Zamek w Sochaczewie

No i widzicie, obiecywałem wam tu na forum wykopaliska i udało się je zorganizować, a przy tym zdziałałem w sprawie zamku tyle ile mogłem i nawet 3 fragmenty murów zostały uratowane, poprzez ich podmurowanie.Niestety pewne sprawy wymknęły mi się spod kontroli i powstała nieprawdziwa, kompromitująca wygląd naszwgo zamku koncepcja odbudowy(szklane ściany, fałszywe wieże i mosty). Właśnie wczoraj odbyła się konferencja naukowa w Sochaczewie, na której dyskutowaliśmy nad ową"wizjonerską"wizją.Dołożyłem wszelkich starań aby pokazać jej słabe cechy(a są to niemal wszystkie cechy tyej wizji),przedstawiając jednocześnie wizerunek naszego zamku maksymalnie oparty na moich badaniach żródłowych, a także na studiach archeologicznych i architektonicznych, krótko mówiąc historyczny , autentyczny wygląd tego zamku.Fałszywa wizja z Warszawy dostała jak się wydaje łupnia i oby już nigdy podobne koszmary nie nawiedzały naszego biednego zamku.Jeśli rzeczywiście mielibyśmy się podjąć tego wielkiego dzieła jakim byłoby ukończenie dzieła ZygmuntaIIIWazy czyli odbudowa naszego zamku to możemy to zrobić tylko w maksymalnie wierny historii sposób, tylko wtedy tak wielki wysiłek się opłaca, jeśli przy jego okazji ludzie nie są oszukiwani, bo tego nikt nie lubi.Tym bardziej sam zamek nie zasłużył sobie na eksperymenty z wyglądem,już dosyć przysłużyła mu się w historii ludzka głupota, teraz czas na tylko odpowiednie działania-trzeba go szybko ratować, a jesli odbudowywać to tylko w oparciu o materiały naukowe i badawcze.I w tym kierunku postaram się dalej działać jak do tej pory, mam nadzieje,że o zamku usłyszycie jeszcze wiele dobrego, a jak bedzie trzeba to pomożecie mi w działaniu....

2007-03-25  20:17 •
Witam serdecznie. Cieszę się, że wreszcie znaleźli się ludzie, którym zależy na historycznym wizerunku Sochaczewa. W związku z tym mam pytanie, czy wiadomo już coś nowego w sprawie zamku, bo ostatnie wiadomości pochodzą prawie sprzed pięciu miesięcy. Dokładniej chciałbym zapytać kiedy będą prowadzone kolejne badania na zamku, a jeśli tak, to w jakim terminie i czy można będzie w nich uczestniczyć, albo przynajmniej przyglądać się pracom? Jeśli ktoś będzie coś wiedział, to bardzo proszę o kontakt na maila: grzeswiec@o2.pl Pozdrawiam :)

2007-10-24  22:50 •
popieram rozsądną odbudowę, ale nie wznoszenie teatralnej dekoracji, na pewno potrzebne jest uporządkowanie i zabezpieczenie wzgórza,podkreślenie obrysów zamku, wyrównanie zamkowego dziedzińca, regulacja zamkowych fos, liwkidacja toru motocrossowego pod zamkiem, wycięcie drzew rosnących od kilkudziesięciu lat pod zamkiem od strony rzeki i zasłaniających widok na zamek, oczywiście wycięcie krzewów i drzewek w fosach, likwidacja muszli koncertowej, powiązanie zamku z miastem jakimś zejściem/wejściem, może drewnianym mostem, stworzenie osi spacerowo-widokowej zamek-rynek miasta, miejsce jest urocze, i pisałem już o tym w lutym 2004 roku, jako jeden z pierwszych uczestników tego forum, pod hasłem "widziałem" i następnie "daniel", cieszę się, że zamek zyskał na popularności, szkoda by było, żeby niszczał

2006-10-27  22:23 •

2006-09-18  15:27 • patrycja
zamek wyglada pieknie zwlaszcza w nocy ;)

