Zamek w Wiśniczu Nowym

(Nowy Wiśnicz • Wiśnicz Nowy)

Co do tekstu powyżej (ogólnioe prawidłowego). Zdanie ostatnie bardzo wątpliwe! Do dziś toczy się proces o ustalenie własności tego obiektu, pomiędzy Zjednoczeniem Rodowym Lubomirskich, posiadającym akt własności z 1903 roku (zamek po 70 latach niszczenia w ruinie odkupili wówczas za symboliczną złotówkę od prof. Maurycego Straszewskiego), a Skarbem Państwa, które łożyło na remont od 1949 roku (zrealizowake do dzisiaj 60% odbudowy), i obecnie administruje obiektem, dopłacając wciąż do niezbędnego minimum, którego wymaga utrzymywanie tego Zamku! :)

2007-03-26  02:38 •
naprawdę warto go zobaczyć, jeśli jeszcze tam nie byliście. sezon letni od 1 kwietnia- otwarty codziennie! miejsce ezoteryczne , z "aurą", przyjaźni ludzie, wspaniała architektura! polecam:)

2006-11-06  15:35 •
Mieszkam w Bochni wiec nie daleko.Ten zamek jest cudowny!!!

2006-10-23  03:37 • Jagoda
Po prostu cudna bryła!!!

2006-08-19  05:28 • koniokrad
glos na zamek i przewodniczki ktore musially znosic pitolenie mini burmasa nie na temet. najgorzej jak ma ktos za malo we lbie a sie madrzy - bylem swiadkiem wiec przepraszam

2006-07-30  04:55 • remik
Wspaniałe cudo architektury!!!Jestem pod wrażeniem:)

2006-07-29  21:37 •
piękny zameczek

2006-07-27  23:40 • łobecki

2006-07-10  21:07 • Kiszczak
Mieszkam w okollicy. Jest tu super. Zamek odlotowy, mili ludzie, piękna okolica. Przyjeżdzajcie do nas!!!!!!!!!!!!! :)

2006-07-09  04:00 • hieronim
cuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuudoooooooooooooo

2006-07-06  05:25 • hytruz
jaki piekny zamek. i lupanar niegdys sluszny mieli :P

2006-07-05  06:33 • lubomirsky
moj zamek jest cudowny ale mi nie oddaja

2006-05-29  00:44 • Basia2
Zamek w Wiśniczu bardzo mi się podoba:D:D

2006-05-21  16:21 • wędrowniczki
Głosuje na zamek w Nowym Wiśniczu.W tych okolicach mieszka moja rodzina.Zamek jest cudowny,przejeżdżałam koło niego wiele razy,ale musze się przyznać że nigdy bo jeszcze nie zwiedzałam,ale w tym roku na pewno to nadrobię...

2006-04-30  23:10 • jarnota
należy uznać że wspaniała budowla

2006-04-29  04:12 • maior
zarabisty zamek!!!!fajnie go bylo zwiedzac

2006-04-18  17:49 • minor
Czy jest gdzies piekniejsze miejsce?? Bynajmniej dla mnie nie ma

2006-04-18  00:37 • maly
skarb i klejnot bochenszczyzny

2006-04-15  04:39 • yor
głos za armate ktora znalezli w pieknym stanie

2006-04-14  00:25 • roy
to nie w porzadku zeby tak piekny zamek byl tak nisko

2006-04-01  03:44 • elka
mieszkam w Nowym Wiśniczu i daje słowo że jest to miejsce które warto zobaczyć

2006-03-20  22:24 • madzik
fajny ten zamek tyle tylko że jest barzdzo blisko

2006-02-22  06:31 • marianno
kurde taki piekny zamek i tak daleko

2006-02-21  00:57 • piekny roman
fajny jest ale dlaczego tak pusto??

2006-02-20  02:21 • mariano
nie dziwie sie ze lubomirscy by go chcieli z powrotem...ja tez

2006-02-19  00:04 • szczuka
najpiekniejsza bryla w Polsce:PP

2006-02-17  02:54 • marian
piekna bryla!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2006-02-16  04:06 • rolmops

2006-02-14  22:45 • muchomorek

2006-02-14  15:48 • józek
piekna budowla fachowe przewodniczki pekno ukryte zakamkch

2006-02-13  20:16 • rajman
przepiekna bryła gorujaca nad okolica z kazdej strony

2006-02-13  02:57 • roy orbisonn
Cudowna kaplica z przykładem pierwszego w Polsce malarstwa iluzjonistycznego. przepiekna kamieniarka...

