Zamek w Smolcu

(Smolec • Schmolz)

Sposób dotarcia: ruiny znajdują sięna tyłach magazynu nawozów, jadąc od skrzyżowania - po prawej stronie drogi.

2003-11-08  17:02 • Grzegorz Stasik
Oto moje argumenty!!! 1. Jestem mieszkańcem Smolca i ostatnio zgłębiam historię tego zamku i jego włascicieli. Owa historia jest niesamowita, mimo tego, że zamek obecnie jest w stanie kompletnej ruiny. 2. Zamek posiada swoje legendy, choc wydawać sie może, że w atkiej małej miejscowości nic dziać sie nie mogło. 3. Ostatnio miałem przyjemność poznać potomków rodziny von. Wallenberg-Pachaly, którzy byli ostatnimi włascicielami tej posiadłości. To, co opowiadali o swoim domu wydało mi się nadzwyczaj interesujace. 4. gdy oglądam zdjecia tego dworu z czasów jego swietności nie wiem jak mozna mówić, że to jest przecietna budowla w swojej klasie.