Zamek w Swobnicy

(Swobnica • Wildenbruch)

nLokalizacja zamku na mapie Polskia wyspie na Jeziorze Grodzkim w drugiej połowie XIV wieku zakon joannitów zbudował gotycki zamek. Kiedyś ze stałym lądem zamek był połączony zwodzonym mostem, dziś ten teren już nie jest wyspą. W jego skład wchodziły zabudowania mieszkalne i gospodarcze otaczające kwadratowy dziedziniec oraz pierwotnie cylindryczna wieża. Całość była otoczona murem obwodowym.
Do 1648 roku zamek był siedzibą komandorii zakonnej, w XVII wieku przeszedł w ręce szwedzkie, potem w pruskie. W XVIII wieku przebudowany. Zachowały się zabudowania, mury obronne i wieża o podstawie kwadratu.
Zamek w Swobnicy - Plan zamku współczesnego według 'Leksykonu zamków w Polsce'  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=262&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(262);return false;'>źródło</a>] Zamek w Swobnicy - Rekonstrukcja elewacji północnej zamku według Zbigniewa Radackiego  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=101&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(101);return false;'>źródło</a>]  <!--[<a href='220' title='Zamek w Swobnicy - 220' alt='Zamek w Swobnicy - 220' target=_blank>źródło</a>]--> Zamek w Swobnicy - Przekrój przez współczesny zamek według Zbigniewa Radackiego  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=101&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(101);return false;'>źródło</a>]  <!--[<a href='254' title='Zamek w Swobnicy - 254' alt='Zamek w Swobnicy - 254' target=_blank>źródło</a>]--> Zamek w Swobnicy - Rzut pięciu kondygnacji wieży zamkowej według Zbigniewa Radackiego  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=101&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(101);return false;'>źródło</a>]  <!--[<a href='300' title='Zamek w Swobnicy - 300' alt='Zamek w Swobnicy - 300' target=_blank>źródło</a>]--> Zamek w Swobnicy - Plan zamku w Swobnicy, Die Bau- und Kunstdenkmäler der Provinz Pommern.T.2,Bd.2,H 6,Der Kreis Greifenhagen', 1902 Zamek w Swobnicy - Próba rekonstrukcji zamku w Swobnicy według Zbigniewa Radackiego  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=101&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(101);return false;'>źródło</a>] Zamek w Swobnicy - Litografia E.Sanne'a z 1846 roku Zamek w Swobnicy - Zamek w Swobnicy na rysunku z przełomu XIX i XX wieku Zamek w Swobnicy - fot. JAPCOK, III 2002 Zamek w Swobnicy - fot. ZeroJeden, X 2014 Zamek w Swobnicy - Zamek w Swobnicy na widokówce z początków XX wieku Zamek w Swobnicy - Zamek w Swobnicy na widokówce z początków XX wieku Zamek w Swobnicy - Zamek w Swobnicy na widokówce z okresu międzywojennego Zamek w Swobnicy - fot. ZeroJeden, X 2014 Zamek w Swobnicy - fot. ZeroJeden, X 2014 Zamek w Swobnicy - fot. ZeroJeden, X 2014 Zamek w Swobnicy - fot. ZeroJeden, X 2014 Zamek w Swobnicy - Zamek w Swobnicy na zdjęciu z lat 1905-15 Zamek w Swobnicy - Widok od zachodu, fot. ZeroJeden, III 2002 Zamek w Swobnicy - fot. ZeroJeden, III 2002 Zamek w Swobnicy - Skrzydło wschodnie i południowe zamku od strony wieży, fot. JAPCOK, III 2002 Zamek w Swobnicy - Widok na wieżą zamkową od strony dziedzińca, fot. ZeroJeden, III 2002 Zamek w Swobnicy - fot. ZeroJeden, III 2002 Zamek w Swobnicy - fot. JAPCOK, III 2002 Zamek w Swobnicy - fot. JAPCOK, III 2002 Zamek w Swobnicy - fot. ZeroJeden, X 2014