2006-01-01  18:27 • remington
robic wszystko aby jak najpredzej choc w czesci odzyskal miniona swietnosc!!!cudo architektury

2005-12-31  22:08 • soplica

2005-12-31  03:28 • roy orbisonn
przepiekne zalozenie - nie dziwie sie ze Lubomirscy z Kulczykiem by chcieli za free to zwinac No i jak ktos tu pisal - fajne przewodniczki, kompetentne i obtrzaskane w temacie - p. Kinga i P. Arleta - gratuluje wyboru kierownictwu!!!

2005-12-21  01:39 • misio
Wiśnicki zamek jest jednym z piękniejszych!!!Cieszę się ,że mogłem tam zawitać i dowiedzieć się o jego historii,o czasach świetności i czasach smutniejszych ; nie trace nadziei, że państwo polskie ponowi inwestycje i ruszą prace konserwatorskie. Wielki pzrepiekny staruszek zasługuje na to.

2005-10-23  20:14 • Jackie
Zamek jest super niedawno byłem na wycieczce z klasą historia jego jest ogromnie ciekawa polecam tam jeździć

2005-10-21  16:17 • hobbit
piekna budowla fachowe przewodniczki - młode panie wiedza o wiele wiecej niz inne osoby pełniące takie funkcje w podobnych miejscach

2005-10-18  04:51 • boczek10
Zamek w Nowym Wisniczu jest bardzo pięknym zamkiem.Kilka lat temu został odnowiony i to wpłyneło na korzyść miasta.Wypowiedziałem sie tak poniewarz jestem stałym bywalcem tego miasta,jestem tam co tydzień.

2005-09-29  00:20 • michal
bylem zwiedzilem podobalo mi sie i jeszcze tam wroce z cala rodzina bo jest to miejsce pelne zakamarko i miesc do odkrycia

2005-09-28  01:25 • gandalf
Przepiekna budowla i FACHOWE PRZEWODNICZKI ZWŁASZCZA PANI ARLETA

2005-09-07  22:15 • Nnnn
Ten zamek jest piekny wiem bo mieszkam kilka krokow dalej ma w sobie to cos ta tajemnice i niezwykly urok przydalby sie maly remont ale jak wiadomo....

2005-07-24  06:25 • kama
Zamek w Wisniczu zachwyca wspaniałą architekturą. Klimat na nim panuje nieziemski. Cudowna kaplica z przykładem pierwszego w Polsce malarstwa iluzjonistycznego. Kominki i portale kunsztownie wykonane przez warsztat siedemnastowiecznch kamieniarzy, pozazdrościc wypada wspanialego gustu Stanisława Lubomirskiego, który zatrudnił tu wspaniałych architektów, budowniczych... a co do sprawy własności..Lubomirscy odzyskali pałac w Kruszynie...i parę dni temu sprzedali go.Oby taki los nie spotkał zamku wisnickiego...

2005-07-17  17:31 • Kasia
Zamek jest piękny ale jakby umarły...widać że niszczeje i woła o pomoc,naprawdę warto o niego zadbać bo jest perełką w skali światowej. Bardzo smutne,że w Polsce tak się dzieje,że nie ma organizacji chroniących takie zabytki nawet w trakcie sporu o własność,bo może to trwać latami a co z zamkiem?Czy nadal ma być w stanie agoni?

2005-07-05  02:39 • kynga
Małe uzupełnienie: faktycznie zamek nie ma wyjaśnionej sprawy własnośi.Sprawa trafiła do sądu. A hotel Kmita niestety (albo na szczęście) nie funkcjonuje. Został zamknięty 4lata temu. Pozdrawiam i zapraszam do Wiśnicza:)

2005-06-21  01:29 • Ania (Stella)
Zamek jest przepiekny!! Byłam w nim wczoraj i jest extra! Nie rozumiem ludzi którzy mówią, że jest beznadziejny. A i z tego co mówiła pani przewodnik zrozumiałam, że Lubomirscy chyba jeszcze nie odzyskali zamku i jest on własnością państwa. Okolica piękna. Polecam opłaca się ją odwiedzić i oczywiście zamek!

2005-05-28  20:03 • Etherna
Zamek jest piękny. Na uwagę zasługują również inne wiśnickie zabytki oraz cudowna, spokojna okolica. To jedna z niewielu miejscowości w Polsce w której na prawdę można wypocząć. SERDECZNIE ZAPRASZAM DO NOWEGO WIŚNICZA!

2005-05-19  20:57 • Justyna z Rzeszotar
Niedawno byłam tam wraz z osobami z kółka plastycznego. Zamek jest pięknyi potężny. Czasami nie myślimy o tym jakie piękne miejsca i zabytki są w pPolsce!!!

2005-05-11  03:15 • didusia

2005-04-12  02:42 •
no to ja hcialem powiediec rze no wiecie no ze zamek wrucil no do dawnych wlascicieli no to fajnie czesc

2005-03-18  02:55 • jan
Bardzo dobrze ze zamek wrucil w rece ksiazat lubomorskich . chaluba tych ksiazat jest niezla , szlyszalem ze niezle imprezy sa tam .

