Zamek w Sosnowcu-Sielcach

(Siedlec • Sielce • Sosnowiec-Sielce)

Jak najbardziej popieram mego netowego przedmówcę troszkę wiedzy zaczerpnąć na tematy opuisywane - Sedlecz, Siedlce, Sielce, Sielec (obecna nazwa dzielnicy) - ale nigdy SIEDLEC - to prastare nazwy osady rycerskiej, położonej przy szlaku z Będzina do Mysłowic. Najstarszy zachowany dokument, wymieniający tę wieś, pochodzi z 1361 roku. Wówczas to osada przeszła z rąk Abrahama z Goszyc na własność Ottona z Pilczy (Pilicy). Na przestrzeni długich dziejów wieś należała do wielu możnych rodów. Właścicielami Sielca byli m.in. podczaszy królewski Piotr Szafraniec, Wisław i Piotr z Mysłowic, Jaroccy, Minorowie, a w XVIII wieku Modrzewscy, Tęgoborscy, Zulińscy i Stojowscy. Z początkiem XIX wieku Sielec przeszedł w ręce niemieckie. Należał do pruskiego generała Schimmelpfeniga von der Oye (1802-1814), księcia Ludwika zu Anhalt-Coethen (do 1836 roku), Szarloty von Stolberg-Wernigerode, a od 1856 roku do hrabiego Jana Renarda. W 1620 roku, ówczesny właściciel osady, Sebastian Minor z Przybysławic, wybudował - na miejscu średniowiecznego fortalicjum - zamek, który przetrwał do dziś. W 1824 roku Sielec wraz z zamkiem zniszczył pożar. Odbudowa zamku trwała do 1832 roku. Obecnie jest miejscem koncertów i galerią

2005-05-13  02:19 • Andrzej Waśniewski
Bodzanta to nazwisko przyjmowane przez biskupów krakowskich zarządzających zamkiem w Bodzentynie. Jednym z nich był arcybiskup gnieźnieński Bodzanta herbu Szeliga, znany w historii z chrztu Litwy. Bodzanta ten był stryjem żony Piotra herbu Bończa, piszącego się z Wścieklic (obecnie Waśniów k. Ostrowca Świętokrzyskiego). W czasie przebywania w Sielcu przyjął nazwisko od zamku w Będzinie Benda. Burgrabia będziński który napadł na zamek w Sielcu (Siedlcu) nazywał się Krol. Wszystko to bardzo dokładnie opisał Wespazjan Kochowski, przetłumaczył z Łaciny S. Tarnowski opublikowane w ?Kronika Rodzinna? 1871r. nr.1 s.4-8, nr.2 s. 20-22, nr.3 s.38-40. Historia to nie rzecz, którą można dowolnie kształtować według własnego uznania. Andrzej Waśniewski