Zamek w Wolborzu

wLokalizacja zamku na mapie Polski istniejących na miejscu dawnego zamku zabudowaniach zachowały się fragmenty ścian obronnej budowli. Zamek został zbudowany przez biskupa kujawskiego Macieja z Gołańczy w XIV wieku. Pierwotnie posiadał wieżę. W XVI wieku przebudowany, następnie w latach 1623-1631 rozbudowany przez biskupa A.Lipskiego. Wtedy otoczony został murami z czterema narożnymi basztami. Dwa razy ulegał pożarowi - w 1671 i 1776 roku. Opuszczony w końcu XVIII w. popadł w ruinę.
Zamek w Wolborzu - Plan miasta z 1824 roku z zaznaczonym terenem zamkowym  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=212&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(212);return false;'>źródło</a>] Zamek w Wolborzu - Obszar łąk, na którym znajdował się zamek, fot. ZeroJeden, IX 2008 Zamek w Wolborzu - Zdjęcie lotnicza, fot. ZeroJeden, IV 2022