blankSzamotuły - esk verzeSzamotuły - Deutsch

Zamek w Szamotułach

Schody w zamku są nowożytne. Wykonywał je w latach 80 XX w.szamotulski rzeźbiarz Piotr Pikusa. U dołu poręczy (jakby ją podtrzymującą) jest figura dziecka. Za model do tej figury służył Piotrowi mój syn Maciej Taisner ur. w 1982r. Mógł mieć wtedy ok. 3 latek.

2006-12-08  22:45 •
no i kogo to interesuje powód do wątpliwej chluby!

2006-04-20  01:43 • wera
Zamek jest piękny, owiany tajemnicą. Głosuję na niego!

2006-03-20  02:23 • Kaboty
Spędziliśmy miłe chwile w tym zamku ;-) Pozdrawiamy szanownego pana Kustosza,jeśli jest nim nadal Waldek Górny. Jagoda i Rafał Kabacińscy

2006-02-26  21:34 • zbigniew
Kiedyś w zamku mieściła się siedziba Technikum Rolniczego ( do 1970 roku ). Jestem absolwentem tej szkoły ( 1975 ).

2005-08-25  03:11 • myśliwy
Urodziłem się i wychowałem w Szamotułach,teraz mieszkam na Sląsku,całym sercem pozdrawiam moje miasto rodzinne i rodaków.Kto zgadnie co się mieściło w zamku w latach 50-60 tych XX wieku.Głosuję za,podziękowania za renowację Zamku.

2005-05-21  00:22 • żagiel
Zamek zachwycił mnie swoją urodą ,on piękniejszy od wawela

2005-05-20  22:56 • PICIU
Nie ma to tamto jak dla mnie zamek pełen wypas jest taki doozy ma pozostałości po fosie i wogole jest taki zamkowy:) i nawet ma baszte:D Polecam zwiedzanko a jeszcze bardziej opalanie sie na trawniku przed nim:) Dziś testowałem:P

2005-05-20  04:19 • Migzi
najlepszy zamek jaki widziałem warto zwiedzić

2005-05-17  14:36 • Szwejk
Bylem, zameczek sredni na jeza.

2005-05-17  00:58 • Wedrowniczek
Glosuje na TAK

2005-05-13  07:19 • Mały
Fantastyczny obiekt. Baszta imponująca - oddaję głos na szamotulski Kasztel !

2005-05-12  16:09 • x-man
Ladny zameczek.

2005-05-10  17:06 • vencel
To musiał być imponujący obiekt. Szkoda , że została tylko jedna baszta a po murach obronnych nie ma śladu... Może kiedyś zamek zostania odbudowany :-) Mury , fosa , brama wjazdowa , pozostałe baszty - prawdziwa atrakcja turystyczna !

2004-06-23  23:56 • TOXIC PRZEMEK
NO, ZAMEK FAJNY, TYLKO JEDYNIE INTERESUJE MNIE "OUTRAGEOUSBARTEK" Z SZAMOTUŁ, NIECH SIĘ ODEZWIE JAK MOŻE, WALCZĘ JUŻ OD MIESIĘCY BY GO ODNALEŹĆ. POZDRAWIAM

2004-05-28  18:16 • kacper
w tej czesci polski jest to jeden z najpiekniejszych i najlepiej zachowanych obiektów- chluba szamotuł i okolicy

Moja posiadłość od wieków!!!

2006-12-08  22:38 •
A może twoim prapradziadem był Sanguszko?

2003-07-11  20:12 •
NIE ROZUMIEM, DLACZEGO NIKT JESZCZE NIE ODDAŁ GŁOSU NA TEN ZAMEK. BYĆ MOŻE LUDZIE NIE ZNAJĄ NIEZWYKLE CIEKAWEJ HISTORII Z NIM ZWIĄZANEJ. OTÓŻ W ROKU 1806 PEWIEN ANGLIK O NAZWISKU BENJAMIN BATHURST NA CZELE KILKU NAJEMNIKÓW PODJĄŁ SIĘ BARDZO TRUDNEGO WYZWANIA. GDYBY NIE ZDRADA POLAKÓW, JEGO CEL PRAWDOPODOBNIE ZOSTAŁBY OSIĄGNIĘTY. JEGO ZADANIEM BYŁO PORWANIE NAPOLEONA BONAPARTE I PODSTAWIENIE ZA NIEGO SOBOWTÓRA (JEDNEGO Z POLAKÓW - ZAKONNIKA Z SZAMOTULSKIEGO KLASZTORU). AKCJA ZOSTAŁA PRZEPROWADZONA WŁAŚNIE NA ZAMKU W SZAMOTUŁACH. HISTORII NIE DAŁO SIĘ ZMIENIĆ. CEL ANGLIKÓW NIE ZOSTAŁ OSIĄGNIĘTY, ALE OPOWIEŚĆ JEST PIĘKNA. TYM BARDZIEJ, ZE PRAWDZIWA. DLATEGO WŁAŚNIE GŁOSUJĘ NA TEN ZAMEK.