blankSobieszów - esk verze

Zamek Chojnik w Sobieszowie

(Sobieszów • Chojnik • Jelenia Góra-Sobieszów • Kynast • Hermsdorf)

Legenda o okrutnej Kunegundzie

Właściciel zamku miał córkę, piękną, ale o kamiennym sercu. Nazywała się Kunegunda.
Miło było na nią patrzeć, ale ciężko z nią obcować. Należała do osób zapatrzonych w siebie, nie zważających na dobro innego człowieka. Kto mógł trzymał się od niej z daleka, bo nie tylko nie obdarzyła go uśmiechem, a wręcz moga ukarać bez żadnego szczególnego powodu.
Kiedyś postanowiła, że wyjdzie za mąż. Jej ojciec miał odrobinę nadzieji, że znajdzie się odpowiedni kandydat, który odmieni jego córkę i sprawi, że będzie choć trochę lepsza niż jest.
W świat poszła wieść, że ojciec wyda Kunegundę za mąż. Nadjeżdżały tłumy rycerzy chętnych do ożenku.
Nikt się nie spodziewał tego co nastąpiło. Kunegunda oświadczyła, że odda swą rękę tylko temu rycerzowi, który objedzie mury okalające zamek na koniu i w pełnej zbroi. Wielu rycerzy zrezygnowało, ale też wielu postanowiło podjąć się zadania, mając nadzieję na pozyskanie pięknej żony i dużego majątku wraz z ręką Kunegundy. Wszyscy kolejno spadali w przepaść, a Kunegunda rozbawiona obserwowała ich poczynania.
Aż przyszła kryska na Matyska. Do zamku zawitał kiedyś rycerz, któremu spodobała się Kunegunda i udało mu się zdobyć wzajemność jej uczuć. Już miało się odbyć wesele, gdy przyszły pan młody dowiedział się o warunku, który wcześniej Kunegunda stawiała kandydatom do jej ręki. Rycerz postanowił, że musi go spełnić, żeby dowieźć swego męstwa. Kunegunda protestowała, błagała by tego nie robił, ale wszystko na nic. Rycerz się uparł.
Ku zdumieniu wszystkich obserwatorów udało mu się to, czego dotąd nikt nie dokonał. Jakże szczęśliwa była Kunegunda. Uradowana biegła by uściskać ukochanego.
Ale ten nawet nie zsiadł z konia. Oznajmił tylko, że nie chce mieć za żonę kobiety, która tylu rycerzy skazała na śmierć i odjechał.
Długo rozpaczała okrutna dziewczyna po stracie ukochanego, aż któregoś dnia rzuciła się z wieży zamkowej.
Czasami, gdy burza szaleje nad zamkiem widać postać rycerza na koniu przemierzającego mury, a wiatr wyje tak przejmująco jak pewna dziewczyna, która odebrała sobie życie, gdy zrozumiała ile złego wydarzyło się z jej winy.