Zamek w Z±bkowicach ¦l±skich

(Z±bkowice ¦l±skie • Frankenstein)

rLokalizacja zamku na mapie Polskiuiny zamku wzniesionego w XIV wieku przez piastowskiego księcia ¶widnicko-jaworskiego Bolka II. Pierwsza wzmianka o zamku pochodzi z 1321 roku. Strzeg±c granicy księstwa z Czechami narażony był na ataki z ich strony. W 1335 roku był oblegany przez Czechów, ale oparł się atakom. W połowie XIV wieku jednak rezydencję na nim mieli synowie czeskiego króla Jerzego. W 1468 roku został zniszczony przez mieszczan ¶widnickich, wrocławskich i nyskich. Po odbudowie ponownie zniszczony przez wojska
Fryderyk Bernard Wernher, Topografia ¦l±ska 1744-1768
Macieja Korwina w 1489 roku po paromiesięcznym oblężeniu, potem na jego miejscu wzniesiony został nowy zamek w stylu renesansowym. Zbudował go w latach 1522-1532 ksi±żę ziębicki Karol I według projektu Benedykta Rejta, czeskiego architekta, który projektował między innymi praskie Hradczany. Został zdobyty i zniszczony w czasie wojny trzydziestoletniej w XVII wieku po kilku szturmach wojsk cesarskich, kiedy brak żywno¶ci zmusił załogę do poddania się. W 1642 roku zdobyty przez Szwedów, a kiedy w 1646 roku znów zdobyli zamek Austriacy marszałek Montecuccoli polecił czę¶ciowo go wysadzić. Niedługo potem został czę¶ciowo odremontowany na potrzeby kancelarii staro¶cińskiej. W 1728 roku został opuszczony i popadł w ruinę. Pogłębił ten stan pożar z 1784 roku.
Po drugiej wojnie ¶wiatowej istniało jeszcze czę¶ciowo zasypane przej¶cie podziemne do zamku w Kamieńcu Z±bkowickim.
Zamek w Z±bkowicach ¦l±skich - Plan zamku według Bohdana Guerquina 'Zamki w Polsce'  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=45&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(45);return false;'>Ľródło</a>] Zamek w Z±bkowicach ¦l±skich - Kurt Bimler, Die Schlesischen Massiven Wehrbauten, 1944  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=1080&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(1080);return false;'>Ľródło</a>] Zamek w Z±bkowicach ¦l±skich - Fryderyk Bernard Wernher, Topografia ¦l±ska 1744-1768 Zamek w Z±bkowicach ¦l±skich - Litografia W.Hermesa z pierwszej połowy XIX wieku  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=145&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(145);return false;'>Ľródło</a>] Zamek w Z±bkowicach ¦l±skich - Fryderyk Bernard Wernher, Topografia ¦l±ska 1744-1768 Zamek w Z±bkowicach ¦l±skich - Fryderyk Bernard Wernher, Topografia ¦l±ska 1744-1768 Zamek w Z±bkowicach ¦l±skich - Fryderyk Bernard Wernher, Topografia ¦l±ska 1744-1768 Zamek w Z±bkowicach ¦l±skich - Fryderyk Bernard Wernher, Topografia ¦l±ska 1744-1768 Zamek w Z±bkowicach ¦l±skich - Fryderyk Bernard Wernher, Topografia ¦l±ska 1744-1768 Zamek w Z±bkowicach ¦l±skich - Zamek w Z±bkowicach ¶l±skich na drzeworycie z 1875 roku Zamek w Z±bkowicach ¦l±skich - Panorama Z±bkowic ¦l±skich na rycinie Johanna Davida Schleuena według rysunku Friedricha Bernharda Wernera z około 1750 roku Zamek w Z±bkowicach ¦l±skich - fot. ZeroJeden, IV 2003 Zamek w Z±bkowicach ¦l±skich - fot. ZeroJeden, V 2009 Zamek w Z±bkowicach ¦l±skich - Ruiny zamkowe na pocztówce z pierwszej połowy XX wieku Zamek w Z±bkowicach ¦l±skich - fot. ZeroJeden, IV 2003 Zamek w Z±bkowicach ¦l±skich - fot. ZeroJeden, IV 2003 Zamek w Z±bkowicach ¦l±skich - fot. JAPCOK, IV 2003 Zamek w Z±bkowicach ¦l±skich - Basteja południowo-wschodnia, fot. ZeroJeden, IV 2003 Zamek w Z±bkowicach ¦l±skich - Portal wej¶ciowy do zachodniego skrzydła zamku, fot. JAPCOK, IV 2003 Zamek w Z±bkowicach ¦l±skich - fot. JAPCOK, IV 2003 Zamek w Z±bkowicach ¦l±skich - Wieża bramna, fot. ZeroJeden, IV 2003 Zamek w Z±bkowicach ¦l±skich - Basteja w narożniku południowo-wschodnim, fot. ZeroJeden, IV 2003 Zamek w Z±bkowicach ¦l±skich - Południowa elewacja, fot. ZeroJeden, IV 2003 Zamek w Z±bkowicach ¦l±skich - Widok na zachodnie skrzydło zamku, fot. JAPCOK, IV 2003 Zamek w Z±bkowicach ¦l±skich - fot. JAPCOK, IV 2003 Zamek w Z±bkowicach ¦l±skich - fot. JAPCOK, IV 2003 Zamek w Z±bkowicach ¦l±skich - fot. JAPCOK, IV 2003 Zamek w Z±bkowicach ¦l±skich - Północny odcinek murów obwodowych, fot. JAPCOK, IV 2003 Zamek w Z±bkowicach ¦l±skich - Zamek na zdjęciu lotniczym, fot. ZeroJeden, X 2020 Zamek w Z±bkowicach ¦l±skich - Zamek na zdjęciu lotniczym, fot. ZeroJeden, X 2020 Zamek w Z±bkowicach ¦l±skich - Zamek na zdjęciu lotniczym, fot. ZeroJeden, X 2020 Zamek w Z±bkowicach ¦l±skich - Zamek na widokówce z 1 połowy XX wieku Zamek w Z±bkowicach ¦l±skich - Dziedziniec, fot. ZeroJeden, V 2009 Zamek w Z±bkowicach ¦l±skich - fot. ZeroJeden, IV 2003 Zamek w Z±bkowicach ¦l±skich - Basteja w narożniku północno-zachodnim, fot. ZeroJeden, IV 2003 Zamek w Z±bkowicach ¦l±skich - Widok od południowego-wschodu, fot. JAPCOK, IV 2003 Zamek w Z±bkowicach ¦l±skich - Widok od południa na wjazd, fot. ZeroJeden, IV 2003