blankWizna - English version

Zamek w Wiźnie

Podziemne przejście

Kiedy odkryłam dla siebie wzgórze zamkowe w Wiźnie, spotkałam tam pana, który wypasał tam swoje krowy (patrz zdjęcie:) ) Zapytałam czy wie coś na temat tego miejsca. Leżąc na trawie, rozmarzonym wzrokiem spoglądając w chmury, opowiedział mi krótką historię, jaka krąży wśród miejscowych.
Dawno dawno temu, tak dawno, że najstarsi ludzie nie pamiętają, stał tu zamek, otoczony wodą i bagnami.
Jak powiadają, z zamku tego prowadziło pod ziemią przejście tajemne. Kończyło się w podziemiach wiźnieńskiego kościoła.
W chwili obecnej nie ma śladu po wejściu do tunelu od strony zamku, ale da się weń wejść od strony kościoła.
Znalazł się kiedyś śmiałek, który postanowił zbadać tajemnicę podziemnego przejścia. Wchodził tam kilka razy. Pierwszy raz ze świecą, ale zgasła mu po chwili. Potem zmienił świecę na latarkę. Przeszedł kilka metrów i ogarnęły go ciemności, latarka przestała działać. Wyszedł na zewnątrz, sprawdził, działała. Wszedł znowu do środka, po chwili już nie świeciła. Poszedł do kolegi, pożyczył inną latarkę, większą. Było dokładnie tak samo. Na zewnątrz świeciła, wewnątrz odmawiała posłuszeństwa. Próbował podobno różnych różności. Nie udało mu się oświetlić podziemnej drogi. A w ciemnościach bał się wędrować.
I tak tajemnica podziemnego przejścia do dziś nie jest wyjaśniona.