Zamek Tropsztyn w Wytrzyszczce

(Wytrzyszczka • Tropsztyn)

rLokalizacja zamku na mapie Polskiuiny rycerskiego zamku Tropsztyn z XIV wieku. Został wzniesiony na wzgórzu na lewym brzegu Dunajca w XIV wieku przez Gierałtów-Ośmiorogów. Pierwsze wzmianki o nim pochodzą z 1390 roku, kiedy był własnością rycerzy z rodu Chebdów herbu Starykoń. W ich rękach pozostawał do 1535 roku kiedy to został sprzedany Piotrowi Kmicie, był wówczas niezamieszkany. W 1581 roku należał do Łyczków a w XVIII wieku do Zborowskich. Zachowały się fragmenty murów obwodowych oraz ruiny czworobocznej wieży. W 1997 roku wieża była odbudowywana w trakcie prowadzonych badań archeologicznych.
W ostatnich latach XX wieku zamek dostał się w ręce prywatne i obecnie prace nad odbudowaniem go docierają do końca. Mury zamkowe już są udostępnione do zwiedzania, ale na wykończenie wnętrz trzeba poczekać do przyszłego roku.