Zamek w Szydłowcu

Nazwy podobne do Szydłowiec:    Szydłów ·

sLokalizacja zamku na mapie Polskizydłowiec w średniowieczu był rodową siedzibą Odrowążów, którzy w XV wieku przyjęli nazwisko od swej siedziby - Szydłowieccy. W XIV wieku wznieśli oni murowany dwór wśród mokradeł na niewielkim wyniesieniu, które nieznacznie podwyższono. Pierwsza wzmianka pochodzi jednak dopiero z 1427 roku, kiedy był własnością Jakuba i Sławka Odrowążów. Z tej pierwszej budowli odkryto ślady murów na zewnątrz północnego skrzydła. W drugiej połowie XV wieku dwór został rozbudowany, w miejscu starszego budynku powstała wieża mieszkalna o czterech kondygnacjach, a na zachodnim krańcu wysepki wzniesiono czworoboczną wieżę bramną. Prawdopodobnie oba budynki znalazły się w ciągu murów obwodowych.
W latach 1515-1526 podskarbi wielki koronny Mikołaj Szydłowiecki przebudował swoją siedzibę na okazały renesansowy zamek. Założenie
Zamek w Szydłowcu
było trójskrzydłowe. Skrzydło północne wchłonęło pozostałości wcześniejszej wieży mieszkalnej, a skrzydło zachodnie połączyło czworoboczną wieżę ze skrzydłem północnym. Reprezentacyjny charakter miało skrzydło wschodnie o trzech kondygnacjach. Południową stronę dziedzińca zamykał mur kurtynowy.
W 1550 roku na krótko właścicielem części dóbr szydłowieckich oraz zamku został Mikołaj Myszkowski, a od końca tego roku przez prawie trzy stulecia zamek należał do Radziwiłłów. W początkach XVII wieku przeprowadzono prace nad wystrojem wnętrz. Podczas prac konserwatorskich na filarze wspierającym sklepienie wielkiej kuchni odkryto sygnatury kamieniarzy Jana Poniatowskiego i Sebastiana Młoskiego oraz datę 1602.
Albrecht Radziwiłł w latach 1619-1629 rozbudował rezydencję. Powstała wówczas loggia na zewnętrznej osi skrzydła wschodniego, na jego narożach dostawiono dobudówki z niewielkimi tarasami, a na dziedzińcu na styku skrzydła wschodniego z północnym wzniesiono klatkę schodową. W trakcie tej rozbudowany podwyższono wieżę bramną i umieszczono w niej kaplicę. Zamek otrzymał bogate
Zamek w Szydłowcu
Wnętrza zamkowe na widokówce z 1912 roku
wyposażenie, kasetonowe stropy, polichromie oraz fryzy.
Radziwiłłowie odsprzedali zamek Annie Sapieżynie w 1821 roku. Potem rezydencja była własnością państwową. W drugiej połowie XIX wieku zamek podupadł. Po tych zniszczeniach i kolejnych z drugiej wojny światowej zamek zabezpieczono w latach 1951-1952, a po 1965 roku całkowicie odrestaurowano. Obecnie mieści się tu Muzeum Ludowych Instrumentów Muzycznych.
