Zamek Bobrów w Wojanowie

(Wojanów • Bobrów)

Nazwy podobne do Wojanów • Bobrów:    Bobrek · Bobrzany · Wojaczów ·

pLokalizacja zamku na mapie Polskiierwotnie istniał tu renesansowy zamek obronny zbudowany w 1603 roku. Zbudowany był na planie prostokąta z narożnymi czterema bastejami. Podczas gruntownej przebudowy w 1833 roku został przekształcony w pałac. Na parterze zachował się pierwotny układ wnętrz.
Zamek Bobrów w Wojanowie - Zamek Bobrów w Wojanowie na rysunku Paula Roetgera z 1894 roku Zamek Bobrów w Wojanowie - fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek Bobrów w Wojanowie - Widok z lotu ptaka od południowego-zachodu, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek Bobrów w Wojanowie - Zamek Bobrów w Wojanowie na zdjęciu z 1905 roku Zamek Bobrów w Wojanowie - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, III 2022 Zamek Bobrów w Wojanowie - fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek Bobrów w Wojanowie - Widok od zachodu, fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek Bobrów w Wojanowie - fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek Bobrów w Wojanowie - Widok od zachodu, fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek Bobrów w Wojanowie - Szczyt wieży, fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek Bobrów w Wojanowie - fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek Bobrów w Wojanowie - fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek Bobrów w Wojanowie - Widok z lotu ptaka od południa, fot. ZeroJeden, X 2013