Zamek w Szreńsku

Tak nie powinno byc!
Wczoraj mialam okazje zwiedzic ruiny zamku, mimo tego ze jest to zabytek to nikt o niego nie dba, wokol ruin sa smieci! Wszytsko zarosniete jest krzakami i chwastami, przezailo mnie to, gdyz takie miejesce powinno byc odnowione, przyciagac turystów i dawac wrazenie jakby dworek nadal tetnil zyciem! Ogrod jest wielki, hektar albo i wiecej, lecz co z tego jesli to wszystko przypomina bagno?! Sprobowalam przyjrzec sie temu, wokol calego dworku rosna same deby, niektore przypominaja alejke, gdyz sa posadzone w glugim rzedzie po obu stronach, wyobrazam sobie jka musialo to wygladac kiedys! Nad calym dworkiem fruwaja wrony, jest ich tam pełno, to one dodaja temu miejscu wiecej tajemniczosci. Bardzo pragnelabym aby to miejsce pelne tajemnicy i historii bylo odnowione!

2008-08-22  17:47 • Imię/nazwisko/nickmieszkaniec Szreńska
Ten komitet odnowy parku powstał tylko po to by jątrzyć.Krytykują innych (czasem słusznie),ale sami nie robia nic by park był piękniejszy.Cały ten pan prezes G. to kombinator,robi wszystko by zostac wójtem.

2019-11-12  15:21 •

2006-09-02  03:33 • David
Wielki żal że zamek i całe jego otoczenie parkowe niszczeje a mieszkańcy Szreńska pladruja i rabuja co się tylko daje, łącznie z wycinka zabytkowego drzewostanu. Serce sie kraję jak się na to wszystko patrzy. Najgorsze w tym wszystkim jest to że nikt na to nie reaguje i nie probuje temu zapobiec.

2008-03-03  03:14 •
W tv widziałam reportaż dotyczący przypałacowego parku i ruin pałacu. Dowiedziałam się, że zawiązał się społeczny komitet obrony parku. Czy ktoś wie, dlaczego władze Szreńska są w opozycji do tego Komitetu? Chciałabym nawiązać kontakt z kimś z Komitetu i być może pomóc. Aby coś chronić, trzeba najpierw to poznać i myślę, że niezbędne byłaby merytoryczne przygotowanie. Proszę o kontakt na mail lishka@onet.eu

2004-10-27  23:01 • DJ.DOBRY CHLOPAK
Chciałbym zagospodarować ten zamek i jego okolice,ale znając polskie realia,bedzie to bardzo trudne.Myślę ze największe problemy bedzie stwarzala administracja gminy szrensk.

2003-06-23  05:09 • zabytko-maniak
Szrenski zamek niegdyś za czasów swojej świetności był uważany za jeden z najpiekniejszych zamków na całym mazowszu jednak wojny oraz grabierze spowodowały ze z pieknego zamku pozostała trwała ruina.Mam głęboką nadzieję ze zamek ten zostanie chociaż w jakis sposób zabezpieczony albo znajda sie jakieś pieniądze na jego choćby połowiczną rekonstrukcję.