blankSobieszów - esk verze

Zamek Chojnik w Sobieszowie

(Sobieszów • Chojnik • Jelenia Góra-Sobieszów • Kynast • Hermsdorf)

uważam, że Chojnik jest najpiękniejszym zamkiem. Co roku odwiedzam cudowne Karkonosze i zawsze wchodzę na zamek Sobieszowie. Panuje tam niesamowita atmosfera.. Mogłabym oddać wszystko, aby móc mieszkać w okolicach Jagniątkowa..

2006-07-10  20:19 • Aniusia
Na zamku byłam raz z moją ciocią, ktora mieszka w Sobieszowie szkoda ze mieszkam az tak daleko poniewaz jestem z WLKP wtedy częsciej bym odwiedzala to magicznie piekne miejsce. Sobieszow tez ma w sobie jakas magie ktora ciagnie mnie do przyjazdu. Pozdrowienia dla ludzi z Sobieszowa i mojego miasta TUREK

2006-03-23  01:14 •
Wyroslam u podnoza Chojnika. Od ponad dwudziestu lat mieszkam w Kanadzie i niezmiennie tesknie za rodzinnymi stronami. Zawsze, gdy odwiedzam Rodzicow, nie omieszkam przynajmniej raz wejsc na Chojnik.

2006-03-13  20:44 • Gosia
Byłam tam kilka razy ,gdy jeżdziłam na kolonie z Łódzkiego PREXSERU to były wspaniałe chwile którtch nigdy nie zapomnę Przesyłam pozdrowienia mieszkańcą a przede wszystkim Andrzejowi H.

2005-12-25  19:37 •  Dziura
Byłem na zamku gdy chodziłem do technikum drzewnego w Sobieszowie,to co o nim jest napisane jest prawdą ale w naturze jest jeszcze piękniejszy.chociaż ostatni raz byłem na zamku wiele lat temu pamiętać go będę zawsze

2005-12-01  18:14 • kasika
kocham ten zamek, te tereny, jestes z głogowa, a moja kuzynka mieszka w sobieszowie i ma pokoj z widokiem na zamek, w nocy jest przepieknie oswietlony!! normalnie cos pieknego:) polecam goraco!!!

2005-11-26  00:26 • Emi
w wakacje byłam na Chojniku 2 razy. Za 2 razem byłam na turnieju rycerskim.Było super!!!!!!! Polecam to miejsce na wakacje!!!

2005-11-20  04:37 • macelka
jest tam ekstra a jak tam bedziecie to krzyknij "kto zerwał jabko z drzewa"znajdziecie tam odpowiedź

2019-10-18  23:34 •

2005-11-20  04:32 • mika
na chojniku byłam 10 lat temu jak byłam w sanatorium w jeleniej górze byliśmy wycieczką naprawde było super

2005-11-18  21:07 • ula:)
Byłam na tym zamku raz i planuję wybrać sie tam znowu.Kiedy wchodzi się do tego zamku ma się wrażenie jakby czas cofnął się o parę ładnych lat.Malowniczo położony uroczy zamek:)

2005-09-21  17:58 • marcin
jest to zajebisty zamek

2005-08-14  00:23 • monika
na chojniku było super choć byłam jeszcze dzieckiem byłam w tedy trzynastoletnią dziewczyną która była w sanatorium małgosia

2005-08-01  05:27 • tixer
zamek jest super bylem tam tylko raz :( ale bardzo mi sie podobało poznałem tam pana ktury ma stoisko z kuszami naprawde super gosc zna wielu ciekawych ludzie zna sie na sredniowieczu lepiej niz nauczyciel od histori i sam jest starosta bractwa rycerskiego na chojniku jest poprostu super i on i zamek pozdro dla wszystkich ktorzy czytaja fantastyke i sapkowskiego!!!!

2005-08-01  04:12 • turysta
Byłem na nim wczoraj. któryś już raz. Pierwszy raz jako 8-letnie dziecko. Potem zaprowadziłem tam żonę - gdy nią jeszcze nie była, córkę gdy miała 4 lata, wczoraj 5 letniego syna i 10-letnią już córkę. Dlaczego? Bo podobnie jak Wawel czy Zamek Książ jest to miejsce magiczne. Bo jest to jeden z niewielu zamków w Polsce, do którego nie można dojechać samochodem. Aby go zdobyć trzeba wejść na malownicze ponad 600-metrowe wzgórze. Z jego wieży roztacza się wspaniały widok na całe Karkonosze - Śnieżkę, Śnieżne Kotły, Szrenicę, itd. Bo jest niewielki i nigdy nie zdobyty. Bo jest jedyny w swoim rodzaju w całej południowo-zachodniej Polsce. Szczególnie polecam wszystkim, którzy mają małe dzieci. Zwykle maluchy, które niechętnie chodzą po górach, ochoczo zdobywają szczyt na którym jest zamek Chojnik. Być może one też czują siłę przyciągania tego miejsca?

