Zamek w Słupsku

Jako ciekawostkę dodam jeszcze, że zamek ma nietypowe fundamenty. Mianowicie podparty jest drewnianymi palami. Swego czasu był kłopot, bo zamek zaczął osiadać. Powodem były jakieś zmiany w poziomie wód gruntowych. Nie jestem tylko pewnien jak, i czy w ogóle jakoś sobie z tym poradzono. Słyszałem tylko o pomysłach ze wstrzykiwaniem betonu w odpowiednich miejscach.

2005-06-17  23:11 • kasia
Zamek ma czar, który mimo lat trzyma się dzielnie.

2000-06-02  14:35 • Aga
Pochodzę ze Słupska i mogę tylko potwierdzić zdanie mojego poprzednika. To bardzo sympatyczny zameczek. Odwiedzajcie Słupsk. Naprawdę warto!

2000-05-23  21:55 • Krzysztof
Słupski Zamek choć niewielki i nie posiada dziedzińca jak przystało na szanujący się zamek to i tak jest moim ulubionym zamkiem Kameralne położenie w sąsiedztwie wielu zabytków miasta, jego białe elewacje a także dostojna choć niewielka wieża i liczne przypory tworzą niepowtarzalny klimat jego okolicy. I chociaż nie posiada tylu komnat co Wawel, to i tak zasługuje na uwagę zwiedzających. Bogate i cenne eksponaty muzealne a także największy w Polsce zbiór dzieł Witkacego i corocznie odbywający się Festiwal Pianistyki Polskiej to atuty zamku. Choć jest tylko swoistą miniaturą Zamku Książąt Pomorskich w Szczecinie to i tak zostanie moim faworytem.