Zamek w Świeciu

(Świecie • Schwetz)

2008-11-03  16:40 • Imię/nazwisko/nickWANDA
W czasie szkolnym nieraz chodzilo sie na zamek .Historia tego zamku jest bardzo ciekawa. Nie mozna pozwolic aby zamienil sie w kupe gruzu.

2006-05-27  01:50 • WOREK
ZAMEK W ŚWIECIU MOŻE NIE JEST WSPANIAŁY JAK W MALBORKU ALE COŚ W SOBIE MA

2004-02-22  07:12 • Malarz
Zamek w Świeciu nie jest tak niesamowity jak zamek gniewski, ale warto go zobaczyć.

Przejeżdżałem przez Świecie jadąc na zamek gniewski. Widziałem go jedynie z drogi. Robi wrażenie.

1999-12-31  06:05 • Grudziądzanin
Mam do niego sentyment z lat dziecięcych.Znam ten zamek jak własną kieszeń i mam nadzieję,że nie ulegnie zniszczeniu w ciągu najbliższych lat.

1999-09-12  08:20 • Poeta
Wszystkich zachecam do zwiedzenia tego zamczyska, a zwlaszcza tych ktorzy lubia ogladac ruiny, pozostalosci, lochy podziemne, i tych ktorzy lubia ogladac panorame miast z krzyzackich zamkow. Warto zobaczyc!

1999-09-12  08:16 • Peter
Jestem z poza Polski, i zwiedzalem go i podobaly mi sie okolice tego zamku wraz z lochami i tajemnym przejsciem do Chelmna

1999-01-08  11:59 • rODAK
bO GO ZWIEDZILEM JAK BYLEM W pOLSCE.

1998-11-23  13:26 • Mateusz
Zamek krzyzacki w Swieciu posiada wspaniala, a przez wielu zapomniana historie. Z najnowszych mi danych wiem, ze ta twierdza ma zostac odrestaurowany. Jednakze, warto obejrzec potezne mury tego zamczyska i zobaczyc panorame miasta Swiecia z jedynej, pozostalej jeszcze wiezy.

1998-07-09  12:52 • Onufry
Wybralem ten zamek, poniewaz urodzilem sie w Swieciu (1979) i przez 17 lat tam mieszkalem. Jedna z moich kolezanek posiada ksiazeczke, w ktorej jest opisana historia powstania tego obiektu oraz jak ow zamek kiedys wygladal. Jezeli kto kolwiek bedzie przejezdzal przez Swiecie, bardzo zachecam do odwiedzenia tego zabytku. Mimo, ze pozostala jedynie jedna strona zamku, to caly czas jest on interesujacy do zwiedzenia. Trzy lata temu byl troche odrestaurowany. Nie przedluzajac - jest to piekny zamek, posiadajacy legendy, a takze do dzisiaj mozna zauwazyc wedrujacego po murach zamku ducha rycerza krzyzackiego.

1998-04-27  04:17 • henrykl
Siedze sobie wlasnie przy komputerze i pisze ten list a na scianie wisi obraz wlasnie tego zamku. Jest to chyba wystarczajacy powod abym wlasnie na ten zamek glosowal. Tak mi sie w zyciu zlozylo , ze wiele, wiele razy widzialem ten zamek z okna. W tej chwili wisi uwieczniony u mnie na scianie!! A obraz ten jest tylko w jednym jedynym egzemplarzu. Moim zdaniem najlepszy obraz gotyku jaki znam.