2006-08-30  18:27 • daniel
Tak jak kiedyś pisałem, zamek jest dla mnie magiczny, ale to wiąże się raczej ze wspomnieniami z dzieciństwa. Nie wiem, czy można go odbudować, ponieważ jest w ruinie już od 200 lat, od czasu insurekcji kościuszkowskiej, i obecnie raczej nadaje się na trwałą ruinę - ale taka trwała ruina, ładnie zabezpieczona może być niezwykle urocza. Zamek w całości odbudowany byłby tylko dekoracją, rodzajem scenografii. Ale uporządkować go warto, a na pewno warto uporządkować wzgórze i otoczenie, oczyścić i uregulować wały i fosy, urządzić wygodne zejścia nad rzekę, która może w przyszłości będzie czystsza. I może stateczkiem będzie można spod zamku w Sochaczewie popłynąć w lecie do Brochowa, obronnego średniowiecznego kościoła, w którym został ochrzczony Fryderyk Chopin. a dalej do Puszczy Kampinoskiej, np. kolejką wąskotorową. A w powrotnej drodze zajrzeć do Zelazowej Woli - atrakcji jest sporo i inwestycja w zamek powinna się opłacić.

2006-06-06  16:19 • Aquila47
Zawsze marzyłem o odbudowie tego zamku. Stałby się on niezwykłą atrakcją turystyczną a także bazą hotelową np. dla mnóstwa gości przyjeżdżających z całego świata do Żelazowej Woli lub Niepokalanowa. Urodziłem się w tym przepięknym mieście, zawsze interesowałem się jego zabytkami, z zamiłowania uczestniczyłem w wykopaliskach archeologicznych na terenie Sochaczewa - nie jako archeolog, lecz pracownik fizyczny - brałem czynny udział przy pracach przygotowawczych pod budowę kościoła, odkopując stare katakumby kościoła, który tu kiedyś istniał a który najprawdopodobniej był połączony podziemnym tunelem właśnie z tymże zamkiem. Być może jestem fantastą, lecz gdyby tak zebrać miłośników tych ziem nie tylko z Polski, z pewnością dołożyliby się oni pokaźnie do tego, by zamek ów ponownie zaistniał, w tym także ja. Potrzebny jest do tego jedynie prawdziwy miłośnik Ziemi Sochaczewskiej i jego niebywała energia w pozytywnym działaniu ku przywróceniu dla potomnych tego co jeszcze tam pozostało. A mógłby nim być chociażby Dyrektor Muzeum Ziemi Sochaczewskiej. Ja, niestety, mieszkam zbyt daleko, by uczestniczyć w tym przedsięwzięciu czynnie, in situ, choć wiele mogę pomóc. Również jestem za zburzeniem pseudo muszli koncertowej i zlikwidowaniem toru motocrossowego. Jest wiele doskonalszych miejsc na tego typu przedsięwzięcia.

2006-06-03  18:37 • graga
ja rówmiez popieram odbudowę zamku.mieszkam niedaleko Sochaczewa i widze jak wiele zabytków się marnuję a szkoda bo przecież nasza historia!

2006-05-29  03:21 • Hangi
Obecnie mam ciocie w Sochaczewie i uwarzam ze zamek jak mialam 10 lat byl swietny do zabawy ale ja mam juz 15 lat wiec to nie dla mnie ale uwarzam iz zamek powinien byc odbudowany a muszla koncertowa zbuzona odstrasz turystów !!!

2006-04-17  00:22 • Sebo
Sochaczew to nieduża miejscowość (obecnie ok. 40 tys.mieszkańców), która kilkaset lat temu była ważniejszym ośrodkiem władzy, religii oraz kultury na ziemi mazowieckiej, (tak jak wiele innych miejscowości tej ziemi). Jednak na przestrzeni wieków powstały nowe silne miasta powodując podupadanie dotychczasowych. Nie ma się co jednak obrażać na naturalny bieg historii, a próbować zachować najwięcej z tego co pozostało po ludziach którzy kiedyś tu żyli. Warto by było, spróbować odbudować to magiczne miejsce w centrum miasta, które służyło by (być może przez wieki) następnym pokoleniom, tym bardziej iż niedługo ma nastąpić przebudowa centralnego placu w mieście. Jestem sochaczewianinem od trzeciego roku życia i chciałbym aby moje miasto było identyfikowane z ciekawym przedsięwzięciem. Zapraszam osoby które cenią sobie polską historię i przyrodę do odwiedzenia naszego powiatu. Ziemia sochaczewska i okolice kryje w sobie wiele ciekawych miejsc i zapomianych histori, np.: przeprawa wojsk Władysława Jagiełły przez Bzurę i Wisłę kiedy maszerowały na Grunwald, śmierć Bolesława Krzywoustego w Sochaczewie. Serdecznie pozdrawiam.

