Zamek Szczerba w Gniewoszowie

(Szczerba • Gniewoszów • Schnalenstein • Snellinsteyn • Šnalenštajn • Śnielinek)

Legenda o Dzikim Janie i córce zamienonej w głaz

Było to dawno temu, kiedy panem na zamku Szczerba był pewien rycerz, którego z racji gwałtownej natury i okrecieństwa nazywano Dzikim Janem.
Utrzymywał się z rabunku. Wraz ze swymi ludźmi napadał na okolicznych mieszkańców, najczęściej wypuszczał się na łupieżcze wyprawy na pograniczne ziemie czeskie.
Dlatego też któregoś razu Czesi połączyli swoje siły i przypuścili atak na zamek Szczerba. Dzikiego Jana nie było na zamku, wypuścił się na jedną ze swych łupieżczych eskapad. Zamek zdobyto bez większych problemów i gdy Dziki Jan wrócił do domu, zastał splądrowane ruiny. Cała załoga zamku zginęła w walce z najeźdźcą.
Zrozpaczony Dziki Jan szukał wśród ciał swej córki. Ale nie znalazł jej nigdzie. Ani żywej ani martwej.
Jak mówi legenda, czary obłąkanej kobiety, uprowadzonej zaa czeskiej granicy i więzionej przez Dzikiego Jana na zamku, zamieniły jego córkę w skałę, która strzegła dostępu do podziemi, w których ukryte były skarby zgromadzone na łupieżczych wyprawach. Podobno były to trzy skrzynie, trzy worki bądź też trzy beczki, w których przechowywano srebro, złoto i kamienie szlachetne. Nikomu nigdy nie udało się tego ustalić na pewno.
Powiadają ludzie, że głaz odsłania wejście do podziemi raz do roku, w Wielki Piątek, na czas trwania adoracji Świętego Krzyża. Kto wtedy tam wejdzie nisąc drewniany krzyż wielkości swego wzrostu, dotrze do skarbów i może wynieść ich tyle ile zdoła unieść. Należy jednak pamiętać, że wraz z końcem adoracji kamień zamyka wejście do pozdiemi i zbyt zachłannych zamknie na rok w podziemiach. A przeżyć ten rok byłoby ciężko. Chyba że ktoś zabierze ze sobą odpowiednie zapasy żywnościowe ... to wytrzyma:)
Dla bardziej ambitnych polecamy uwolnienie od złych czarów córki zbója Jana. Jest szansa na ożenek i skarby:) Ponoć trzeba próbować w dzień Wszystkich Świętych. Powodzenia!