2005-07-31  08:57 • Tomy M.
Mieszkam u podnóza tego zamku, widziałem wiele różnych zamków lecz takiego jak Chojnik nigdzie nie widziałem. Jest niesamowity !. Autor artykułu zapomniał dodać że jest to jedyny NIGDY nie zdobyty zamek w Europie (sic!) Ludzie od dziecka rysują zamki na kartkach papieru, zazwyczaj dzieci przedstawiają je tak jak w bajkach. Na niebotycznie wysokiej górze z granitu stoi niedostepny zamek z wielką wysoką wieżą ... i musicie wiedzieć że ten zamek DOKŁADNIE TAK WYGLĄDA !!! Na pierwszy rzut oka niemżliwym się wydaje zbudować zamczysko na tak wysokiej i stromej górze a jednak ktoś tego dokonał. niewiel osó zdaje sobie róznież sprawę (w tym historycy) że Sobieszów jako taki powstał wczęsniej niż np. Jelenia Góra. Sobieszów był wioską poddanych włąsciciela zamku Chojnik, właścicielami byli potomkowie Shaffgotshów który byli ... rabusiami, Zamek Chojnik NIGDY nie należał do żadnego z Państw ... ani do Czech ani do Polski ani do Niemiec. Właściciele Chojnika będac powiem pewni możliwości swojej fortecy (Chojnik oparł się nawet Szwedom) odmawiali płacenia podatków kazdemu królowi który chciał ich do tego zmusić. Tak w ogóle o największym znawcom historii Sobieszowa jest ks. Probosz miejscowej parafi rzymskokatolickiej który napisał szereg opracowań historycznych o tych okolicach (mając dostep do najstarszych kościelnych archiwum). Pozdrawim wszystkich czytających te informacje o Sobieszowie i Chojniku i zapraszam serdecznie do zwiedzenia zamku (szkoda że obecni ajenci ... dają sporo w łapę na przetargach nie dbają o zamek :-( ... co prawda ajent samego zamku jest Ok , dba o turystów i zamczysko , jednak schronisko i restaurację prowadzą prawdziwe dziwaki ... na napoje nie liczcie , weźcie sobie coś własnego do jedzenia bądź zjedzcie na dole w Sobieszowie w którym jest szereg niedrogich restauracji , pizzeri itp.) Polecam również wejscie na Chojnik od strony Podzamcza gdzie mieści się "przystań pod Chojnikiem" i jest porządny DARMOWY parking ...czego niestety brak w Sobieszowie :-(

2005-06-24  23:21 • Rycerz
Też tam byłem niedawno! Jak zwykle jest super! Zastanawia minie tylko kiedy schronisko PTTK na chojniku jest czynne i co robią zamkowi rycerze, że poraz kolejny pozwolili sobie odbić flagę.

2005-05-17  01:28 • Krysiulka
Byłam tydzien temu na Chojniku przepiękny zamek .Widok z wieży zamkowej jest iście bajkowy.zwiedzałam go dzięki moim przyjaciołom z Sobieszowa .Mam dużo zdjęć zrobionych w różnych miejscach zamku.polecę zwiedzenie go rodzinie i znajomym mieszkającym za granicą.Pozdrawiam Sobieszów i Sobieszan super ludzie

2005-05-15  23:20 • kasisa
dawno nikt się nie wypowiadał. Ja też dawno tam byłem ale wszystkie polskie zamki są ekstra.

2005-05-11  02:56 • bla_black
TOTAL!!! szczególnie zjazd na rowerze:) pozdro dla bikerów

2005-05-07  00:07 • Madzia
Mieszkam w Jeleniej Górze i często chodze na Chojnik.Bardzo mi się tam podaba szczególnie widok z wieży i sam zamek.Czasami gdy wchodze na wieże to wydaje mi się że zaraz spadne.Ale szybko się przyzwyczajam do widoku.Pozdrawiam wszystkich z Jeleniej!!!

