Dwór w Rypinie

Witam interesuje mnie z kad wziela sie nazwa Miasta Rypin a nie moge na ten temat znalezc zadnych informacji wiec jezeli ktos wie to bardzo prosze niech napisze pozdrawiam Rypin M.

2006-05-21  23:39 • Sympatyk zamku z Brodnicy
Zamek w Rypinie istniał i został zbudowany przez Krzyżaków ,jest nawet taki pan Jan Gunowski ,który narysował jego wygląd i ten widok znajduje się w Warszawie w Muzeum Wojska Polskiego. Kto wie gdzie dokładnie znajdował się kościół w Starorypinie ? Władze Rypina powinny zabdać o zabytki, te stare grodzisko w Starorypinie jest zaniedbane a to przecież miejsce wymieniane w nadaniu z 1065 roku jedno z najstarszych miast Polski . Przecież można by tam urządzić jakiś skansen i przyciągnąć turystów tak jak np.w Biskupinie. Ale brak inicjatywy i zainteresowania historią, może Muzeum z panią Buzanowską powinno podjąć jakąś inicjatywę i obudzić się ze snu.

2006-05-20  19:17 • maciej
Przez wiele lat władza ludowa dawała upust swojej niemocy nie ratując nic z dawnej świetności mojego mista zniszczono kilka pięknych pereł w naszym powiecie tj. pałac w Kowalkach , Rusinowie , Mariankach i wiele innych , ale to co dzieje się teraz to parodia wszystkiego . To że nic nie robią to widać ale jeszcze niszczą to miasto tyle dotacji z EU jest zmarnowanych tylko dlatego że ktoś czeka na dolę , sądzę że tak długo jak długo w magistracie władzę będą posiadali ludzie pokroju Pana Marynowskiego nic w tym mieście nie zmieni się . Znam z doświadczenia wiele firm które chciały tu inwestować a przeniosły się do Brodnicy tj. Coca-Cola , Vobro , Seni i wiele innych brak działania i branie naszej kasy to norma w Rypinie , kumplostwo poplecznictwo , znajomkowie to się w Rypinie najbardziej dla władzy trzeba to zmienić bo potęcjał jest . To nie jest tak że w Rypinie nie ma ludzi z kwalifikacjami do pracy jak twierdzi Pan Talkowski ale nie ma godziwej pracy .Ja pracuję w Brodnicy i za to co robię mam szacunek i godziwą zapłatę tam się wszystko opłaca inaczej niż tu

2006-03-09  20:13 • Sławek z Rypina
A mie sie wdaje ze ten zamek to ten w Rusinowie w parku a jego kanaly ciognom sie do jednej z kamienic w Rypinie. Tak mi tłumaczono od dziecka. Pozdrawiam Rypin:)

2005-06-14  15:14 • kl. Ib Gimnazjum im. Józefa Wybickiego w Rypinie
A my was zaskoczymy....W Rypinie Był zamek i napewno w naszej pamieci jeszcze dlugo zostanie...Przy Placu Wolnosci tam gdzie obecnie znajduje sie blok kiedys istniał zamek. Przy budowie odnaleziono fundamenty tego zamku, nietety zarzadca budowy nie wstrzymał pracy i zniszono skamieniałosci tego zabytku... I do teraz zadne wycieczki nie przyjezdzaja do Rypina bo nie ma co zwiedzac :(:(

2005-04-05  15:26 • zaba
Zamek? Mhm z pewnoscia kiedys byl... szkoda tylko, ze spoleczenstwo tak zaniedbalo zabytek, ze teraz po nim ani sladu... to tyle

2004-08-06  03:26 • Sylwia
Wydaje mi się,że zamek w Rypinie istniał gdyż gród ten miał większe znaczenie w dawnych czasach aniżeli teraz.Rypin był dość ważnym ośrodkiem kulturalnym oraz ekonomicznym - w porównaniu z innymi miastami przebywali w nim ważniejsi książęta a może i królowie.Również istnieją wzmianki na temat zamku w grodzie Rypinie, więc musiała istnieć taka budowla.Jednak niemieckie,rosyjskie oraz francuskie napady mogły sprawić że zamek ucierpiał.Początek XIV i XVw był bardzo burzliwy i wiele innych budowli zostało zgrabionych i zniszczonych.Jednak szkoda że zamek nie istnieje do dziś gdyż byłby bardzo ciekawym zabytkiem a zabytków w Rypinie nie jest wcale wiele.

