Zamek Wleń

(Wleń • Lähnhaus • Wleński Gródek • Lehnhaus)

zamek w remoncie
Byliśmy na zamku 4 lipca a raczej pod zamkiem. Całe wzgórze ogrodzone i zamknięte. Na bramie tabliczki "teren budowy wstęp wzbroniony". Wewnątrz robotnicy owszem coś robią. Zbudowane są jakieś drewniane schody i na ich szczycie jakieś drewniane budy. Ewidentnie coś się tam dzieje ale kiedy się skończy i czy będzie można zwiedzać, nie wiadomo.

2005-11-01  22:41 • prośba
potrzebuję bardzo mapę Wlenia !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! proszę o link

2004-08-09  23:39 • aaaa
Wleń jest pięknym miastem ale bez przyszłości dla młodych ludzi!! Dygnitarze nic nie robią a kasę biorą!

2004-06-29  22:03 • malinusia
Siemanko.Ja osobiście mieszkam we Wleniu od 14 lat. Jest to piękne miasteczko, otoczone górami i lasami. Przepływa przez nie rzeka Bóbr. A nasz zamek?? Jest również bardzo piękny. Z baszty, która jako jedyna przetrwała do czasów dzisiejszych w całości, pięknie widać panoramę Wlenia i pobliskich wsi. Naprawdę tu jest pięknie. Serdecznie wszystkich zapraszam i gwarantuję dobrą zabawę. PRZYJEŻDŻAJCIE :P

2004-04-03  00:16 • kowi
Po Henryku Brodatym zamek odziedziczył Henryk Pobożny, a następnie jego najstarszy syn Bolesław Rogatka.

2019-11-14  21:03 •

2004-04-02  23:15 • faryzeusz
W 1728 roku majątek przeszedł w ręce hrabiego Andreasa Wilhelma von Gurnfelda, który założył tu piekny park z alejami.

2004-04-02  21:55 • Adam
Od 1988 roku we Wleniu są prowadzone intensywne badania archeologiczne. Do tej pory znaleziono gliniane kafle, topór, monety.

2004-04-02  20:28 • Zamkowiec
Panem zamku był Henryk Brodaty. Ożenił się on z Jadwigą, jak miała zaledwie 12 lat. Ciekawą historię o tym opisuje Z. Boras w książce pt."Piastowscy książęta ŚŁąska".

2004-04-02  16:35 • Irek
Zamkiem we Wleniu rządził najsławniejszy z rodu von Zedlitz - Konrad - już od roku 1598 do 1620 roku.

2004-03-19  20:27 • Zeniu
Szlak Zamków Piastowskich wiedzie z Siedlęcina albo przez rezerwat przyrody "Ostrzyca Proboszczowska" z Grodźca. Ruiny Wlenia znajdują się na bazaltowej górze o wysokości 360 m n.p.m.

2004-03-08  18:24 • Kufel
Bardzo piękna droga krajobrazowa wiedzie z Wlenia do Jeleniej Góry. W samym mieście podjeżdża się prawie pod sam zamek.

2004-03-01  02:58 • Historyk
Zamek kasztelański zbudował tu Bolesław I Wysoki w latach 1163 - 1178, a póżniej odziedziczył go Henryk Brodaty i podniósł osadę do godności miasta.Po prostu nadał prawa miejskie.

2004-02-24  00:31 • Antyszwed
W 1620 roku zamek we Wleniu został opanowany przez Janusza Radziwiłła, a w 1646 przez Szwedów, którzy go podpalili. Cholerni Waregowie.

2004-02-23  15:41 • Arkadiusz ze Ścinawy
Księżna Śląska Jadwiga była autorką swojego pierwszego cudu właśnie na zamku we Wleniu. Kto wie jaki to cud?

Piękne i romantyczne ruiny.