2004-09-13  18:28 • Ewka
Wyjechałam z Sobieszowa jak miałam 20 lat czyi 30 lat temu. Mieszkam na Wybrzeżu i łezka się kręci w oku gdy wsominam dziecinne tereny - min. Chojnik z czasów szkolnch. Czasami odwiedzam Karkonosze a mąż się dziwi- dlaczego opóściłam na stałe tak cudowne rejony kraju.Pozdrawiam sobieszowiaków.

2004-08-14  04:09 • maruda
Widziałem ten zamek z Cieplic ale tam nie byłem może wpadne bo mieszkam w Wielkopolsce a dokładnie w Kościanie, z daleka wygląda elegancko ale po przejrzeniu fotografi stwierdziłem że pojadę tam jeszcze tego roku - z żoną "of course" :)

2004-08-09  23:01 • Ewa
Jest to najpiękniejszy zamek, jaki do tej pory widziałam. Z wieży przy dobrej pogodzie można zobaczyć prawie wszystkie największe wierchołki Karkonoszy, oraz całą okolicę, czyli Sobieszów, Cieplice, Jelenią Górę.

2004-08-08  17:12 • xixo
byłem tam i do tej nie nzalazłem lepszej budowi jak chojnik

2004-07-04  12:39 • Ania
Jestem z urodzenia Sobieszowianka. Od 18 lat mieszkam w USA. Przy kazdej wizycie u rodzicow odwiedzamy zamek chojnik pare razy. Jest to najblizszy zamek memu sercu a teraz takze i moim dzieciom ktorzy historie i legende zamku opowiadali oraz zdjecia pokazywali w swojej szkole na Long Island. Jest to z pewnoscia pierwszy zamek polski ktory podziwialy amerykanskie dzieci z naszej okolicy.

2004-04-15  03:16 • Nillos
mieszkam w Piechowicach ( trzy km. od Chojnika), na zamku bywam często i według mnie jest najpiękniejszy

2003-08-27  15:49 • Bagieta
Jest to jeden z najpiękniejszych zamków na którym byłem. Posiada niepowtarzalny klimat. Ruiny sa malownicze. Polozony na szczycie gory gdzie przepiekny widok roztacza sie na cala okolice. Czuc w nim historie dawnych wydarzen ktore mialy tam miejsce.

2000-06-15  19:43 • Grzechu
Według mnie klasyczna średnowieczna warownia. Na wzgórzu z rozległym widokiem. Wnętrze tchnie przeszłością nie tylko poprzez okolicznościowe imprezy rycerskie. Noc spędzona w tuyejszym schronisku może być niesamowitym przezyciem

2000-02-19  18:31 • yapa
Bylem Tam I Mam Sentyment Do Tego Zamku.

1998-12-29  05:17 • Viola
Moim zdaniem jest to jeden z najpiękniejszych zamków na ziemiach polskich. Jego położenie (granitowa skała) pobudza wyobraźnię, wyzwala trudne do sprecyzowania tęsknoty. Poraz pierwszy Chojnik zobaczyłam na starej czarnobiałej fotografi i stwierdziłam że nie zaznam spokoju jeśli tam nie dotrę. W maju 89r. spakowałam plecak i ruszyłam na Szlak Zamków Śląskich. Odwiedziłam od tego czasu wiele ciekawych miejsc, do dzisiaj jednak Chojnik na mojej prywatnej liście przebojów zajmuje pierwsze miejsce (zaraz za nim są: Olsztyn koło Częstochowy, Ujazd i Ogrodzieniec).

1998-07-18  15:12 • Lolek
Jest pięknie i malowniczo położony, wręcz "króluje" nad okolicą. A tak poza tym, jest to prawdziwa sredniowieczna twierdza.

1998-01-23  00:19 • Adam
Sentyment i wspomnienia z czasow dawnych i beztroskich... Pozdrowienia PS. Z czasow, kiedy to wloczylem ludzi i siebie po Beskidach, Tatrach i Sudetach, przechowalo mi sie niemal cudem nieco slajdow. Sa tam i zamki. Teraz moj czas jest okrutnie ograniczony, ale latem (mam nadzieje) bede w stanie w stanie zamienic je na elektrony. Czy bylbys zainteresowany obejrzeniem tychze ? Adam