Zamek w Solcu nad Wisłą

Nazwy podobne do Solec:    Soldau · Sokolec ·

zLokalizacja zamku na mapie Polski dawnego królewskiego zamku na krawędzi doliny Wisły zachowały się fragmenty murów przyziemia oraz resztki fundamentów. Zbudowany był w tym miejscu przez Kazimierza Wielkiego w XIV wieku, aby strzec przeprawy przez Wisłę. W XV wieku został rozbudowany, a na przełomie XVI i XVII wieku przebudowany na renesansową rezydencję przez K.Zbarskiego. Wtedy też został umocniony bastionami. Zniszczony przez Szwedów w 1655 roku, potem częściowo odbudowany w 1780 roku. Od XIX w. w ruinie.
Zamek w Solcu nad Wisłą - Ruiny zamku w Solcu nad Wisłą, akwarela Teodora Chrząńskiego, 'Kazimierza Stronczyńskiego opisy i widoki zabytków w Królestwie Polskim (1844-1855)' Zamek w Solcu nad Wisłą - Drzeworyt Stanisława Antoszewicza według rysunku Michała Elwiro Andriollego, Kłosy 1882 Zamek w Solcu nad Wisłą - Zamek w Solcu nad Wisłą na rysunku Jana Olszewskiego z 1900 roku Zamek w Solcu nad Wisłą - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, IV 2021 Zamek w Solcu nad Wisłą - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, IV 2021 Zamek w Solcu nad Wisłą - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, IV 2021 Zamek w Solcu nad Wisłą - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, IV 2021 Zamek w Solcu nad Wisłą - fot. ZeroJeden, IV 2002 Zamek w Solcu nad Wisłą - fot. ZeroJeden, IV 2002 Zamek w Solcu nad Wisłą - fot. ZeroJeden, IV 2002 Zamek w Solcu nad Wisłą - fot. ZeroJeden, IV 2002 Zamek w Solcu nad Wisłą - fot. ZeroJeden, IV 2002 Zamek w Solcu nad Wisłą - fot. JAPCOK, IV 2002 Zamek w Solcu nad Wisłą - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, IV 2021