Zamek w Tczewie

(Tczew • Dirschau • Dirszowo • Dyrszewo)

cytaty
cyt za "Album Jubileuszowe GRUNWALD SZKIC HISTORYCZNY" opracował Jasław z batkowa wyd.w Poznaniu w 1910 r - cyt: " Po nieludzkiej rzezi ruszyły wojska Krzyżackie pod Tczew, gdzie się znajdował bratanek Łokietka Kazimierz, namiestnik Pomorza. Chcąc uratować ludność miasta przed okrucieństwem krzyżaków, udał siękazimierz, do obozu mistrza i na kolanach go błagał, by oszczędził zamek.. Mistrz zaprosił go do siebie w gocinę, a gdy Kazimierz z niczym puszczony zbliżał siędo Tczewa, ujrzałna murach szturmujące chorągwie krzyżackie."- koniec cytatu.to dowód że zamek istniał przed 1309 rokiem.

2006-05-24  22:40 • no name
z kolegą szukamy poszlak w tczewie czegoś starożytnego

2005-11-09  04:36 • Lestat
Witam. Studiuje Historie i jestem emocjonalnie zwiazany z Tczewem. Proponuje przeczytac książeke prof. Dlugokeckiego pt. HistoriaTczewa. Jest to jedyna Monografia tego miasta a przy tym maksymalnie naukowa oczywiscie polecam fragmenty zwiazane z zasmkiem. Gdyby ktos mial pytania to profesor przyjmuje na konsultacje na UG. Pozdrawiam:)

2005-01-04  23:46 • lokis
Nie sądzę, aby tczewski zamek był lokowany w miejscu wskazanym przez Rosenkranza, poniżej skarpy w rejonie dzisiejszej ulicy Zamkowej. Ówczesna sztuka budownictwa militarnego wykluczała tego typu rozwiązania, aby warowna siedziba władcy leżała poniżej murów i budowli miejskich. Sądzę, że śladów zamku należy poszukiwać w obrębie placu pomiędzy dzisiejszymi ulicami: Ks. Ściegiennego a Sambora lub na zapleczu obecnego Tczewskiego Domu Kultury. Lokis

2004-10-15  00:12 • Gary
I wonder how many people from Tczew know that there was ever a castle in their town. You have done a good job in letting people know about it!

2004-08-24  21:59 • ?
strasznie pasjonujacy, szczegolnie, ze nie ma po nim ani sladu hehe...

2004-02-27  21:30 • kilt
Co za głupoty! Zamek w Tczewie zbudowano w 2 połowie XIII wieku z inicjatywy księcia pomorskiego (kaszubsko - pomorskiego ?) Sambora II.Krzyżacy nie zbudowali w Tczewie zamku !!!

2004-01-08  02:04 • marta
Uwazam, ze to, iz nie mozna powiedziec nic o tym zamku poza kilkoma szczegolami, czyni go jeszcze bardziej interesujacy. pozdrawiam