Zamek w Sośnicy

pLokalizacja zamku na mapie Polskiierwszy dwór w Sośnicy wzniósł Konstanty Korniakt, który przyjechał do Polski z Krety około 1560 roku i po dorobieniu się fortuny jako celnik ziem ruskich kupił między innymi te tereny. Jego syn, również Konstanty, rozbudował istniejący budynek w dwuskrzydłowy zamek. W roku 1605 Stanisław Diabeł Stadnicki złupił zamek sośnicki do czego doprowadziły nieporozumienia finansowe z Korniaktami. Po odremontowaniu zamek należał nadal do Korniaktów, a w wyniku małżeństwa Elżbiety, wnuczki Konstantego Juniora, z Marcinem Krasickim zamek przeszedł w ręce tej rodziny. Później posiadłość należała kolejno do Jędrzeja Modrzewskiego, Aleksandra Łaszcza a w XVIII wieku do Potockich. W XIX wieku zamek był własnością Lubomirskich a potem Stadnickich. Z ich czasów, z połowy XIX wieku, pochodzi kartusz z herbem Śreniawa na bramie wjazdowej.
Podczas I wojny światowej zamek został zniszczony, a po wojnie wykupili go Gilowscy, którzy rozebrali jedno skrzydło mieszkalne z bramą wjazdową.
Zamek w Sośnicy - Rekonstrukcja i rozwarstwieniem chronologiczne zamku  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=326&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(326);return false;'>źródło</a>] Zamek w Sośnicy - Niewielkie fragmenty murów zachowane do obecnych czasów, fot. ZeroJeden, VIII 2001 Zamek w Sośnicy - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, V 2023 Zamek w Sośnicy - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, V 2023 Zamek w Sośnicy - fot. ZeroJeden, VIII 2001 Zamek w Sośnicy - fot. ZeroJeden, VIII 2001 Zamek w Sośnicy - fot. ZeroJeden, VIII 2001