polecam!a wieżyczka to pozostawia nie zatarte wrażenia!widok z niej jest zachwycający!:-)

2004-08-23  17:29 • jarek s
Zamek jest super, szczególnie wieczorem.Świetny widok z wieży.Gorąco polecam

2004-04-03  00:02 • grzesiek
W 1863 roku zamek kupił baron Aleksander von Minutoli - kolekcjoner i znawca sztuki. Zakupił go wraz z Biedrzychowicami.

2004-04-02  22:50 • Nikoś
Rajsko wzniósł w XIII wieku Bolko I. 2 wieki później zburzyli zamek husyci i tak zostało do XIX wieku.

2004-04-02  21:28 • Młody
Rajsko, Świecie i Gryf wchodziły w skład tzw. Okręgu Kwisy - zespołu zamków chroniących zachodnią granicę księstwa świdnicko-jaworskiego.

2004-04-02  20:08 • Hania
Z zamku roztacza się przecudowny widok na Jezioro Leśniańskie.

2004-04-02  19:02 • Mikołaj
Trudno w to uwierzyć, ale była tu niegdyś największa na Sląsku kolekcja egipskich mumii jak opisano w "Tajemnicach, zamkach i podziemiach"

2004-04-02  16:19 • Iwonka
Pani Joanna Lamparska w swej książce pt. "Tajemnice, zamki i podziemia" ojkreśla Rajsko mianem Śląskiego Egiptu. Ładnie prawda? Ale co to znaczy?

2004-03-19  20:07 • Magdziołek
Po zwiedzeniu Rajska najlepiej udać się do Biedrzychowic znajdujących się przy drodze Lubań - Gryfów Sląski. Pałac widać z drogi. Po otrzymaniu zgody dyrektora szko.ły można go zwiedzać.

2004-03-08  18:00 • Krzyżak
Zamczysko to jest idealnym miejscem do odpoczynku, rozbicia namiotu lub ogniska. Na wieży widokowej jest cudownie.Widać zalew

2004-02-29  04:46 • Izka
Rajsko najlepiej odwiedzać latem lub wczesną jesienią. Wtedy jest tu pięknie - zieleni w bród.

2004-02-24  00:09 • Miłośnik zamków
Niegdyś Rajsko było najsławniejszymschroniskiem młodzieżowym na Śląsku.

2004-02-23  15:22 • Arkadiusz ze Ścinawy
Rajsko i Biedrzychowice leżą obok siebie. Może Biedrzychowicami też należałoby się nieco zainteresować?

2004-02-22  19:28 • Fernir
Mam nadzieję, że go zobaczę - opis w książce pt. "tajemnice Zamki i podziemia" namawia mnie do tego.