Zamek w Siewierzu

Uwielbiam ten zamek. Można powiedzieć, że wychowałam sie w nim, znam każdy jego zakamarek. Teraz już niestety nie mieszkam w Siewierzu, ale zawsze bedę miło wspominać czasy spędzone na tym zamku. Ostatnio zwiedzałam go, świetnie został odrestaurowany, a do tego jeszcze wróciły wspomnienia, czułam się jakbym była jednym z właścicieli tego pięknego zamku. Super uczucie. P.S. zawsze żartuję wśród przyjaciół, że jestem księżniczką bo wychowałam się w siewerskim zamku:)))

Sprostowanie danych o zamku
2006-10-30  18:14 •
Zamku w Siewierzu na pewno nie wzniósł książę cieszyński Jan, gdyż taki książę nigdy nie istniał. Książę cieszyński Kazimierz miał wprawdzie syna o takim imieniu, ale urodził się on mniej więcej w czasie,w którym ów książę (tj. Kazimierz) kupił zamek siewierski od książąt bytomskich (maj 1337). Ponadto Jan będąc chłopcem został klerykiem we Wrocławiu i zmarł tam w wieku ok. 18 lat. W zadnej mierze nie mógł byc on zatem księciem cieszyńskim (po Kazimierzu władzę w Cieszynie objął Przemysław Noszak) ani budowniczym zamku w Siewierzu. Zamek (i Siewierz) był siedzibą książąt siewierskich, którymi byli biskupi krakowscy. Był stolicą on prawie niezależnego od Polski Księstwa Siewierskiego, posiadającego własny sejm, wojsko, prawo, mennice, sądy. To nie były sądy biskupie, gdyż opierały się one o prawo świeckie, a nie kościelne. W czasie rozbiorów zamek i Siewierz nigdy nie znajdował się pod panowaniem Austrii tylko Prus (1795 ? 1807), a od 1815 r. Rosji.

2006-10-30  18:18 •
ps. zapomniałem podpisac się pod ostatnią wypowiedzią "Sprostowanie danych o zamku" Artur Rok

2005-12-14  19:23 • Siewierzanka
Ja tez uwazam ze jest to najładniejszy zameczek na świecie

2003-05-22  16:58 • Kasia Dobrowolska
Dla mnie to zawsze będzie najwspanialszy zamek-i to wcale nie dlatego ,że tu mieszkam .Po prostu wg mnie jest wspaniały, tylko bardzo bym chciała , zeby go porządnie odrestaurowano.

2000-02-20  22:38 • kosa
Spędziłem tu wiele wspaniałych chwil z przyjaciółmi. Obserwowalem wtedy zarysy murów, zwiedzałem piwnice i wyobrażałem sobie jak tu musiało być wspaniale za czasów świetności zamku.