blankStary Książ - English versionStary Książ - Česká verze

Zamek w Starym Książu

(Stary Książ • Alt Fürstenstein • Fürstenberg)

Nazwy podobne do Stary Książ • Alt Fürstenstein • Fürstenberg:    Książ · Fürstenfelde · Stary Koniecpol ·

wLokalizacja zamku na mapie Polski IX-X wieku na wzgórzu oddalonym o niecały kilometr od obecnego zamku Książ powstał gród, przekształcony na przełomie XIII-XIV wieku na murowany zamek. Prowadzący tu badania w latach 1991-1992 Krzysztof Jaworski uważa, że zamek został wzniesiony przez Bolka I. Zespół zamkowy składał się z zamku właściwego na planie trójkąta oraz dwóch kolejnych przedzamczy położonych po zachodniej stronie.
Zamek przestał funkcjonować w XV wieku. W roku 1794 lub 1797 architekt Christian W. Tischbein przebudował istniejące resztki na romantyczne ruiny dla księcia Hansa Heinricha VI Hochberga, który rezydował w niedalekim Książu. Przebudowa ta zatarła ślady dawnego zamku i przez wiele lat, aż do końca XX wieku, obiekt był uważany za sztuczne ruiny bez historycznej wartości.
Zamek w Starym Książu - Litografia J.Riedena według rysunku E.W.Knippela z połowy XIX wieku Zamek w Starym Książu - Zamek na litografii z 1822 roku, Friedrich August Tittel Zamek w Starym Książu - Zamek Stary Książ i Książ na litografii Eduarda Pietzscha, Borussia 1838 Zamek w Starym Książu - Ruiny w Starym Książu w 1850 roku Zamek w Starym Książu - Ruiny Starego Książa w 1842 roku Zamek w Starym Książu - Zamek Stary Książ i Książ na grafice z drugiej połowy XIX wieku Zamek w Starym Książu - Zamek Książ i Stary Książ na litografii Ferdinanda Koski z 1856 roku Zamek w Starym Książu - Rysunek G.Schura z 1922 roku, V.Schaetzke - Schlesische Burgen und Schlösser Zamek w Starym Książu - Rysunek G.Schura z 1922 roku, V.Schaetzke - Schlesische Burgen und Schlösser Zamek w Starym Książu - Rysunek G.Schura z 1922 roku, V.Schaetzke - Schlesische Burgen und Schlösser Zamek w Starym Książu - Widok na zamek Książ oraz Stary Książ na litografii W.Loeillota według rysunku Ferdinanda Koski, 'Sudeten Album' 1862 Zamek w Starym Książu - Ruiny Starego Książa i zamek Książ na litografii z około 1850 roku Zamek w Starym Książu - Ruiny Starego Książa na litografii Carla Theodora Mattisa z około połowy XIX wieku Zamek w Starym Książu - Ruiny Starego Książa na litografii Carla Theodora Mattisa z około połowy XIX wieku Zamek w Starym Książu - Zamek na litografii Ernsta Wilhelma Knippela z 1850 roku Zamek w Starym Książu - Widok sztucznych ruin na widokówce z początku XX wieku Zamek w Starym Książu - fot. ZeroJeden, V 2004 Zamek w Starym Książu - fot. ZeroJeden, V 2004 Zamek w Starym Książu - fot. ZeroJeden, V 2004 Zamek w Starym Książu - fot. ZeroJeden, V 2004 Zamek w Starym Książu - fot. ZeroJeden, V 2004 Zamek w Starym Książu - fot. ZeroJeden, V 2004 Zamek w Starym Książu - fot. ZeroJeden, V 2004 Zamek w Starym Książu - Widok od północy, fot. JAPCOK, V 2004 Zamek w Starym Książu - fot. JAPCOK, V 2004 Zamek w Starym Książu - fot. JAPCOK, V 2004 Zamek w Starym Książu - Ruiny Starego Książa na pocztówce z 1924 roku Zamek w Starym Książu - fot. JAPCOK, V 2004 Zamek w Starym Książu - fot. JAPCOK, V 2004 Zamek w Starym Książu - fot. JAPCOK, V 2004 Zamek w Starym Książu - Stary Książ na pocztówce z okresu międzywojennego Zamek w Starym Książu - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2019 Zamek w Starym Książu - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2019 Zamek w Starym Książu - Ruiny zamku w 1910 roku Zamek w Starym Książu - Ruiny zamku w 1912 roku Zamek w Starym Książu - Ruiny zamku w 1913 roku Zamek w Starym Książu - Ruiny zamku w okresie międzywojennym Zamek w Starym Książu - Brama wjazdowa w okresie międzywojennym Zamek w Starym Książu - fot. ZeroJeden, V 2004 Zamek w Starym Książu - fot. ZeroJeden, V 2004