Zamek w Słońsku

(Słońsk • Sonnenburg)

szukając informacji o tym zamku trafiłem nawet na strony niemieckie...niestety także tam nie udało mi się odnależć informacji o tablicach herbowych z tej niesamowitej budowli o jakze barwnej i burzliwej historii...aby dodać smaku i zachecić wszystkich do poszukiwań informacji,dodam iż bylo ich ponad 1000!!! i "zniknęły"wraz z wojskiem radzieckim w latach 40-tych...niewielka część znalazła sie w Szwecji, ale wystawione na licytacje przez prywatnego wlasciciela-opuściły Europę...mialem okazje kilka z nich widzieć i są na prawdę piękne...

2005-09-23  17:08 • Stygma
Piękny i z niesamowitą historią - szkoda że zniszczony przez głupotę ludzką i niedopilnowanie. Renowacja niestety jest tak kosztowna, że chyba igdy nie dojdzie do skutku. :(

2005-03-25  20:46 • jolla88
Zamek w Słońsku jest mi bardzo bliski, ponieważ często odwiedzam toś. Jest piękny, ale żeby odkryc jego piękno trzeba poczuc atmosfere tej miejscowości. Przykre jest to, że praktycznie nikt nie interesuje sie tym, ażeby zając się jego renowacją... :<

1999-01-02  02:32 • elektryk3
Swiadectwo kultury Ziemi Lubuskiej na szlaku Rosja Germania,Basen morza Czarnego Skandynawia

1998-12-30  18:40 • HRABIA
Byłem tam. Widziałem go. I co najważniejsze - bardzo mi się spodobał. Cóż jeszcze? O moim głosie mogło zadecydować także i to, że właśnie przymierzam się do wydania pierwszego numer pierwszej sulęcińskiej gazety internetowej "Sulęciniak" (wieści z powiatu sulęcińskiego) i bardzo jestem z regionem tym związany.