2006-01-12  17:22 • iron
Znalazł się ktoś kto chce odbudować ten zamek.Trzymam kciuki za niego żeby mu się to udało. Jest to dla niego wielkie wyzwanie. POWODZENIA.

2006-01-06  09:04 • Patka
Mieszkałam w Sochaczewie,często jeżdżę tam do rodzinki.Często przechodzę koło niego jak idę na Kuznocin i bardzo lubię ten widok.Zamek jest piękny,cudnie oświetlony i przez to taki romantyczny...idealny na randkę;)Myślę,że powinno się o niego zadbać,bo naprawdę warto.Szkoda by tak świetna budowla uległa jakiemus zniszczeniu

2005-12-29  05:40 • Jancool
Myślę że ten zamek jest jeszcze możliwy do odbudowania, potrzeba tylko zainteresowania ze strony odpowiednich władz. mieszkam w Sochaczewie i z tego co mi wiadomo planowane są nowe badania góry zamkowej, byłoby fajnie gdyby ktoś zechciał wykożystać tą okazje i zaplanować jakieś dalsze inwestycje mogące pomóc z jakimś śmielszym zagospodarowaniu ruin, a być może w przyszłej odbudowie.

2005-12-25  00:03 • Kamil
fajnie było by gdyby go odbudowali:)

2005-12-21  01:12 • orzeł
Chciałabym kiedyś na tej górze zobaczyć odbudowany zamek. Wierzę, że to się komuś uda:))) POPO

2005-12-13  20:14 • Bolek
Jestem z Sochaczewa i sLyszaLem,że będą organizowane na zamku badania i planowana jest odbudowa-jestem jak najbardziej za i popieram!

2005-11-19  22:40 • skarhead
byłem, zobaczyłem i jestem pod wrażeniem! pozdrowienia dla Popa i Bibuły!

2005-11-17  00:16 • Marek
Bylem ostatnio przejazdem w Sochaczewie i ku mojemu wielkiemu zdziwieniu okazalo się iż są tam riuny zamku!!! Dlatego też oddaję mój glos na Sochaczew.POWODZENIA!!!!

2005-11-15  01:55 • FAN
Socho to tak jak nazwa dzielnicy. Mam nadzieje iż uda się odbudować ten zamek ku pociesze przyszlym pokoleniom.

2005-11-05  01:04 • Ola
Sochaczewski zamek jest naprawdę świetny... tzn.mógłby być świetny, gdyby zamiast meneli i ludzi nie mających pojęcia o jego wartości zajęli się nim jacyś specjaliści i wreszcie ZACZĘLI GO RATOWAĆ DOPÓKI JESZCZE SĄ JAKIEŚ SZANSE!!! Zamek ma wspaniałą i ciekawą historię, zachęcam do zapoznania się z nią. Może gdy ludzie dowiedzą się jaki cudowny zabytek po przodkach ginie na naszych oczach zaczną działać... oby nie za późno;/

2005-11-02  02:49 • Mietek
mieszkałem w Sochaczewie zresztą tam sie urodziłem iwychowałem i pamietam że na początku lat 60" były prowadzone prace archeologiczne i pamietam tez wejście do lochów które zostało przez archeologów zasypane bo chłopak tam zaginął. pytanie za 100 punktów gdzie są opisy tych badań?????? Lochy podobno łączyły sie z kościołem w Trojanowie, bo to Trojanów był w tych czasach ważniejszy od Sochaczewa i do Trojanowa przyjeżdżał król na roki!!!!!

