blankTworków - esk verze

Zamek w Tworkowie

Zamek w Tworkowie, jego rekonstrukcja, konserwacja w stosunku do popadajacej ruiny...
Jestem rodowitym Tworkowianinem i zgadzam sie z zdaniem moich poprzednikow... Tworkowski zamek z dnia na dzien popada w coraz to wieksza ruine... Niejedno sklepienie i niejedna fasada ulegla zniszczeniu lub destrukcji w wyniku warunków pogodowych i dzialan "pedzacego" czasu. Serce mi sie kroi widzac na starych pocztowkach i zdjeciach ilustracje przedstawiajace Tworkowski zamek w okresie jego swietnosci. Czlowiek zastanawia sie czy faktycznie tak musialo sie stac i kto ponosi wine za obecny stan zamku... Odpowiedz zdaje sie byc prosta... Nasz ustroj polityczny (lata 60-80) nie pozwalaly rekonstruowac (nie wspoiminajac o konserwowaniu czy dbaniu) o dobra poprzednich moznowaldcow pochodzenia "germanskiego"!!! Tym to sposobem mozemy "podziwiac" zamek w jego obecnej krasie... Zapraszam na www.tworkow.pl gdzie w dziale "Zamek w Tworkowie" podziwiac mozna te wspaniala budowle w latach jej swietnosci, na stale wkomponowana w architekture Tworkowa. Pocieszajacym zdaje sie byc fakt ze obecna rada solecka wsi Tworkow stara sie o czesciowe zadaszenie ruiny zeby zapobiec dalszej dewastacji, burzeniu, uszkadzaniu i wyniszczaniu obecnego stanu budowli. Zycze tworkowskiej ruinie powrotu do lat jej swietnosci...

2005-12-13  21:30 • F.Va?ek
Terén zámku byl v roce 2005 vyči?těn od náletových dřevin a zčásti upraven.Jeho stav se rychle zhor?uje. Sklepení se ji? propadla. V 70.letech jsem je pod západním křídlem volně procházel.V té době byly kompletní klenby arkád a bylo mo?né se po nich procházet po celém obvodu a? do kaple.V přízemí záp. křídla se dochovalo několik gotických pískovcových konzol,nesoucích cihlovou klenbu. jsou ?el v?echny vandalsky poničené.Pohyb po zámku je nebezpečný,hrozí zřícení vět?iny zdí a ?títů.Pozornost zaslou?í kamenné detaily, dochované ve fasádě a ve ?títech. Zámek by zaslou?il alespoň dobrou konzervaci, ideální by byla rekonstrukce. Byl toti? nádherný.

miejsce ciekawe pytanie tylko: dlaczego nikt nie zadba o nasze wspólne dziedzictwo kulturowe?