blankTułowice - English versionTułowice - esk verze

Zamek w Tułowicach

Tytułtułowice PLST
Byłem słuchczem PLST w latach 1968-1970 i pobyt w Tułowicach wspominam do dzisiaj z wielkim sentymentem.Może ktoś przypomina sobie hałaśliwe próby zespołu muzycznego i zabawy przy naszej muzyce.Odnośnie zamku to byłem zawsze jako lubiący zabytki ,pod wielkim wrażeniem.Nawet pewne jego niedoskonałości ginęły gdy się go oglądało.Pozdrawiam

2007-01-04  00:00 •
zamek był owiele ładniejszy zanim zamieszkała w nim zgraj a wypuszczonych z lasu dzików... to poco bylo go odnawiać????

2006-12-30  23:15 •
Zamek w "Tuło":) jest świetny,poznałem wszystkie jego tajniki gdy jeszcze tam mieszkałem.Park też jest wzorowo utrzymany-jak działała tam ekipa "Bulbona" (dla niewtajemniczonych prawa ręka Leszka Skroka:) to dopiero było mega czysto..Korzystając z okazji pozdrawiam klasę 4 a z rocznika 2002-2006...

Jacek
2006-11-03  16:41 •
a jeszce jedno macie pozdro od Baby

2006-11-03  16:40 •
a o aniołku bym zapomniał on chyba nigdy nie odleci!!!!!!!!!!!!!!!!!! nie ma obawy co do niego

Zameczek
2006-11-03  16:38 •
Zamek jest w pożądku mogłoby byc troche lepiej ale nie ma co narzekac byłem w nim 4 lata i przezyłem :) niektóre pokoje mają tajne skrytki które potrafią uratowac skóre kto tam chodzi wie o co chodzi jedno mnie dręczy pierwsaze klasy na I pietrze zostawiam to bez komentarza mam nadzieje ze IV klasy dadza sobie rady z kocurami a park był bajer bo sie nim opiekowałem włozyłem w niego duzo pracy a teraz nie wiem jak sie nim opiekuja no koniec lamentowania pozdro dla Wilczka Ugara Bączka i Grubera a o Aśce bym zapomniał oraz prof Łapki i Skroka narka

2006-11-01  01:46 •
Z łezką w oku wspominam czasy internackie... zamek i park mają swój urok i niepowtarzalny charakter o każdej porze roku. I jedno jest pewne - aniołek nigdy nie odleci...;)

2006-09-10  15:54 • Kawa
Zamek po częstych remontach. Z zewnątrz prezentuje sie ciekawie. W środku mniej. Chodź w czasie wakacji pokoje zostały remontowane, to w dużym stopniu zniekształcają one ogólną ocenę zamku. Co do parku, można w nim przyjemnie pospacerować. Ogólnie zamek nie jest zły, tylko pokoje szpecą jego wewnętrzny wygląd.

2006-08-13  20:35 • Danusia
witam. rok temu szkołe w Tułowicach ukonczyły 2 moje siostry a obecnie uczy sie tam moj brat. mieszka w internacie. szczerze nie chwali sie warunkami jakie tam panuja. z zewnatrz jest super, ale w srodku cos okropnego byłam tam osobiście wiec wiem.

2006-06-17  20:08 • Master
Yo Yo zamek z zewnątrz jest zajebisty wnętrze jest ładnie obite niestety nie byłem w pokojach użytkowanych przez uczniów ale znając życie jest tam jeden wielki burdel. Mimo tego jest on najładniejszym zabytkiem w tułowicach! Pozdro dla wszystkich mutchafuckerów Ya bitch

2006-05-23  19:59 • ewelinka
zamek jest troche zapuszczony i to przez internat. mieszkam w tułowicach. bywam tam dość często. na przykład na zastępstwach lub okienkach. ludzie z internatu ni szanuja pokoi. świetlica to porażka. tynk leci ze ścian.szkoła i park super zamek z zewnatz też a w środku w pokojach uczniów i tam gdzie moga przebywac niezauwazeni przez wychowawców którzy udają że nic nigdy nie widzą jest strasznie. MŁODZI TROCHE SZACUNKU DO TEGO MIEJSCA!!!!! ciekwe czy w domu mamie wszystko demolujecie....pozdrawaiam!

2006-03-19  00:42 • Paszczak
Z obiektem tym wiaze wiele milch wspomnien szczegolnie dobze wspominam 2 klase i 4 byla dosc. Za moich czasow bylo tam fajnie zamek byl piekny a park dziki naturalny i ludzie byli jacys milsi. Dzis zameczek zmarnial a park wglada jak warzywniak brakuje mu tego klimatu tak z 1 2 klasy technikum i plebs sie wszedzie panoszy... mimo to polecam to wjatkowe miejsce z troche juz przyblakla dusza. Do zobaczenia na zjezdzie cze

2006-03-06  02:40 • tommyeeee
Witam. same gorące słowa na temat zamku. mieszkałem tam do 2005 i musze powiedzieć, że coraz wiecej jest robine w celu poprawienia walorów wizualnych zamku i mam nadzieje że ta tendencja sie utrzyma . co do sposobu na wchodzenie cichaczem batona to polecam(pozdro) A ANIOŁEK TAM FAKYCZNIE JESZCZE JEST. Polecam zwiedzanie-szczególnie parku. Na puste butelki nie zwracajcie uwagi, to uczniów z poprzedniej nocy ;-)).nara

