Zamek w Rożnowie-Łaziskach

(Rożnów-Łaziska • Łaziska)

Nazwy podobne do Rożnów-Łaziska • Łaziska:    Rożnów ·

DLokalizacja zamku na mapie Polskirugi zamek mieścił się na górze Łaziska, po nim zachowały się fragmenty murów wieży i kaplicy. Był to rycerski zamek zbudowany w XIII wieku przez Gryfitów. W XIV wieku rozbudowany przez ród Rożenów. Przechodził przez ręce Zawiszy Czarnego w XV wieku, rodu Wydżgów, później Tarnowskich. Uległ ruinie opuszczony w końcu XVI wieku.
Zamek w Rożnowie-Łaziskach - Plan zamku według Bohdana Guerquina 'Zamki w Polsce'  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=45&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(45);return false;'>źródło</a>] Zamek w Rożnowie-Łaziskach - Plan ruin zamku w latach 30. XX wieku według Gabriela Leńczyka  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=69&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(69);return false;'>źródło</a>] Zamek w Rożnowie-Łaziskach - fot. ZeroJeden, X 2004 Zamek w Rożnowie-Łaziskach - Widok z lotu ptaka od wschodu, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek w Rożnowie-Łaziskach - Widok z lotu ptaka od wschodu, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek w Rożnowie-Łaziskach - Widok z lotu ptaka od południowego-wschodu, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek w Rożnowie-Łaziskach - Widok z lotu ptaka od południowego-wschodu, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek w Rożnowie-Łaziskach - Widok z lotu ptaka od południa, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek w Rożnowie-Łaziskach - Widok z lotu ptaka od południa, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek w Rożnowie-Łaziskach - Widok z lotu ptaka od wschodu, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek w Rożnowie-Łaziskach - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, IV 2021 Zamek w Rożnowie-Łaziskach - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, IV 2021 Zamek w Rożnowie-Łaziskach - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, IV 2021 Zamek w Rożnowie-Łaziskach - fot. ZeroJeden, X 2004 Zamek w Rożnowie-Łaziskach - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, IV 2021 Zamek w Rożnowie-Łaziskach - fot. ZeroJeden, X 2004 Zamek w Rożnowie-Łaziskach - fot. ZeroJeden, X 2004 Zamek w Rożnowie-Łaziskach - Widok od zachodu, fot. ZeroJeden, X 2004 Zamek w Rożnowie-Łaziskach - fot. ZeroJeden, VI 2006 Zamek w Rożnowie-Łaziskach - fot. ZeroJeden, VI 2006 Zamek w Rożnowie-Łaziskach - fot. ZeroJeden, VI 2006 Zamek w Rożnowie-Łaziskach - fot. ZeroJeden, VI 2006 Zamek w Rożnowie-Łaziskach - Ruiny zamku na litografii Napoleona Ordy, 'Album Widoków', Seria 6, 1880 Zamek w Rożnowie-Łaziskach - Rozwaliny zamku w Rożnowie w obwodzie Sandeckim, od południa, litografia Macieja Bohusza Stęczyńskiego z 1846 roku Zamek w Rożnowie-Łaziskach - W tle Ruiny zamku w Rożnowie, litografia Emanuela Kronbacha z 1823 roku Zamek w Rożnowie-Łaziskach - Rożnów ze starym i nowym zamkiem na rysunku z okresu 1820-50