Zamek w Sztumie

(Sztum • Stuhm)

2006-05-09  05:19 • Waldemar z Gorzowa Wlkp.
Byłem w Sztumie na zamku, w okresie gdy były tam Turnieje Rycerskie, teraz nic o tym nie słychać - CO SIĘ DZIEJE!!! Były to wspaniałe widowiska.

2006-02-19  04:11 • asper
miałem okazje zwiedzic Zamek w Szutmie Jest naprawde imponujacy jeśli chodzi o architekture nieregularna.Przyciagneło mnie do Sztumu informacje encyklopedyczne że jest to wczesno Pruska osada z bardzo bogata historia Niemiecko Pruską i oczywiście Polska. Zamek jest malowniczy tylko szkoda że mało doinwestowany połozony nad pięknymi jeziorami Wymażone miejsce odpoczynkowe Cisza spokój Warto jeszcze zająć się tym miasteczkiem (info dla Radnych tego masta)

2006-01-20  16:08 • cebula
ZAMEK W SZTUMIE JEST BRZYTKI

2006-01-20  05:34 • Lares
jest fajnie

Pozdrowienia dla Bractwa Rycerskiego Ziemi Sztumskiej i Arkadiusza Dzikowskiego.

1999-08-22  20:42 • iljicz
UWAŻAM ŻE ZAMEK SZTUMSKI JEST MIESCEM BARDZO CIEKAWYM. MA BARDZO RZADKI PLAN ZABUDOWY. JEST ZBUDOWANY NA PLANIE NIEREGULARNYM CO JEST WYJĄTKIEM WŚRÓD ZAMKÓW KRZYŻACKICH, A JEST TO PODYKTOWANE USYTUOWANIEM NA WYSPIE. ODBYWAJĄ SIĘ TAM CIEKAWE IMPREZY JAK PLENERY MALARSKIE, TURNIEJE RYCERSKIE WYSTAWA SZTUKI WIĘZIENNEJ, PRZEGLĄDY KÓŁ GOSPODYŃ WIEJSKICH(BEZ KITU), KONCERTY ZESPOŁÓW FOLKLORYSTYCZNYCH I IN. JEST TO ŚWIETNY ZAMEK, MIMO ŻE JEST W PEWIEN SPOSÓB ZDEWASTOWANY. MA JEDNAK SWÓJ UROK JEST POŁOŻONY MIĘDZY DWOMA JEZIORAMI I W WAKACJE JEST TAM POPROSTU PRZEPIĘKNIE. ZAMEK JEST POŁOŻONY W MIEJSCU GDZIE KIEDYŚ BYŁA WYSPA CO WIDAĆ Z LOTU ORNITOLOGICZNEGO ZA PRZEPROSZENIEM PTAKA. W OSTATNI ŁIKIEND SIERPNIA JAK JEST TURNIEJ TO PRZYJEŻDŻA CAŁA MOJA RODZINA Z OKOLICY I IDZIEMY NA IMPREZE. ZAMEK JEST TAKI SOBIE TZN. NAWET FAJNY. JEST MOIM TZN.MOIM, MOJEJ ŻONY I NASZEGO DZIECKA MIEJSCEM NIEDZIELNYCH SPACERÓW. OSTATNIO BYŁEM Z RODZINĄ NA WYSTAWIE ,,SZTUKI'' WIEZIENNEJ. FAJNE RZECZY TAM BYŁY. DLACZEGO? JEST NAJLEPSZY I DLATEGO. MÓJ LOKALNY PATRYJOTYZM KAŻE MI NA NIEGO GŁOSOWAĆ JEST KRZYŻACKI(TANDARADEI!!!) A TAK POZA TYM POLAK KRZYŻAK DWIE BARMANKI. PRZYJEDŹCIE KIEDYŚ DO SZTUMU TO ZOBACZYCIE ŻE JEST NAJŁADNEJSZYM ZAMKIEM W PÓŁNOCNEJ POLSCE

1999-08-20  05:58 • Jasiek
Zamek ten jest pięknie położony między dwoma jeziorami, odbywa się na nim wiele imprez kulturalnych jak np: Przegląd sztuki więziennej, Plener malarski, oraz oczywiście wielkie Turnieje Rycerskie, które organizują członkowie Bractwa Rycerskiego działającego przy zamku sztumskim.

1999-08-17  06:30 • rodrige
ZAMEK SZTUMSKI NIE JEST ZAMKIEM ,,MARTWYM'' ODBYWA SIĘ NA NIM WIELE IMPREZ MIMO ŻE SZTUM JEST MAŁYM MIASTEM. CYKLICZNE IMPREZY TO : TURNIEJ RYCERSKI (OSTATNI WEEKEND SIERPNIA), PRZEGLĄD SZTUKI WIĘZIENNEJ (PRZEŁOM LIPCA I SIERPNIA), POPLENEROWE WYSTAWY MALARSKIE. BARDZO AKTYWNĄ DZIAŁALNOŚĆ PROWADZI BRACTWO RYCERZY ZIEMI SZTUMSKIEJ KTÓRE MA SWOJĄ SIEDZIBĘ NA ZAMKU I PRZEZ SWOJĄ DZIAŁALNOŚĆ ZWIĘKSZA ATRAKCYJNOŚC OBIEKTU. SZTUM NALEŻY TAKŻE DO STOWARZYSZENIA POLSKIE ZAMKI GOTYCKIE.

Bo jest na pieknym polwyspie.

Dlatego, że jest on wspaniałą zabytkową ruiną ! Lubię JE !!!