Zamek w Szymbarku

(Szymbark • Schönberg)

Nazwy podobne do Szymbark • Schönberg:    Schöneck · Schönsee · Schömberg ·

pLokalizacja zamku na mapie Polskiierwsze wzmianki o Szymbarku pochodzą z 1378 roku. Jednak jest prawdopodobne, że budowę zamku należącego do kapituły pomezańskiej rozpoczęto nad jeziorem Szymbarskim jeszcze w pierwszej połowie XIV wieku. Drugi etap rozpoczął biskup Henryk ze Skarlina w 1386 roku, świadczy o tym napis na bramie wjazdowej ponad portalem: "Hec porta constructa est anno domini MCCCLXXXVI tempore Fratris Henrici de Skarlin prepositi". Zamek miał wtedy formę prostokąta z dziedzińcem, na narożach muru obronnego posiadał kwadratowe w podstawach wieże. Oprócz nich na każdym boku stały jeszcze dwie. Wjazd prowadził przez drewniany most zwodzony. W XV wieku zamek został prawdopodobnie przebudowany, było to związane z wojnami polsko-krzyżackimi więc można wnosić, że został podczas nich uszkodzony. Wprowadzone
Zamek w Szymbarku
Zamek w Szymbarku około 1914 roku
zmiany dotyczą głównie wjazdu. W trakcie wojny trzynastoletniej zamek był w rękach Związku Pruskiego a wrócił do Polski w 1520 roku o czym pisze w zachowanym do dziś liście biskup Tomicki do Jana Bonera.
W XVI wieku zamek przeszedł w ręce von Polentzów, którzy ponownie rozbudowali zamek przystosowując go do pełnienia roli rezydencji. Zastąpiono wtedy między innymi drewniany most murowanym wspartym na czterech arkadach. Od 1699 roku aż do końca II wojny światowej zamek należał do rodziny Finck von Finckensteinów. Na przełomie XVIII i XIX wieku przedstawiciele tego rodu dobudowali nowy dom mieszkalny.
W ostatnich latach II wojny światowej zamek został spalony przez Rosjan, a w latach sześćdziesiątych XX wieku przeprowadzono prace zabezpieczające obiekt. Obecnie zamek jest w rękach prywatnych i można go zwiedzać po uzgodnieniu z opiekunem obiektu.
Zamek w Szymbarku - Plan przyziemia zamku z początku XX wieku według B.Schmida  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=328&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(328);return false;'>źródło</a>] Zamek w Szymbarku - Plan zamku w Szymbarku, 'Die Bau- und Kunstdenkmäler des Kreises Löbau', 1895 Zamek w Szymbarku - Plan zamku w Szymbarku, 'Die Bau- und Kunstdenkmäler des Kreises Löbau', 1895 Zamek w Szymbarku - Rekonstrukcja zamku w Szymbarku według A.Macura  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=211&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(211);return false;'>źródło</a>] Zamek w Szymbarku - Zamek z rysunku z 1850 roku Zamek w Szymbarku - Litografia Dorgerloha z połowy XIX wieku z teki Alberta Dunckera Zamek w Szymbarku - Zamek w Szymbarku, 'Die Bau- und Kunstdenkmäler des Kreises Löbau', 1895 Zamek w Szymbarku - fot. ZeroJeden, VII 2006 Zamek w Szymbarku - Zamek na pocztówce z początku XX wieku Zamek w Szymbarku - fot. ZeroJeden, IV 2009 Zamek w Szymbarku - Zamek na widokówce z 1927 roku Zamek w Szymbarku - Wjazd do zamku na widokówce z 1932 roku Zamek w Szymbarku - fot. ZeroJeden, IV 2009 Zamek w Szymbarku - fot. ZeroJeden, VII 2006 Zamek w Szymbarku - Narożnik południowo-wschodni, fot. ZeroJeden, V 2004 Zamek w