Zamek w Szydłowcu

moje miasto
Nie ma chyba nic gorszego jak "pluć" we własne gniazdo, ale to chyba atut ludzi nieszczęśliwych i zdesperowanych, czekających bezczynnie na odmianę. No cóż, jak w każdym mieście, w Szydłowcu także tacy mieszkają. Jeśli chodzi o życie to jak z każdego małego miasteczka człowiek musi się "wyrwać" na podniesienie kwalifikacji (np.studia) i tu nie ma co ukrywać, trzeba ruszyć do większych miast. Może Szydłowiec nie daje zbyt dużych możliwości zarobkowych tak jak np. Kraków czy Warszawa, ale cóż się dziwić przeciez to nie jest Kraków. Wychowałam się w tym mieście i nie zgodzę się, że nie ma co tu robić. Zawszę miałam wypełnione dnie od podstawówki po ostatnią klasę liceum, a mam na mysli różne zespoły, organizacje, zajęcia organizowane przez szkoły jak i kościół. Trzeba było tylko chcieć, a nudy się nie zaznało. Jeździłam trochę po Polsce i po świecie i muszę przyznać, ze w porównaniu do innych tej wielkości miasteczek Szydłowiec ma dużo do zaoferowania i cały czas się rozwija. Pod względem turystycznym to również niezwykle urokliwe miejsce. Jak w poprzednich opiniach czytamy, mamy tu wiele zabytków z niezwykle ciekawymi historiami. Dla lubiących ciszę i spokój polecam łono natury, gdyż jest tu wiele miejsc gdzie można np. spokojnie pospacerować czy jeździć rowerem. Teren jest płaski, ale wystarcy oddalić się 4 km by było trudno podjechać pod wzniesienia Gór Świętokrzyskich i poogladać panoramę Szydłowca czy nawet Skarżyska Kamiennej. Mieszkałam tu przez wiele lat i nawet teraz gdy spędzam po kilka miesięcy nie narzekam na nudę, a wręcz przeciwnie wiecznie brak mi czasu by zrobić to co bym chciała i mogła bo miasteczko ma dużo do zaoferowania :) Często w piątki czy w soboty na zamku odbywają się przepiękne koncerty, niekiedy połączone z otwarciem wystawy. Najczęściej latem przyjeżdżają znane zespoły by umilić czas na zamkowym dziedzińcu, ale niestety niewiele szydłowian przychodzi bo chyba wolą ponarzekać i rozsiewać złe opinie niż tak naprawdę sprawdzić co można zrobić!

jest fajna kapela
2008-12-25  20:44 • Thenaturat
która działa przy zamku w szydłowcu gra fajnego hc punka www.thenaturat.pl

2008-12-05  21:01 • jonasz
Mieszkam tu od dziecka i nie raz wyjerzdzałem za miedze ale jak to mówią nie ma to jak w domu !! .co do zadym to brednie piszą ,wczesniej może tak ale nie stety nie teraz -starej gwardji jóż nie ma więc nie ma co sie obawiac !!!! co do imprez kutularnych burmistrz miasta powinien sie bardziej postarac bo wiekszość imperez jest robione z myslą o emerytach (a gdzie młodzież, ma chlać wóde brać dragi po ławkach parkowych {przydały by się renowacje tych ławek} ,i to własnie psuje opinie miasta ) co do wyglądu naszego miasta to jest wypasik (oczywiśćie dla tych co tu mieszkają od dziecka to jest poprostu zwykłe miasto) ale dla przyjeznych polecam ! mozna powiedzieć ze to jeden wielki zabytek haha

2006-07-07  15:26 • eluska1
Ja mieszkam w Szydłowcu od urodzenia wszystkie te opinie ze to zapyziala dziura nie sa prawdziwe, miasto ma swój urok nigdzie indziej tak sie nie czuje jak w Szydłowcu a czesto jezdze po Polsce

2006-06-04  05:14 • anka
a fe szydlowiec i okolice to zapyziala dziura,piszecie ze kochacie szydlowiec no jasne tez bym kochala jak bym go nieznala i nie byla w nim codziennie,na odleglosc i niemieszkajac tu moze da sie go kochac inaczej nie.MIASTO BEZ PERSPEKTYW TO WLASNIE SZYDLOWIEC!!!!!!

2006-03-30  17:58 • filip
jest to zapyziała dzióra w której nieda się normalnie mieszkać wiem bo tu mieszkam

2006-02-11  07:21 • hiihiiihii
Szydłowiec jest jednym z wielu miastem kulturalnym mozesz tu dostak kose zanim sie odwrucisz hehehehe

2005-10-23  23:07 • kUR
JAjajajajajajajajAJA TO JA

2005-09-25  16:13 • Jan
Moja mama jest rodowitą Szydłowianką, ja urodziłem się w Krakowie, skąd pochodzi mój tata i gdzie po ślubie w 1977 roku zamieszkali moi rodzice. Moja mama od wczesnego dzieciństwa wszczepiała mi miłość do Szydłowca. Przyjeżdżając na wakacje lubiłem ogladać kościól ratusz, lecz naj, naj, naj...najbardziej podobał mi się zamek, Park Radziwiłłów i Muzeum. Dlatego teraz swą miłość do Szydłowca i zamku wpajam mojemu 1,5 synkowi.

2005-09-08  06:41 • muadib
co od Muzeum to jedno z niewielu w Europie i na swiecie

2005-06-09  21:23 • Piotr
Fantastyczne miasto. Polecam zwiedzenie kościoła, jednego z piękniejszych w Polsce ratusza, ze szczególnym uwględnieniem Piwnicy Szydłowieckiej oraz samego zamku (tego ostatniego niestety tylko z zewnątrz).

2000-01-22  22:28 • Henryk
Byłem tam kiedyś z żoną.Śliczne miejsce a do tego można zwiedzić Muzeum Ludowych Insrtumetów Muzycznych