2004-07-28  04:28 • viper
wydaje mi się że ten szkic to nie żaden zamek ale kościół św. Piotr i Pawła który znajdował się w Starorypinie

2004-07-20  20:56 • Wybult
a czy w Rypinie ( i ewentualnie od kiedy) mieszkała mniejszość niemiecka (kolonizatorzy) ? Bardzo mnie to interesuje, poniewaz ich obecność wyjaśniłaby mi pewne zawiłości rodzinne związane z noszonym nazwiskiem

2004-07-13  21:40 • ADOLF
Pochodzę z Rypina i jestem młodym regionalistą. Według mojej hipotezy zamek w Rypinie faktycznie istniał. Otóż początkowo gród rypiński znajdował się na terenie obecnej wsi o nazwie Starorypin, oddalonej od centrum miasta o około 2,5 km. W końcu XIII w. cała Ziemia Dobrzyńska, na której rubieżach leżał Rypin, znalazła się pod zwierzchnictwem Ksiąrząt Dobrzyńskich. W 1327 roku małoletni książę Władysław IV, zwany Garbatym, zamienił położoną w bliskim sąsiedztwie Państwa Krzyżackiego Ziemię Dobrzyńską napołożoną w centrum Polski Ziemię Łęczycką, należącą do jego stryja Władysława Łokietka. Łokietek obawiając się najazdu Krzyżackiego przeniosł ośradek grodowy na obecne miejsce i rozpoczął budowę nowego ośrodka miejskiego. Budowa nie trwała długo gdyż już w 1329 roku Ziemię Dobrzyńską opanowali Krzyżacy i stali się nowymi właścicielami. Kontynuowali oni budowę zapoczątkowaną przez Łokietka i w ciągu czternastu lat zbudowali:zamek,kościół i otoczyli całość murem obronnym(Rypin jako jedyne miasto na Ziemii Dobrzyńskiej posiadało mury miejskie). Mury miejskie miały około 1000 m. długości i dwie bramy: sierpecką i toruńską. Dziś z murów zachował się tylko 29 metrowy fragment przy kościele św. Trójcy i fundamenty przy ulicy 21 stycznia. Brama sierpecka została rozebrana przez hitlerowców w 1939 r. Być może w najbliższym czasie zostanie zrekonstruowana. Za obecnością zamku mogą przemawiać wzmianki o nim w 1348 r. i w 1411. Nie znana jest forma budowlana tejże budowli. Najprawdopodobniej był to jednoskrzydłowy budynek, z drewnianą zabudową pomocniczą. Mogł być domem konwentu, o czym może świadczyć wzmianka z 1411 r. gdzie Zakon Krzyżacki używa słowa "haus". Najprawdopodobniej zamek przestał istnieć w okresie Wojny Trzynastoletniej. W latach 70 XVII w. wzmiankowany był zamek. Warto również dodać że w latach 70 XX w. w okresie przebudowy rynku odkryto fundamenty zamku, w jego północno-wschodniej pierzeji.

2004-04-20  19:21 • Jarek
Wydaje mi się, że w Rypinie nie było nigdy żadnego zamku (w odróżnieniu od pobliskiego Sierpca, gdzie argumenty Ks. Prof. T. Żebrowskiego wydają się zdecydowanie potwierdzać istnienie budowli mogącej nosić to miano). Panowie, na których powołujesz się w bibliografii, trochę ubarwili conajmniej kilka opisów, skądinąd ciekawych grodów Ziemi Dobrzyńskiej (choćby Strzygi ? wieża obronna???). Prawdą jest, że w Rypinie były mury obronne, których relikty przetrwały dotychczas (w przykościelnym parkanie od strony rzeczułki Rypienicy na dość stromej skarpie)? Niemniej jednak nie przesadzajmy... fakt, że jakieś miasto było kiedyś siedzibą kasztelanii i rzeczony kasztelan musiał gdzieś mieszkać, nie jest w ogóle równoznaczny z tym, że był w tym miejscu zamek! Chociaż kto to wie?... Może jednak kasztelan mieszkał w zamku, niemniej jednak nie w Rypinie a pobliskim Sadłowie?...