Szymbarku - fot. ZeroJeden, IV 2009 Zamek w Szymbarku - Widok od południowego-wschodu, fot. ZeroJeden, V 2004 Zamek w Szymbarku - Południowy mur obwodowy, fot. ZeroJeden, VII 2006 Zamek w Szymbarku - Herb z bramy wjazdowej zamku w Szymbarku, zdjęcie ze zbiorów Jacka Strużyńskiego, ok. 1995 roku Zamek w Szymbarku - fot. ZeroJeden, IV 2009 Zamek w Szymbarku - Wieża w narożniku pónocno-zachodnim, fot. ZeroJeden, V 2004 Zamek w Szymbarku - fot. ZeroJeden, IV 2009 Zamek w Szymbarku - fot. ZeroJeden, IV 2009 Zamek w Szymbarku - fot. JAPCOK, VI 2002 Zamek w Szymbarku - fot. ZeroJeden, IV 2009 Zamek w Szymbarku - Brama wjazdowa, fot. ZeroJeden, VII 2006 Zamek w Szymbarku - fot. ZeroJeden, VII 2006 Zamek w Szymbarku - Wieżyczka w południowo-wschodnim narożniku, fot. ZeroJeden, VII 2006 Zamek w Szymbarku - Wykusz w wieży bramnej, fot. JAPCOK, V 2004 Zamek w Szymbarku - Wątek gotycki w murach zamku, fot. JAPCOK, V 2004 Zamek w Szymbarku - Wieża w północnym ciągu murów obwodowych, fot. JAPCOK, V 2004 Zamek w Szymbarku - fot. ZeroJeden, V 2004 Zamek w Szymbarku - fot. ZeroJeden, IV 2009 Zamek w Szymbarku - fot. ZeroJeden, IV 2009 Zamek w Szymbarku - fot. ZeroJeden, IV 2009 Zamek w Szymbarku - fot. ZeroJeden, VII 2006 Zamek w Szymbarku - Zamek w Szymbarku, 'Die Bau- und Kunstdenkmäler des Kreises Löbau', 1895 Zamek w Szymbarku - Wieżyczka w południowym ciągu murów zamkowych, fot. ZeroJeden, VII 2006 Zamek w Szymbarku - Zamek w Szymbarku, 'Die Bau- und Kunstdenkmäler des Kreises Löbau', 1895 Zamek w Szymbarku - Zamek w Szymbarku, 'Die Bau- und Kunstdenkmäler des Kreises Löbau', 1895 Zamek w Szymbarku - Widok od północnego-wschodu, fot. ZeroJeden, V 2004 Zamek w Szymbarku - fot. ZeroJeden, VII 2006 Zamek w Szymbarku - Południowo-zachodni narożnik, fot. ZeroJeden, VII 2006 Zamek w Szymbarku - fot. ZeroJeden, VII 2006 Zamek w Szymbarku - Zamek w Szymbarku, 'Die Bau- und Kunstdenkmäler des Kreises Löbau', 1895 Zamek w Szymbarku - Zamek w Szymbarku w okresie międzywojennym Zamek w Szymbarku - Widok z lotu ptaka od południowego-wschodu, fot. ZeroJeden, VIII 2013 Zamek w Szymbarku - Widok z lotu ptaka od południowego-wschodu, fot. ZeroJeden, VIII 2013 Zamek w Szymbarku - Widok z lotu ptaka od południa, fot. ZeroJeden, VIII 2013 Zamek w Szymbarku - Widok z lotu ptaka od południowego-zachodu, fot. ZeroJeden, VIII 2013 Zamek w Szymbarku - Widok z lotu ptaka od południowego-zachodu, fot. ZeroJeden, VIII 2013 Zamek w Szymbarku - Zamek na widokówce z 1915 roku Zamek w Szymbarku - Zamek w Szymbarku w okresie międzywojennym Zamek w Szymbarku - Wnętrza zamkowe w okresie międzywojennym Zamek w Szymbarku - Zamek w Szymbarku w 1930 roku Zamek w Szymbarku - Zamek w Szymbarku w 1930 roku Zamek w Szymbarku - Zamek w Szymbarku w 1930 roku Zamek w Szymbarku - Zamek w Szymbarku w 1930 roku Zamek w Szymbarku - Zamek w Szymbarku około 1914 roku Zamek w Szymbarku - Zamek w Szymbarku w 1930 roku Zamek w Szymbarku - Dekoracja nad bramą wjazdową, fot. ZeroJeden, V 2004 Zamek w Szymbarku - Wieża w narożniku północno-wschodnim, fot. ZeroJeden, V 2004 Zamek w Szymbarku - fot. ZeroJeden, IV 2009 Zamek w Szymbarku - fot. ZeroJeden, IV 2009