2005-11-01  00:26 • Zainteresowany
Wykopaliska-świetny pomysł,mam nadzieje,że wypalą,gratuluję pomysłu i życze powodzenia.Co do kwestii odbudowy uważam,to za równie dobrą myśl i oby się to udało,nasze miasto tego potrzebuje.Przykłady Tykocina,Poznania,Tropsztyna,czy Gostynina dowodzą,że można.

2005-09-25  00:15 • Johny
Było by świetnie jeśliby zeczywiście udało się przebadać te ruiny,liczę również zajebiście jakby udało się odbudować zamek,życzę powodzenia w działaniach!

2005-09-12  02:39 • Shifer
Ruiny są w kiepskim stanie i dobrze że nareszcie pojawiła się jakaś szansa na ich ratowanie i przebadanie.Mam nadzieje że działania te nie tylko uratują ruiny ale że doprowadzą do odbudowy.Sochaczew tego potrzebuje.

2005-08-09  22:37 • Leo
Zamek od lat czeka na gospodarza,n ie sa nim obecne władze miasteczka inie były poprzednie. Niszczeje i to jest smutne.

2005-07-04  16:27 • bibua
No cóż nigdy nie byłem w Sochaczewie, ale mam tam kumpla (studjujemy razem) który ma kompletnego swira na punkcie zamku i oby JAK NAJWIECEJ TAKICH. Pozdrowienia z Biecza.

2005-06-24  01:04 •
jak odbudują te ruiny to będzie SUPER!!

2005-06-17  16:32 • dragon
Ten zamek i stary rynek to szansa dla tego miasta. Powinno się coś z tym zrobić, te miejsca mają swój klimat

2005-06-13  23:24 • drabon
Byłam przejazdem,wpadłem i spodobało mi się.Szkoda tylko,że zamek jest tak zaniedbany.Może przydałby się ktoś kto by zadbał o to miejsce.

2005-05-23  22:13 • 7thson
świetny zamek, fajne widoczki:) bardzo, bardzo mi się podobało:)

2005-05-16  02:51 • Popo
spoko ludzie, jeśli wszystko pójdzie dobrze to w wakacje 2006 odbędą się na zamku w Socho badania archeologiczne a po nich moze(jesli kasa dopisze)zaczniemy ratować co się da,a kto wie może nawet uda się coś odbudować...Zaufajcie mi zajmuje się tym od lat:)tak więc módlcie się o kasę i wypatrujcie na zamku szalonych archeologów z łopatami:)

2005-05-09  02:25 • ostry
zamek jest spoko ,jednak ciekawsze było by wywiedziec sie czy sa jakies podziemne /tajne / przejscia . mapki ,lochy, moze pod naszym sochaczewem .A sa napewno!!

2005-04-20  03:56 • Lexie
Mieszkam w sochaczewie i uważam, że gdyby nie ten zamek, to nie byłoby w tym mieście nic godnego do zwiedzania. Mam na myśli sam sochaczew, bo ciekawe obiekty są, owszem, ale w obrębie gminy.

2005-01-08  19:48 • beata-heppy
szkoda że niszczeje niedługo go niebędzie

2004-12-20  23:06 • Max
Zamek kojarzy mi się z tym,że kiedy chodziłem do szkoły to często z klasą chodziliśmy na wagary. :)

2004-10-31  19:58 • Maciejka
Mam zawsze miłe wspomnienia gdy jestem w Sochaczewie .Tu się urodziłem i jestem bardzo związany z zamkiem ,tu spedzaliśmy miłe lata 1946-1956

2004-09-24  22:50 • kamil
beznadzieja i tyle powinni coś z tym zrobić co by był bardziej atrakcyjny

2004-09-11  02:21 • nightsaymon
zamku to moze nie ma ale czemu jest ta wiejska i tandetna muszla po prawej?!? ja mieszkam w sochaczewie i to nic specjalnego brut smrud i ubostwo :/

2004-06-01  17:57 • pipek
Zamek ma adrs, jest przy ulicy Podzamcze. Świetnie obecnie oświetlony.

2004-05-19  17:44 • daniel
uroczo-romantyczny, wspaniałe wrażenia, pięknie położony na skarpie z widokiem na leniwie płynąca w dole rzekę, zatopiony w zieleni

niezwykły, magiczny i wspaniały zamek, najwspanialszy z zamków

suuper