Zamek w Szydłowcu - Plan zamku według Bohdana Guerquina 'Zamki w Polsce'  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=45&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(45);return false;'>źródło</a>] Zamek w Szydłowcu - rys. A. Kędzierski, 1880, Muzeum Narodowe w Warszawie Zamek w Szydłowcu - rys. J. Szermentowski, mal., 1852, Muzeum Narodowe Kielce Zamek w Szydłowcu - Zamek w Szydłowcu od południa, akwarela Teodora Chrząńskiego, 'Kazimierza Stronczyńskiego opisy i widoki zabytków w Królestwie Polskim (1844-1855)' Zamek w Szydłowcu - Rysunek z widokówki z 1930 roku Zamek w Szydłowcu - fot. ZeroJeden, VI 2000 Zamek w Szydłowcu - fot. ZeroJeden, IV 2005 Zamek w Szydłowcu - fot. JAPCOK, IV 2002 Zamek w Szydłowcu - fot. JAPCOK, IV 2002 Zamek w Szydłowcu - fot. JAPCOK, IV 2002 Zamek w Szydłowcu - fot. JAPCOK, IV 2002 Zamek w Szydłowcu - Wnętrza zamkowe na widokówce z 1912 roku Zamek w Szydłowcu - Widok od południowego-zachodu, fot. ZeroJeden, IV 2005 Zamek w Szydłowcu - Widok od zachodu, fot. ZeroJeden, IV 2005 Zamek w Szydłowcu - fot. ZeroJeden, IV 2005 Zamek w Szydłowcu - fot. ZeroJeden, IV 2005 Zamek w Szydłowcu - Zamek na widokówce z 1915 roku Zamek w Szydłowcu - fot. ZeroJeden, IV 2005 Zamek w Szydłowcu - fot. ZeroJeden, VI 2006 Zamek w Szydłowcu - Wieża bramna od strony dziedzińca, fot. ZeroJeden, VI 2006 Zamek w Szydłowcu - fot. ZeroJeden, VI 2006 Zamek w Szydłowcu - fot. ZeroJeden, VI 2006 Zamek w Szydłowcu - fot. ZeroJeden, VI 2006 Zamek w Szydłowcu - fot. Oskar Sosnowski, 1910 Zamek w Szydłowcu - fot. Jarosław Wojciechowski, 1910 Zamek w Szydłowcu - fot. Józef Kościesza Jaworski, 1921 Zamek w Szydłowcu - Widok przez fosę od zachodu, fot. JAPCOK, IV 2002 Zamek w Szydłowcu - fot. Józef Kościesza Jaworski, 1921 Zamek w Szydłowcu - fot. Józef Kościesza Jaworski, 1921 Zamek w Szydłowcu - Zamek w Szydłowcu na zdjęciu Gustawa Andraschko z lat 1939-45 Zamek w Szydłowcu - fot. Stanisław Rakowski, przed 1937 rokiem Zamek w Szydłowcu - Zamek w Szydłowcu na fotografii Henryka Poddębskiego z 1932 roku Zamek w Szydłowcu - fot. ZeroJeden, IX 2017 Zamek w Szydłowcu - fot. ZeroJeden, IX 2017 Zamek w Szydłowcu - fot. ZeroJeden, IX 2017 Zamek w Szydłowcu - Zamek na widokówce z 1912 roku Zamek w Szydłowcu - Widok zamku na zdjęciu lotniczym, fot. ZeroJeden, VI 2019 Zamek w Szydłowcu - Widok zamku na zdjęciu lotniczym, fot. ZeroJeden, VI 2019 Zamek w Szydłowcu - Widok zamku na zdjęciu lotniczym, fot. ZeroJeden, VI 2019 Zamek w Szydłowcu - Widok zamku na zdjęciu lotniczym, fot. ZeroJeden, VI 2019 Zamek w Szydłowcu - Widok zamku na zdjęciu lotniczym, fot. ZeroJeden, VI 2019 Zamek w Szydłowcu - Widok zamku na zdjęciu lotniczym, fot. ZeroJeden, VI 2019 Zamek w Szydłowcu - Widok zamku na zdjęciu lotniczym, fot. ZeroJeden, VI 2019 Zamek w Szydłowcu - Widok zamku na zdjęciu lotniczym, fot. ZeroJeden, VI 2019 Zamek w Szydłowcu - fot. ZeroJeden, VI 2000 Zamek w Szydłowcu - fot. ZeroJeden, VI 2006 Zamek w Szydłowcu - fot. ZeroJeden, VI 2006 Zamek w Szydłowcu - fot. ZeroJeden, IV 2005 Zamek w Szydłowcu - fot. ZeroJeden, V 2000