Zamek w Sulechowie

(Sulechów • Züllichau)

Tytuł dar61
Od wielu lat przy "plombowaniu" sklepami dziur po ruinach w Sulechowie zapomina magistrat(?) wymuszać archeobadania na inwestorach.Dopiero przy spalonym Sezamie zrobiono to OK. Reszta: co robotnik znalazł to odłożył ( ha ha) dla archeosłużb " jak przyjadą" - cytat z mej rozmowy z kopaczem. No dno... Przy obwodnicy S-wa badania archeo - perfect , a w strefie starówki od lata 2005 r. ze 3 budowy na dziko i kilka przekopów bez badań było. Ile można to sami aparatem utrwalamy. Magistracie - OBUDZISZ się?!!!

2005-12-31  19:00 • Gosia
Słyzałam , że ma tu być kino, ale może to tylko plotki, mieszkałam tam 16 lat

2006-11-17  17:41 •
rany!!!!! zaczeli go remontować, to niesamowite a ja myślałem że poczekają aż się zawali i wtedy dopiero zrozumieją co stracili. mam też nadzieję że rozbiorą ta dobudówkę z okropnych pustaków, a może nie. przeciż niemożna mieć wszystkiego. a mogł byś piękną ruiną:)

2005-12-08  08:19 • kszysztof
jestem prawowitym i uczciwym obywatelem miejscowości sulechów i takze pragnę aby nasza miejscowość wyglądała ladnie a zwłaszcza pamiątki i zabytki po dawniejszych latach.

2005-08-19  21:20 • basia
Urodziłam się w Sulechowie! O rany jak tam pięknie! Nie byłam tam nigdy (poza dniem urodzenia), a teraz mieszkam w centrum Polski. Chcę tu wrócić!

2005-05-03  04:54 • Artur
Urodziłem się w Sulechowie, ateraz mieszkam w Jeleniej Górze i dobrze znam tamtejsze zamki(oprowadzam po nich) Chojnik,Bolków,Siedlęcin,Bolczów i inne

2005-03-23  03:10 • Daniel :D
Niech ktos zrobi cos z tym budynkiem! Przecierz ta zabudowa powoli zaczyna sie rozkladac! Jestem mlodym sulechowianinem i za kazdym razem jak przechodze obok tego budynku mysle sobie: "Jak to mozliwe zeby niegdys tetniacy zabawa i imprezami kulturalnymi budynek byl w takim stanie(wiem to od prababci)". A dziwic sie ze Sulechów jest takim brzydkim miastem skoro nic w nim nie ma!!! mam nadzieje ze w najblizszych latach ktos z sulechowskich urzedników sie tym zajmie!!!

2007-02-18  01:47 •
Zgadzam się z twą p.Babcią. Jeszcze w latach 60.byłem tam ( to był sąsiedni przy zamku ZBÓR ARIAŃSKI ) ze szkołą na filmie 3-wymiarowym (sic!). Odtąd czekam na koniec remontu ZBORU ARIAŃSKIEGO ( dopiero unijna pomoc pozwala na jego skończenie). Sam zamek jeszcze poczeka na remont. Oj poczeeeka... Łącznik byłego ZBORU i zamku ( choć brzydal) odtwarza części zamku rozebrane wieki temu, choć nie tu, bo ten łącznik to już był targ (plac) bydlęcy na podzamczu.

2005-01-12  05:25 • Sulechowianin
Mieszkam w Sulechowie i niestety to przykre ale zamek jest bardzo zniszczony. Jednak słyszałem że burmistrz ma zamiar odremontować go i stworzyć w nim teatr(lub kino).

2004-09-21  02:10 • vicia
Może znajdzie się ktoś z zewnątrz kto zinteresuje się zamkiem!!!Władze obecne i poprzednie chyba zapomniały o jego istnieniu! Szkoda bo jest naprawdę piękny i mógł by być prawdziwą atrakcją turystyczną.

2004-02-17  07:44 • Sulech
Ładny zamek. Potrzebuje wsparcia finansowego.

2000-10-15  23:38 • damjan
Jest polozony w nieznanym miescie ale mimo tego posiada ciekawa historie. Jest to tez bardzo stary (jak zrozumialem z opisu) zamek.Ze zdjec wynika ze jest dosc zaniedbany(tam chyba jest jakas nowoczesna przybudowka),byc moze moj glos przyczyni sie do tega,ze ktos go zauwazy,wyremontuje i dalej bedzie mogl sluzyc...(a poze tym to swietna strona)