2004-09-08  00:59 • pa_ULKA
kto jak kto ale ja mieszkam niedaleko Wisnicza i wiem jak ten zamek jest piekny

2004-05-06  19:01 • Sheol
Wiśnicz jest pieknym miasteczkiem i od jakiegos czasu czuje do niego duzy sentyment...

2004-03-16  20:33 • nikt
ciekawe położenie , ogólnie jest fajny

Szkoda, że tylko o nim czytałem. Na pewno jest piękny.

2004-01-14  03:38 • Waldemar Reksć
Prostuję nieścisłości. Po odkupieniu zamku przez Związek Rodowy Lubomirskich, poczyniono na nim zaledwie niewielkie prace zabezpieczające. NIC PONAD TO !!! I w momencie rozpoczęcia na nim prac rekonstrukcyjnych, był on trwałą ruiną. Sprawa własności tego zamku NA SZCZĘŚCIE nie jest zakończona, bo p.Lubomirski powinien zwrócić narodowi polskiemu niebotyczne sumy, jakie zostały po wojnie wydane na jego dobudowę. Postawa p.Lubomirskiego,od którego absolutnie się odżegnuje Związek Szlachty Polskiej, godna najwyższej pogardy, jest wyrazem skrajnego cynizmu i antypolonizmu. Ale...dość popatrzeć na obecne związki rodzinne,,księcia". Mam nadzieję, że zamek pozostanie w rękach narodu polskiego, a w niedalekiej przyszłości zostanie odbudowany i klasztor, stanowiący razem z zamkiem unikatowe założenie militarne w skali światowej.

2003-12-15  01:12 • lecik
Zamczysko w Nowym Wiśniczu jest przepiękną budowlą,pełną uroku i tajemnic.Jest perełką architektury baroku na ziemiach polskich.Polecam tą miejscowość wszystkim zainteresowanym i historią i architekturą!!!

2003-10-11  02:45 • luka
Głosuję na niego bo jest trochę niedoceniany:)

2003-07-14  04:14 •
Zamek w Wiśniczu jest bardzo pięknym zamczyskiem.

2006-11-06  15:37 •
Masz rację!Ten zamek jest najpiekniejszy!Zupełnie jak HOGWART=)

2003-05-11  17:52 • raph
jedyny w europie system obrony wiazanej- zamek razem z pobliskim klasztorem- zanjduje sie w opracowaniach historii sztuki w różnych jezykach. Poza tym ten co robił strone ma nieswieze informacje - zamek projektował nie Trapola ale Andrea Spezza,zapraszam do odwiedzenia tego niezwykłego miejsca

2003-03-27  20:39 • dańczyk
bo to super miejsce

2000-06-12  20:31 • Yarpen
Jeden z najladniejszych zamków w polsce. Niestety historia ciezko sie z nim obeszla (pozary, rabunek). Bardzo ciekawa architektura. Piekne okolice. po remoncie znowu moze odzyska swoja klasę. poza tym jestem z nim emocjonalnie zwiazany :)

2000-01-28  16:38 • ramka
Zamek w Nowym Wiśniczu to arcydzieło architektury. W cudowny sposób połączyła się ze sobą cześć obronna zamku jak i mieszkalna. Polecam szczególnie nocleg w Hotelu KMITA który mieści sie w dawniejszych budynkach przeznaczonych dla wojska (w obrębie murów obronnych). Najbardziej urzeka sklepienie jednej z sal zamku które jes wyłożone wysokokaratowym złotem.Dodatkowa atrakcją jest domek nieopodal Zamku gdzie spędzał wakacje Jan Matejko - a dziewczyna mieszkajaca w tym domu była modelką do wielu dzieł Mistrza. Zamek ma wspaniale zachowane mury obronne wraz z armatami (jedna z armat stojąca przy hotelu jest używana do wystrzałów w czasie imprez na zamku). I wreszcie Baszta Królowej Bony, legenda mówi ,że własnie po gzymsie tej okrągłej baszty królowa Bona przejechała na osiołku, a sama baszta była miejscem narad Królowej z Panem na Zamku Piotrem Kmitą. I mozna by jeszcze wiele opowieści snuć o zamkowych komnatach i zakamarkach . Jedynym wyjściem jet przyjevhac tutacj i samemu posłuchać o czym szepcą zamkowe mury. Trzeba tylko uważnie słuchać.......

1999-12-30  14:53 • MMDD
jest to super miejsce pelne tajemnic i historii. polecam wszystkim to miejsce a takze niedaleka Bochnie w ktorej mieszkalem 17 lat.... naprawde to wspaniala okolica w szczegolnie latem . oh te lipcowe dni chyba nigdy juz niewroca;-(((( to tyle ..... michal