Zamek w Strzelcach Opolskich

(Strzelce Opolskie • Gross Strehlitz)

jest fajny taki jak jest

strzelec opolski
ostatnio w strzelcu opolskim ktoś upomniał sie co sie dzieje z strzeleckim zamkiem,odpowiedż była ciekawa. jeśli to prawda to w tym roku, mianowicie około czerwca ,lipca mają zacząć prace odbudowy zamku.tyle z mojej strony.9345

mieszkanka
2009-03-06  17:02 • Karinka
Jestem zrospaczona widokiem naszego zamku... choć mieli go odbudować nic z tym nie zrobili .....

2008-09-29  19:49 • jakub
czy ich nie odbudujecie????????????????????

2006-08-14  21:34 • mieszkaniec strzelec
Zamek wyglądał monumentalnie i pięknie kiedyś - za czasów gdy Strzelce należały do Niemiec. Przez 60 lat przynależności do Polski niszczeje niezabezpieczony. Obecnie wygląda okropnie. Szkoda, że nikt się zamkiem nie interesował przez tyle lat.

2006-04-25  22:55 • mieszkaniec Strzelec Op.
tych którzy kupili nasz pałac chyba nie stać na remont , bo do dnia dzisiejszego nie widać aby cokolwiek działo sie na terenie pałacu.......chyba że poczynili niezłą inwestycję w grunt ( ruiny zamienić w gruz i wywieść ,a teren - blisko centrum- napewno nieźle się sprzeda )..............że tez władze miasta nie reagują

2006-03-28  03:17 • martyna
Mieszkam w strzelcach Opolskich i wiem że ten ZAMEK jest magiczny.,.... kryje w sobie hisorii i ciekawych zdarzen...

2006-02-03  20:36 • Beno
niezapominać że Mysia wierza też należy do zamku.

2005-11-22  04:44 •
jest niezadbany trzeba pracowac

2005-08-20  04:43 • j.r.kolasa
Słyszałam nieco o historii zamku strzeleckiego,opowiadał mi ją przecudowny pan Gawlikowski ,który się osiedlił tam po wojnie.Zamek został doszczętnie spalony i częśc miasta ponoć też bo od zabłakanej kuli zginoł dowódca rosjan.A to że rosjanie strzelali do mebli ,zastaw stołowych to już inna historia.Pamiętam zamek jeszcze z lat 80-tych zresztąco się dziwić w polsce szalała komuna.. Bardzo piękny zamek jest też w Żyrowej jakieś 30 kilometrów od Strzelec zresztą tam też niedaleko mieszkałam ,iedyś było tam prewentorium,potem miał być hotel.Jest nawet troszkę odrestourowany i jest piękny w środku,ponoć byli tam kręceni ,,Czterej pancerni i pies,, warto go zobaczyć zresztą okolica jest też niezła.Można zobaczyć tez na Górze Św.Anny amfiteatr wydrążony w skale na polecenie Hitlera.Pozdrawiam

2005-08-16  04:16 • ben
nie wieże . ze kiedykolwiek ktos włoży tyle kasy aby doprowadzić tę budowle do dawnej swietności ( podobno rosjanie przyczynili się do zniszczenia zamku , nawet z pistoletu maszynowego strzelali do herbu umieszczonego na froncie murów )

2005-07-01  16:45 • pit.r
Ernesto walę się na ryj. byłeś w Kopicach.....to jest prawdziwe cudo, Cohoć Strzelce sa OK

2005-06-22  04:27 • duch
LUDZISKA!!!TEN OBIEKT JEST SUPER - TAK JAK PISZECIE ALE NA MIŁOŚĆ BOSKĄ TO NIE ZAMEK TYLKO !!!! P A Ł A C !!!!

2005-05-30  04:24 • lotnik
mnie ciekawi prawdziwa historia zniszczenia zamku strzeleckiego, podobno zostal zniszczony dopiero po przejsciu frontu???..............moze ktos wie jak i kiedy to sie stalo ?

2005-05-08  02:33 • orbitka
nasz Strzelecki zamek jest superowy!!! już zaczynają siię prace!!! Odnowiony zamek na pewno bedzie COOL !!!!!!

2005-04-28  13:45 • Mario
odnowić go bo jest najładniejszy

2005-03-07  15:41 • Dirk
Mamy piekne polozenie Zamku ,mysle ze zaniedlugo moze ktos zajmnie sie odbudowa tej pieknej budowli i ze w koncu turysci beda mieli co podziwiac w naszych Strzelcach Opolskich .Napewno tego pragnie kazda osoba z Strzelec Opolskich.Zycze duzo Szczescia i odbudowy Pieknego Zamku!!! Pozdrowienia z Niemiec przeszyla Darek

2005-03-05  20:00 • boszka
pamietam jak wygladal35lat temu kafelki w lazni jeszcze byly schody w wiezy tez pamietam a w chowanego jak fajnie mozna bylo sie bawic wiem gdzie jest zdjecie ostatniej guwernantki duzy sentyment czuje do tego zamku pozdrowienia z niemiec dla wszystkich

2004-10-11  17:01 • raf
gdzie można znaleść projekty odbudowy zamku ?????????????????????????????????????

2004-07-28  03:26 • marta
No wygląda to strasznie, ale jak sie odrestauruje to będzie cudo. Juz kocham Strzelce za ten zamek:)

2004-04-11  03:14 • nata
Strzelce rulezz! zamek jest zarąbisty i niedługo bedzie odnowiony. ale bedzie fane miejsce do zwiedzania bo cała wieża bedzie do zwiedzania a reszta to bedzie restauracja i hotel :D zarąbiscie bedzie :]] ale na DNI ZIEMI STZRELECKICH już z tamtąd fajerwerek nie bedą puszczać ;( ale i tak bedzie zarąbiscie :) jak to na nasze Strzelce przystało...

2004-01-08  23:24 • agu777
zamek ten posiada bogata historię historię, podczas II wojny swiatowej w jego piwnicach zorganizowana została jadalnia oraz schronienie dla mieszkańców Strzelec (miasto prawie doszczetnie zostało zniszczone). Zamek ten w rzeczywistości (wraz z znajdujacą sie obok Basztalarnią) wyglada naprawde imponujaco, urzędowali w nim ksiażęta z dynastii Piastów oraz ksiażęta opolscy. Obecnie rozpoczyną się jego odbudowa i renowacja. Myśle że Zamek ten jest godny uwagi i głębszego poznania jego historii !!!!!

Ten zamek jest najładniejszym zamkiem w Polsce i kto tak nie uwaza nie sie wali na ryj!!!!!!!!!