Zamek Tropsztyn w Wytrzyszczce

(Wytrzyszczka • Tropsztyn)

rLokalizacja zamku na mapie Polskiuiny rycerskiego zamku Tropsztyn z XIV wieku. Został wzniesiony na wzgórzu na lewym brzegu Dunajca w XIV wieku przez Gierałtów-Ośmiorogów. Pierwsze wzmianki o nim pochodzą z 1390 roku, kiedy był własnością rycerzy z rodu Chebdów herbu Starykoń. W ich rękach pozostawał do 1535 roku kiedy to został sprzedany Piotrowi Kmicie, był wówczas niezamieszkany. W 1581 roku należał do Łyczków a w XVIII wieku do Zborowskich. Zachowały się fragmenty murów obwodowych oraz ruiny czworobocznej wieży. W 1997 roku wieża była odbudowywana w trakcie prowadzonych badań archeologicznych.
W ostatnich latach XX wieku zamek dostał się w ręce prywatne i obecnie prace nad odbudowaniem go docierają do końca. Mury zamkowe już są udostępnione do zwiedzania, ale na wykończenie wnętrz trzeba poczekać do przyszłego
Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, IV 2021
roku.
Zamek Tropsztyn w Wytrzyszczce - Plan zamku według Waldemara Niewaldy Zamek Tropsztyn w Wytrzyszczce - Plan zamku Tropsztyn autorstwa Szczęsnego Morawskiego, 1863 Zamek Tropsztyn w Wytrzyszczce - Rekonstrukcja według Jana Salma, 'Leksykon zamków w Polsce'  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=262&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(262);return false;'>źródło</a>] Zamek Tropsztyn w Wytrzyszczce - Rozwaliny zamku w Zawrociu w obwodzie Bocheńskim, od południa, litografia Macieja Bohusza Stęczyńskiego z 1846 roku Zamek Tropsztyn w Wytrzyszczce - Rekonstrukcja zamku Tropsztyn autorstwa Szczęsnego Morawskiego, 1863 Zamek Tropsztyn w Wytrzyszczce - Ruiny Tropsztyna na rysunku Napoleona Ordy z 1880 roku Zamek Tropsztyn w Wytrzyszczce - fot. ZeroJeden, VI 2006 Zamek Tropsztyn w Wytrzyszczce - Widok z lotu ptaka od południowego-zachodu, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek Tropsztyn w Wytrzyszczce - fot. ZeroJeden, X 2004 Zamek Tropsztyn w Wytrzyszczce - fot. ZeroJeden, X 2004 Zamek Tropsztyn w Wytrzyszczce - fot. Witek Głowacki, VII 2000 Zamek Tropsztyn w Wytrzyszczce - fot. Witek Głowacki, VII 2000 Zamek Tropsztyn w Wytrzyszczce - Ganek w zachodnim murze obwodowym, fot. Witek Głowacki, VII 2000 Zamek Tropsztyn w Wytrzyszczce - fot. ZeroJeden, I 2002 Zamek Tropsztyn w Wytrzyszczce - Widok od północy, fot. ZeroJeden, I 2002 Zamek Tropsztyn w Wytrzyszczce - Widok od zachodu, fot. ZeroJeden, I 2002 Zamek Tropsztyn w Wytrzyszczce - fot. ZeroJeden, I 2002 Zamek Tropsztyn w Wytrzyszczce - fot. ZeroJeden, I 2002 Zamek Tropsztyn w Wytrzyszczce - fot. ZeroJeden, I 2002 Zamek Tropsztyn w Wytrzyszczce - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, IV 2021 Zamek Tropsztyn w Wytrzyszczce - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, IV 2021 Zamek Tropsztyn w Wytrzyszczce - Widok z lotu ptaka od południa, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek Tropsztyn w Wytrzyszczce - Widok z lotu ptaka od południa, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek Tropsztyn w Wytrzyszczce - fot. ZeroJeden, VI 2006 Zamek Tropsztyn w Wytrzyszczce - Widok z lotu ptaka od południa, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek Tropsztyn w Wytrzyszczce - Widok z lotu ptaka od południa, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek Tropsztyn w Wytrzyszczce - Widok z lotu ptaka od południowego-zachodu, fot. ZeroJeden, X 2013