Zamek Konradów w Wojaczowie

(Wojaczów • Grzędy • Konradswaldau • Konradów • Vogelsang)

Nazwy podobne do Wojaczów • Grzędy • Konradów • Konradswaldau • Vogelsang:    Konradów · Konradserbe · Wojanów ·

zLokalizacja zamku na mapie Polskiamek, z którego do dziś pozostały tylko fragmenty kamiennych murów, zbudowali w drugiej połowie XIII wieku książęta świdniccy. W roku 1335, z którego pochodzi pierwsza wzmianka o nim był własnością księcia Bolka II. Został wzniesiony na niewielkim wzgórzu i otoczony fosą. W latach 1374-1381 dzierżawiony był przez Bolczów, a potem przeszedł na własność Czettritzów. Został zniszczony prawdopodobnie w 1437 roku, podczas wojen husyckich, kiedy był bazą powstańców, potem już nieodbudowany. Przy ruinach zachowane są ślady fosy.
Zamek Konradów w Wojaczowie - fot. ZeroJeden, VIII 2003 Zamek Konradów w Wojaczowie - Widok z lotu ptaka od południowego-zachodu, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek Konradów w Wojaczowie - fot. ZeroJeden, VIII 2003 Zamek Konradów w Wojaczowie - fot. ZeroJeden, VIII 2003 Zamek Konradów w Wojaczowie - fot. ZeroJeden, VIII 2003 Zamek Konradów w Wojaczowie - fot. ZeroJeden, VIII 2003 Zamek Konradów w Wojaczowie - fot. ZeroJeden, VI 2007 Zamek Konradów w Wojaczowie - fot. ZeroJeden, VI 2007 Zamek Konradów w Wojaczowie - Widok od północnego-wschodu, fot. ZeroJeden, VI 2007 Zamek Konradów w Wojaczowie - Widok z lotu ptaka od południowego-zachodu, fot. ZeroJeden, X 2013