blankSzczecin - esk verzeSzczecin - Deutsch

Zamek w Szczecinie

(Szczecin • Stettin)

Dlaczego nikt nie pamięta o Baszcie Siedmiu Płaszczy,przecież należała do kompleksu zamkowego

witaj to masz słuszna racjie ze zapomnieli oniej

wszystko ładnie pięknie, zamek jest cudowny, ale...otoczenie zamku kompletnie nie zadbane - straszące, nieukończone kamienice u podnoża zamku...fee

2006-04-28  14:45 • Klocek
Masz racje;P. Przecież dopiero Anglicy zbombardowali Szczecin w 2 wojny świtaotwej

2005-10-29  03:58 • der Echte Stettiner
Ktoś się chyba pomylił - pierwsze zdjęcie przedstawia Zamek po bombardowaniach. W okresie międzywojennym o ile wiem nikt Szczecina nie bombardował ;) Notatka powinna zostac także uzupełniona o informację, że na ZKP znajduje się oprócz muzeum także Kino Zamek, Teatr Krypta i Piwnica Przy Krypcie, Opera na Zamku, odbywają się tam wystawy, koncerty, spektakle plenerowe na obu dziedzińcach, działają także dwie restauracje: Na Kuncu Korytarza (świetna kuchnia, polecam) oraz Zamkowa. Na Zamku swoją siedzibę obecnie ma także Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego.

2008-03-19  02:43 •
nikt sie niepomylil

2005-08-23  03:47 • zwierzak
Zamek jest piękny i pięknieje w oczach, gdyż jest poddawany obecnie renowacji, szkoda tylko że podczas odbudowy ze zniszczeń wojennych zapomniano przywróceniu wnętrz. Wg mnie jedno z najwybitniejszych dzieł renesansu na obecnych ziemiach polskich... warto odwiedzić!

2005-06-13  22:28 • mala
Zamek jest świetny! Nic więcej nie trzeba dodawać:)

2005-06-09  23:24 • ANGELA
Zamek jest piekny.Czuje sie tam taki klimat jak w zadnym innym zamku w calej Polsce. jast nie dosc ze ladny to ma w sobie ta tajemniczosc ktora przyciaga. mnie przyciagnela z warszawy.I zawsze bede tam wracac.

2005-05-26  03:36 • Tadek
Jest (...), cały odbudowany. Nic się nie dzieje, zero pubów. Wstyd w porówaniu z innymi miastami !

2008-03-19  02:41 •
tam paby nie pasuja wogule to tak jak dokosciola sexszopy

2005-03-15  23:04 • kuba
zamek jest spoko dobrze ze sporo sie tam dzieje jest opera,teatr,kabaret na dziedzincu jest ustawiona scena sa restauracje i puby jednym slowem Zamek Ksiazat Pomorskich rzadzi

SUPER!!!

jest ekstra juz tam bylam