Zamek w Starych Kolniach

wLokalizacja zamku na mapie Polski 1317 roku był tu wzmiankowany zamek książęcy. Zachowały się do dziś ślady umocnień ziemnych położone na południu obecnej wsi. Sam zamek został zniszczony przez husytów na początku XV wieku.
Zamek w Starych Kolniach - Pozostałości murów zamkowych, fot. ZeroJeden, V 2000 Zamek w Starych Kolniach - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, IV 2021 Zamek w Starych Kolniach - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, IV 2021 Zamek w Starych Kolniach - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, IV 2021 Zamek w Starych Kolniach - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, IV 2021 Zamek w Starych Kolniach - Widok od północy, fot. ZeroJeden, V 2000 Zamek w Starych Kolniach - fot. ZeroJeden, VIII 2003 Zamek w Starych Kolniach - fot. ZeroJeden, VIII 2003