blankWołczyn - English version

Zamek w Wołczynie

Galeria

Nazwy podobne do Wołczyn:    Wołek · Wołów ·

wLokalizacja zamku na mapie Polski 1261 roku Henryk III Wrocławski lokował miasto Kunzestad na prawie średzkim. Nazwa wywodziła się od Kunzo Wilrycha, któremu Henryk powierzył Kunzestad, obecny Wołczyn. Prawdopodobnie nie istniał tu jeszcze wtedy zamek.
Murowaną budowlę wzniesiono zapewne w początkach XV wieku. Niedługo stał się siedzibą rycerzy-rabusiów, z których znany jest Hanz Borschwitz. Przez swoją długoletnią działalność szkodzili nie tylko przejeżdżającym przez okolicę kupcom, ale również samemu miastu. W 1463 roku mieszczanie wrocławscy zorganizowali wyprawę mającą zakończyć działalność Borschwitza. Zamek został zniszczony i nieodbudowany popadł w ruinę.
W 1848 roku na jego miejscu, może z wykorzystaniem fragmentów murów lub fundamentów wzniesiono ewangelicki kościół istniejący do dziś.