Zamek Trzewlin w Wielkiej Wsi

(Wielka Wieś • Trzewlin)

Tytuł A z jakiej to linii?
2008-10-02  17:45 • Imię/nazwisko/nick Filip R.
LadyElzo, a z jakiej to linii Wielowieyskich się wywodzisz? Z lubczańskiej czy galicyjskiej?

o Andrzeju, 1361r.- "Andrzej pisal sie ?z Trzewlina i Wielowsi? i podpisywal sie ?de Trzewlin? (zamek na górze tzw. Pamianskiej, kolo Wojnicza nad brzegiem Dunajca za Kazimierzem Wielkim wybudowal)". Okolski w ?Orbis Polonus? pisze: ?Wielowieyscy w województwie Krakowskim, rodzina starodawna i licznymi zaslugami dla Oyczyzny wslawiona. Wywodza sie z dawien dawna swoja rodzina z Zamku Trzeblin , a nastepnie pisza sie z Wielowsi, skad nazwisko swoje wzieli." :) o Marcinie, 1490r.- ?Na Wielowsi z zamkiem Trzeblin i wsiami do niego nalezacymi w pierwszej polowie XVI wieku samojedyny dziedzic i maz znaczny?-pisze Dunczewski. Jestem potomkinią, oto fragmenty naszej genealogii spisanej przez mego dziadka :) Zamek należał do nas bardzo długo. W archiwach nazywa się różnie: Trzewlin, lub Trzeblin, ale przodkowie używali pierwszej nazwy. Szkoda, że nic z niego nie zostało.

Piękny " zamek"