Zamek w Tczewie

(Tczew • Dirschau • Dirszowo • Dyrszewo)

wLokalizacja zamku na mapie Polski 1309 roku Krzyżacy na miejscu zniszczonego grodu wznieśli w Tczewie murowany zamek. Po przejściu tych ziem w granice Polski od 1466 roku siedzibę miał w nim starosta. Sto lat później był już opuszczony i zrujnowany, co opisuje lustracja przeprowadzona w 1565 roku. Na początku wieku XIX władze pruskie poleciły rozebrać resztki murów, co całkowicie zatarło ślady po budowli.
Istnieją przekazy ikonograficzne z pierwszej połowy XVII wieku, jednak na ich podstawie trudno określić lokalizację i rozplanowanie zamku. Prawdopodobnie był sprzężony z murami miejskimi i znajdował się w rejonie klasztoru dominikanów.
Zamek w Tczewie - Plan średniowiecznego miasta według E.Rozenkranza, zaczerpnięte z: M.Haftka 'Zamki krzyżackie w Polsce'  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=211&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(211);return false;'>źródło</a>] Zamek w Tczewie - Widok na miasto od północy według rysunku z 'Dziennika' A.Boota z lat 1627-1628 Zamek w Tczewie - Odsłonięte mury zamku w Tczewie, widok od zachodu, fot. ZeroJeden, VII 2011 Zamek w Tczewie - Widok od zachodu na teren zamkowy przed odsłonięciem fundamentów, fot. ZeroJeden, XII 2006 Zamek w Tczewie - Widok z lotu ptaka od północnego-wschodu, fot. ZeroJeden, V 2013 Zamek w Tczewie - Widok z lotu ptaka od wschodu, fot. ZeroJeden, V 2013 Zamek w Tczewie - Widok z lotu ptaka od wschodu, fot. ZeroJeden, V 2013