2006-02-22  00:32 • Pająk
Gdyby nie ta szkoła to zamek pewnie skończył by jak ten w Niemodlinie!!!A dzięki temu że jest tam internat -jest cały czas odnawiany;Jak ja chodziłam tam do szkoły to nie było takiego czerwonego dachu jak teraz-byłam tam na turnieju teraz-wygląda ślicznie,spędziłam cały czas w parku,chodząc i przypominając sobie stare czasy; PS. aniołek dalej wisi -nie spadł a miał tyle okazji:)))

2006-02-09  20:53 • zaba
zamek jest dosc zaniedbany potrzebuje gruntowngo remontu co wymaga duzej wplaty finansowej.patrzac z innej strony jest dosc ciekawy ma wiele ciekawych zakamarkow a dla relaksu wybudowano basen niedaleko co pomorze nam po calym dniu sie zrelaksowac

2005-11-29  05:27 • "heśla"
Na fotkach zamek wygląda imponująco.W 68 r, gdy kończyłem PLST był nieco zaniedbany. Przez jeden rok mieszkałem na parterze od stony młyna. Poznałem najskrytrze jego zakamarki. Szkoda, że drugi rok musiałem mieszkać na "Kamczatce". Mile wspominam te lata. Pozdrawiam wszystkich z rocznika 68.

2005-11-13  01:14 • COOLinka
COOL zamek po prostu

2005-10-27  18:51 • kubek
mieszkalem w tym zamku przez 5 lat, swoje tam przezylem. zamek w srodku jest przystosowany do uzytkowania przez internat, a z zabytkow jest bardzo zubozaly- zostaly tam tylko trzy sale w ktorych dba sie o pozostawienie pamiatek po tradycjach uprzednich mieszkancow. z zewnatrz jest wszystko konserwowane i utrzymane w orginalnych krztaltach. jezeli ktos odroznia np: sosne zwyczajna od sosnicy japonskiej (czyli zna sie na drzewach) to moze troche pobuszowac po parku; niejedno tam wino wypilem i niejedno spalilem a i po dachu tez chodzilem

2005-10-26  20:18 • baton
hmmmm.nie wiem co mam napisać o zamku!mieszkałem w nim przez pięć lat i myśle,że nie bylo tak źle->gdy mieszkasz z najlepsza ekipą to nie zwracasz zbytniej uwagi na takie szczegóły.Napewno od 2003r wygląd wewnętrzny przeszedł dużo zmian-na lepsze oczywiście.Ogólnie wart uwagi jest nie tylko zamek,ale rówmież park szkolny,w którym znajdują się bardzo ciekawe gatunki drzew i krzewów, oraz obiekty sportowe. P.S.jeśli będziecie wstawiemi to w nocy wchodźcie po kracie z chłodni na balkon,a później do pokoju numer 60-najlepszy sposób,żeby nikt was nie nakryl->robilem tak przez cala 3 i 4 klase. paka

2005-09-14  17:27 • olcik ;)
Zamek w Tułowicach jest super! Dzięki temu, że jest zadbany w ogóle nie widać że ma tyle lat. Teren wokół zamku jest idealny do spotkań, jest tam pięknie. Wiem coś o tym bo pochodzę z Tułowic i tamto miejsce zawsze lubiłam. Nie mogę sie doczekać kiedy znów je zobacze;)

2005-01-08  22:45 • marza
Zamek jest ładny choć jest w nim umieszczony Internat Szkolny.Nie wiem czy jest taki drugi w Polsce!!!

2005-01-08  04:20 • marza
Zamek w Tułowicach nie jest w ogóle zrujnowany!!! Choć znajduje się w nim Internat szkolny to i tak jest ładnie!!! Odbywają się w nim zajefajne imprezy typu weseli, komunie itp... Jest super!!! Kto nie wie o nim wszystkiego to nie może mowić nic na ten temat! Wiem co i jak bo mieszkam tu od 15 lat.

2005-01-05  06:45 • Martek
zamek wcale nie jest zrujonwany a od srodka to naet go odnowili, wiem bo jestem tam czsetym gosciem, poza tym pochodze z Tułowic i rejony zamku zawsze byly ulubionym miejscem spotkan!!!! park jest super i zamek tez!

2005-01-04  22:41 • Mazi
Zamek nie jest aż tak zaniedbany. Ostatnio był odrestaurowany. Zamkiem zachwycajaą się wszyscy turyści. Wiem to bo mieszkam niedaleko (na barakach), tak się zwie miejsce gdzie mieszkam.

2004-07-21  05:54 • Rum
Zamek jest zrujnowamy przez szkołe!!!! Byłem tam osobiście

2007-03-21  05:03 •
Dzięki tej szkole zamek przetrwał do naszych czasów i możesz go oglądać! Jest na bierząco remontowany, obecnie remontują go w środku,dzięki temu że jest ta szkoła są na to pieniąde i dzięki temu że jest tam technikum leśne jest zadbany zamek oraz otaczajacy go park z cennymi okazami jak chociażby wiekowa sośnica japońska jedna z trzech w Polsce.Drzewa są co roku pielegnowane przez specjalne firmy.Szkoła jest zadbana i wyposażona jak żadna! Pokaż mi szkołe z ładniejszym parkiem ! A najwięcej dewastują i zaśmiecają miejscowi którzy nie wiedzą jak przyjemnie się po nich sprząta!