Zamek w Ząbkowicach Śląskich

(Ząbkowice Śląskie • Frankenstein)

maju i krycha
pozdrooooooooo dla zamku i piesków i td

Ja tam mieszkam i juz od 1969 na osiedlu xx-leci a teraz na Klodzkiej

miasto Zabkowice Slaskie do 1945 roku nazywalo sie Frankenstein. ponadto wydarzenie z historii miasta z 1606 roku a w szczegolnosci legenda jaka pozostala ma troche pktow wspolnych z powiescia

2005-06-11  02:41 • Damich
Zamek jest stary i nie oplaca sie go zwiedzac

2004-07-25  04:50 • Krystek
Do zamku trafiliśmy przypadkowo - zaintrygował nas jego widok, gdy przejeżdżaliśmy przez Kamieniec. Kiedyś musiała to być perełka, aż żal bierze co z niego pozostało. Chcieliśmy tutaj podziękować prof. Włodzimierzowi Sobiechowi za to, że zdecydował się zainwestować w ten obiekt, odremontować i udostępnić turystom. Będąc w tych okolicach po prostu należy go obowiązkowo zwiedzić.

2004-07-08  18:55 • behemott - Tomaszów Mazowiecki
Byłem w maju 2004 w Ząbkowicach i widziałem zamek, jest mi przykro że takie budowle rozpadają się w zapomnieniu, nie można było iść za przykładem pałacu w Kraskowie (kompletna ruina 10 lat temu) i odbudować i zrobić hotel ???

2004-04-02  23:47 • DANUSIA
Uroczy zakątek Polski. Jest na co popatrzeć. Imponujaca budowla.

2004-04-02  22:40 • Bastian
Wracając z Kamieńca Ząbkowickiego zahaczyłem o Ząbkowice Śląskie. Nie było czego załować. Idealny zamek, choć zrujnowany.

2004-04-02  21:17 • Mundello
Widziałem rycinę zamku w Ząbkowicach w jakiejś książce. Była to rycina z XVII wieku. Teraz niestety zamek nie wygląda tak dobrze, ale mimo to jest wspaniały.

2004-04-02  19:56 • Warszawiak
Zamek jest dobrze opisany w książce Władysława Jana Grabskiego "300 miast wróciło do Polski". Dlatego go odwiedziłem. Było warto.

2004-04-02  18:41 • Makuch
Zamek pieknie się prezentuje nawet z drogi i zachęca do odwiedzin. Dlatego tam wstąpiłem zupełnie przypadkiem nie wiedząc nawet o jego istnieniu.

2004-04-02  16:09 • Ulek
Pani Joanna Lamparska nazywa Ząbkowice Śl. miastem Frankensteina. Czy ktoś może mi powiedzieć dlaczego?

2004-03-19  19:54 • Arek
Ciekawy rodzaj kamienia użyto do budowy murów i baszt w Ząbkowicach.

2004-03-08  17:45 • Tadzik
Bedąc w Ząbkowicach należy pamiętać także o innych zameczkach w olilicy.

2004-03-06  18:51 • Patryk
Najpiekniejszy zamek w Polsce. Mieszkam obok niego.

2019-11-18  09:48 •

2004-03-03  03:35 • chochor
Najladnieszy w Polsce!

2004-02-28  06:44 • Jimmi
Ów zamek był jedną z głównych granicznych warowni Śląska od strony Ziemi Kłodzkiej. Znajdował się więcej w czeskim panowaniu niż w polskim.

2004-02-23  23:59 • Aniski
Oprócz ruin zamku Ząbkowice szczycą się także krzywą wieżą, która była kiedyś basztą otaczającą gród.

2004-02-22  19:19 • Kasztelan
Chciałbym być panem tego zamku.

Trochę wali tam moczem, ale nie ma co się dziwić skoro miejscowi menele chleją tam jabole.

2000-04-02  20:00 • Rola
Jest to zamek tajemniczy, popadający w ruinę, jednak jest jedym z nielicznych w których coś się dzieje. Jest to zasługa mieszkańców tej niegdyś przepięknej miejscowości. Nadmieniam, że nie jestem mieszkańcem Ząbkowic, chociaż jestem jednym z pierwszych, którzy urodzili się w tym mieście po wojnie.

1999-07-14  03:45 • bo
Zdecydowanie ma klimat i leży 8 minut jazdy od mojego domu.Chcialem go w zeszłym roku wydzierżawić, a może nawet kupić ale decyzją "włodarzy" miasta ma popaść w ruinę bez właściciela.

1998-09-02  18:06 • Ktoś
Bo jest najpiękniejszym zamkiem Dolnego Śląska.Ząbkowice są bardzo ładne a zamek ząbkowicki jest zamkiem ze swoim klimatem.Jest uroczym zamczyskiem.

1998-09-01  19:43 • Black
Z tej prostej przyczyny, że właśnie w Ząbkowicach śląskich się urodziłem tutaj spędziłem swoje młodzieńcze lata między innymi na zwiedzaniu tajemniczych lochów tego zamku. Ciekawa historia, atrakcyjna okolica i niepowtarzalny klimat tego zamku ściąga wielu turystów interesujących się pasjonującą historią ziem dolnośląskich. Dodatkowym atutem jest mnogość innych ciekawych zabytków w Ząbkowicach - piękny zabytkowy rynek, illuminowany widziany z odległości 10 km. gotycki ratusz, sensacja na skalę europejską krzywa wieża, którą można zwiedzać (wysoka na ok. 60 m. i odchylona na ok. 1,55 m.) i naprawdę wiele innych godnych obejrzenia miejsc. Polecam - przyjedź i sprawdź. Byłem tam jest naprawdę ekstra szczególnie podczas Folk Fiesty - festiwalu muzyki folkowej odbywającego się rokrocznie na dziedzińcu zamku. Cóż można powiedzieć o zamku w Ząbkowicach? Może najpierw trzeba by było go zobaczyć! Ja go nigdy nie widziałem, ale mój kolega Grzegorz S. rodowity Zabkowiczanin klnie sie na głowy swoich dzieci, że jest piękny! Pewnego razu odwiedziłem Miasto Ząbkowice.Natychmiast wzrok mój przykół widok wprost nieprawdopodobny. Przed moimi oczami rozpościerała się wspaniała budowla. Przechodzący nieopodal mieszkaniec Ząbkowic powiedział mi, że jest to Zamek Ząbkowicki, z którym to wiąże się bardzo dużo niesamowitych legend. Jedna z nich mówi, że w Zamku tym zamieszkiwał niegdyś słynny Profesor Frankestein. Podobno też niegdyś tutaj zatrzymała się na nocleg Wanda co nie chciała Niemca. Bo jest fantastyczną, tajemniczą, o niebanalnej architekturze budowlą - okolica także fascynująca.